O gustach się nie dyskutuje i każdemu smakuje co innego, zatem i najlepsza sałatka dla każdego będzie inna. Są jednak takie przepisy, które cieszą się szczególnym uznaniem zarówno wśród domowników, jak i gości, na co dzień i od święta.
Sałatka dla gości, która cieszy się ogromną popularnością, to sałatka gyros. Choć w różnych domach przyrządzana jest w nieco odmiennych wariantach, to jej cechą charakterystyczną jest sposób podania: sałatka gyros jest sałatką warstwową, nie miesza się jej, składniki sałatki połączą się dopiero na talerzach gości. Na sałatkę gyros w wersji podstawowej potrzebne są:
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy je w przyprawie gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 10 minut i odstawiamy do ostudzenia. Kapustę pekińską płuczemy, suszymy, kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W salaterce układamy warstwami: obsmażone mięso, kukurydzę, ketchup, cebulę, ogórki, majonez i kapustę pekińską, a następnie znów mięso, kukurydzę i tak dalej.
Przepis na dobrą sałatkę to sukces udanego przyjęcia. Na tegoroczne święta warto rozważyć przygotowanie sałatki z ananasem, która zasmakuje z pewnością wielu osobom. To chyba najlepsza sałatka, jaką jadłam.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w kostkę. Szynkę lub kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Selera odsączamy z zalewy i odciskamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy siekaną natkę pietruszki lub koperek, sól, pieprz oraz majonez i całość dokładnie mieszamy. Do sałatki można też dodać ugotowany makaron albo jajko na twardo.
Przepisów na dobre sałatki można szukać w książkach kucharskich. Jednymi z popularniejszych są sałatki z fetą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i luźno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Drylowane oliwki kroimy wzdłuż na pół. Pomidorki myjemy i również kroimy na pół. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę fetę i garść siekanego szczypiorku. Całość polewamy sokiem z połówki cytryny i kilkoma łyżkami oliwy, oprószamy pieprzem i mieszamy.
Przepis na najlepszą sałatkę każda pani domu skrywa głęboko w kuchennej szufladzie bądź przechowuje w pamięci, by nikomu niepożądanemu nie wpadł w ręce. Nie sposób jednak zachować wyłącznie dla siebie przepisu na sałatkę szwajcarską.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystkie składniki mieszamy.
Dobre sałatki dla gości warto przygotowywać ze składników powszechnie lubianych i nie powodujących u większości ludzi alergii. Niemniej nigdy nie mamy gwarancji, że przygotowana przez nas sałatka zadowoli wszystkich w stu procentach. Jeśli zaproponujemy sałatkę z selera z tartym serem, jabłkiem i kukurydzą, goście mogą początkowo nie okazywać entuzjazmu. Jednak gdy spróbują, może się okazać, że stanie się ona ich ulubioną sałatką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Selera obieramy i ścieramy do dużej miski na tarce o średnich oczkach, podobnie postępujemy z jabłkiem. Dodajemy kawałek żółtego sera - ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy kukurydzę konserwową, majonez i śmietanę (można ją zastąpić jogurtem naturalnym), garść siekanego koperku, sól i pieprz. Całość mieszamy.