Dynia jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, więc warto włączyć ją do diety. Moim ulubionym pomysłem na jej wykorzystanie są słodkie przetwory, którymi zajadam się z pieczywem, naleśnikami, goframi czy dowolnym ciastem. Jak zrobić aromatyczny dżem z dyni z jabłkami? Bardzo prosto, bo wystarczy tylko kilka składników i trochę czasu. Nie wierzycie? Zobaczcie sami.
Przygotowanie dżemu z dyni z jabłkami to naprawdę żadna filozofia. Wystarczą cztery podstawowe składniki - pomarańczowe warzywo, jabłka, nieco cukru oraz wody. Warto jednak wzbogacić przepis również o aromatyczne przyprawy. Ja w szczególności uwielbiam sięgać po cynamon i wanilię.
WSKAZÓWKA! Do dyniowego dżemu można dodać także sok i skórkę z cytryny, ale wtedy będzie bardziej kwaśny. Dlatego miłośnicy słodyczy powinni poprzestać na samych przyprawach.
Zanim zabierzesz się do przygotowywania dżemu, umyj, obierz i pokrój w kostkę dynię i jabłka. Usuń również z nich pestki, przy czym te z warzywa rozsyp na ściereczce, aby przeschły. Możesz je potem schrupać. Teraz postępuj według poniższych wskazówek.
Sposób przygotowania:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.