Jakie śledzie na Wigilię i na Święta Bożego Narodzenia najlepiej przygotować? Przepisów jest bardzo dużo. Można postawić zarówno na klasykę i zrobić je po kaszubsku, z olejem lub ze śmietaną, ale warto też spróbować innych wersji. Śledzie na Boże Narodzenie – sprawdźcie nasze propozycje!
Przepis na śledzie po kaszubsku, czyli klasyka na stole
Składniki
Solone filety śledziowe wypłucz i wymocz dobrze w wodzie – mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas zmieniaj wodę na świeżą. Po wymoczeniu pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Dodaj do niej rodzynki, cukier, liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie oraz gorczycę. Wszystko wymieszaj, dodaj łyżkę octu i wlej przecier bądź koncentrat pomidorowy. Duś przez kilka minut, a potem odstaw do wystudzenia. Na duży talerz wyłóż kawałki filetów śledziowych. Zalej je przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, by się przegryzły.
Zobacz również nasz film z trzema pysznymi przepisami na śledzie:
Składniki:
Solone filety śledziowe wymocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez kilka godzin i co jakiś czas zmieniaj wodę. Potem pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w kostkę, jabłko obierz i również drobno pokrój. Majonez wymieszaj ze śmietaną, a potem dodaj do niego cebulę, jabłko i ogórki. Na koniec włóż śledzie i wszystko razem wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj na półmisku.
Składniki:
Solone filety śledziowe wymocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas odlewaj wodę i zalewaj je świeżą. Po tym czasie śledzie pokrój ukośnie na kawałki. Cebulę natomiast pokrój w piórka. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z cynamonem, kardamonem, mielony imbirem, gałką muszkatołową, cukrem, solą i papryczką chilli. Na dno słoika wsyp mieszankę przypraw, potem wyłóż śledzie, a potem kolejno znów przyprawy, śledzie i tak dalej. Gdy słoik się wypełni, wlej powoli olej rzepakowy i zakręć mocno słoik. Wstaw do lodówki, spożywaj po 2 dniach, gdy śledzie się przegryzą.