Najlepsza sałatka, jaką jadłam, miała prosty skład. Robię ją zawsze na święta

Najlepsza sałatka, jaką jadłam, miała w sobie zaledwie kilka składników. Krótki skład i dobre połączenia smaków to recepta na sukces w przypadku przyrządzania sałatek.

O gustach się nie dyskutuje i każdemu smakuje co innego, zatem i najlepsza sałatka dla każdego będzie inna. Są jednak takie przepisy, które cieszą się szczególnym uznaniem zarówno wśród domowników, jak i gości, na co dzień i od święta.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Sałatka dla gości: postaw na gyros

Sałatka dla gości, która cieszy się ogromną popularnością, to sałatka gyros. Choć w różnych domach przyrządzana jest w nieco odmiennych wariantach, to jej cechą charakterystyczną jest sposób podania: sałatka gyros jest sałatką warstwową, nie miesza się jej, składniki sałatki połączą się dopiero na talerzach gości. Na sałatkę gyros w wersji podstawowej potrzebne są:

  • 2 piersi kurczaka
  • mała kapusta pekińska
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 małe czerwone cebule
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia.

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy je w przyprawie gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 10 minut i odstawiamy do ostudzenia. Kapustę pekińską płuczemy, suszymy, kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W salaterce układamy warstwami: obsmażone mięso, kukurydzę, ketchup, cebulę, ogórki, majonez i kapustę pekińską, a następnie znów mięso, kukurydzę i tak dalej.

Przepis na dobrą sałatkę: ananas robi robotę

Przepis na dobrą sałatkę to sukces udanego przyjęcia. Na tegoroczne święta warto rozważyć przygotowanie sałatki z ananasem, która zasmakuje z pewnością wielu osobom. To chyba najlepsza sałatka, jaką jadłam.

Składniki:

  • 300 g szynki konserwowej bądź piersi z kurczaka (smażonej lub wędzonej)
  • 150 g żółtego sera
  • 10 plastrów ananasa z puszki
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • słoiczek selera konserwowego
  • mała czerwona papryka
  • siekana natka pietruszki (lub koperek)
  • majonez
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w kostkę. Szynkę lub kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Selera odsączamy z zalewy i odciskamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy siekaną natkę pietruszki lub koperek, sól, pieprz oraz majonez i całość dokładnie mieszamy. Do sałatki można też dodać ugotowany makaron albo jajko na twardo.

Przepis na dobre sałatki

Przepisów na dobre sałatki można szukać w książkach kucharskich. Jednymi z popularniejszych są sałatki z fetą.

Składniki:

  • opakowanie sera feta
  • pół główki sałaty lodowej
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • szklanka kukurydzy konserwowej
  • szklanka czarnych oliwek
  • cebula cukrowa
  • garść siekanego szczypiorku
  • sok z połówki cytryny
  • delikatna oliwa
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i luźno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Drylowane oliwki kroimy wzdłuż na pół. Pomidorki myjemy i również kroimy na pół. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę fetę i garść siekanego szczypiorku. Całość polewamy sokiem z połówki cytryny i kilkoma łyżkami oliwy, oprószamy pieprzem i mieszamy.

Przepis na najlepszą sałatkę: sałatka szwajcarska

Przepis na najlepszą sałatkę każda pani domu skrywa głęboko w kuchennej szufladzie bądź przechowuje w pamięci, by nikomu niepożądanemu nie wpadł w ręce. Nie sposób jednak zachować wyłącznie dla siebie przepisu na sałatkę szwajcarską.

Składniki:

  • 200 g szynki konserwowej
  • 150 g żółtego sera
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula (opcjonalnie)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • garść siekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystkie składniki mieszamy.

Dobre sałatki dla gości

Dobre sałatki dla gości warto przygotowywać ze składników powszechnie lubianych i nie powodujących u większości ludzi alergii. Niemniej nigdy nie mamy gwarancji, że przygotowana przez nas sałatka zadowoli wszystkich w stu procentach. Jeśli zaproponujemy sałatkę z selera z tartym serem, jabłkiem i kukurydzą, goście mogą początkowo nie okazywać entuzjazmu. Jednak gdy spróbują, może się okazać, że stanie się ona ich ulubioną sałatką.

Składniki:

  • mały seler korzeniowy
  • małe winne jabłko
  • szklanka kukurydzy z puszki
  • kawałek żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Selera obieramy i ścieramy do dużej miski na tarce o średnich oczkach, podobnie postępujemy z jabłkiem. Dodajemy kawałek żółtego sera - ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy kukurydzę konserwową, majonez i śmietanę (można ją zastąpić jogurtem naturalnym), garść siekanego koperku, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Więcej o: