Sąsiadka uraczyła mnie kromką chleba z obłędnym dżemem. Od tamtej pory robię go każdej jesieni

Z dyni można wyczarować wiele wspaniałych pyszności - zupy, napoje czy przetwory. Wbrew pozorom wcale nie muszą być to jedynie wytrawne rarytasy. Świetnym przykładem jest dżem z dyni z jabłkami, którym poczęstowała mnie kiedyś jedna z sąsiadek. Był obłędny. W dodatku naprawdę łatwo go zrobić.

Dynia jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, więc warto włączyć ją do diety. Moim ulubionym pomysłem na jej wykorzystanie są słodkie przetwory, którymi zajadam się z pieczywem, naleśnikami, goframi czy dowolnym ciastem. Jak zrobić aromatyczny dżem z dyni z jabłkami? Bardzo prosto, bo wystarczy tylko kilka składników i trochę czasu. Nie wierzycie? Zobaczcie sami.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Dżem z dyni z jabłkami to mój hit. Prosty i obłędnie smaczny

Przygotowanie dżemu z dyni z jabłkami to naprawdę żadna filozofia. Wystarczą cztery podstawowe składniki - pomarańczowe warzywo, jabłka, nieco cukru oraz wody. Warto jednak wzbogacić przepis również o aromatyczne przyprawy. Ja w szczególności uwielbiam sięgać po cynamon i wanilię. 

Składniki na dżem z dyni z jabłkami:

  • dynia (najlepiej piżmowa lub Hokkaido) - kilogram,
  • jabłka - tyle samo, ile dyni,
  • cukier - szklanka,
  • woda - szklanka,
  • wybrane przyprawy - cynamon, wanilia, imbir lub goździki.

WSKAZÓWKA! Do dyniowego dżemu można dodać także sok i skórkę z cytryny, ale wtedy będzie bardziej kwaśny. Dlatego miłośnicy słodyczy powinni poprzestać na samych przyprawach. 

Jak zrobić dżem z dyni z jabłkami? Naprawdę łatwo i szybko

Zanim zabierzesz się do przygotowywania dżemu, umyj, obierz i pokrój w kostkę dynię i jabłka. Usuń również z nich pestki, przy czym te z warzywa rozsyp na ściereczce, aby przeschły. Możesz je potem schrupać. Teraz postępuj według poniższych wskazówek. 

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj dynię z cukrem i wodą, a gdy zmięknie, dodaj jabłka i ulubione przyprawy (oczywiście uprzednio rozdrobnione). Wymieszaj całość i gotuj do momentu, aż uzyskasz w miarę gładką masę.
  2. Jeśli zależy ci na idealnej konsystencji, możesz wszystko dodatkowo zblendować.
  3. Na koniec przełóż dżem do słoiczków, dobrze je zakręć i pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej. Umieść je na ściereczce w garnku i zalej wodą do 3/4 wysokości. Możesz zrobić to także na sucho w piekarniku przez około 10 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: