Pasztet wyrzuciłam do kosza. Może się schować przy tej paście. Rodzina będzie oblizywać się ze smakiem

Pasta z bakłażana to jedno z tych smarowideł, które można przygotować na wiele sposobów. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, pełna witamin i błonnika, a do tego niezwykle uniwersalna. Doskonale komponuje się z pieczywem, jako dodatek do grillowanych warzyw czy nawet jako samodzielna przekąska.

Bakłażan to warzywo, które często bywa niedoceniane, ale w połączeniu z odpowiednimi składnikami tworzy wyjątkowe smarowidło. Dzięki swojej miękkiej konsystencji po obróbce termicznej, idealnie nadaje się na pasty, które wzbogacają smak potraw. Smarowidło z tego warzywa jest łatwe do zrobienia, wystarczy tylko kilka składników, by uzyskać pełną smaku pastę. Można eksperymentować z różnymi dodatkami, by pasowała do różnych gustów i okazji.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Prosta pasta z bakłażana. To przyprawy robią tu najwięcej

Pasty kanapkowe robi się naprawdę szybko i można je przygotować w zaledwie kilkanaście minut. W tym przypadku wystarczy odpowiednio przygotować bakłażana, a następnie połączyć go z kilkoma składnikami. Do jej wykonania wystarczą podstawowe przyprawy, a całość można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • średni bakłażan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej.

Jak się robi smarowidło do chleba? Kilka kroków i masz śniadanie na kilka dni

Aby przygotować smarowidło do chleba, wystarczy kilka prostych składników i kilka kroków. Po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, co sprawia, że jest to doskonały wybór na kilka śniadań lub przekąsek w ciągu tygodnia.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój bakłażana na pół i upiecz na blasze w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż skórka stanie się miękka. Możesz również upiec bakłażana na patelni grillowej, odwracając go co kilka minut, aby równomiernie się przyrumienił.
  2. Po upieczeniu wydrąż miąższ łyżką prosto do miski. Usuń skórkę, ponieważ ma ona gorzki smak, a jej konsystencja nie jest idealna do pasty.
  3. Dodaj oliwę z oliwek, czosnek (możesz go zgnieść lub drobno posiekać), sok z cytryny, sól, pieprz, kmin oraz paprykę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą blendera lub robota kuchennego, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  5. Gotową pastę przełóż do słoików i odstaw na chwilę do lodówki, by smaki się przegryzły. Możesz podać ją od razu, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: