Szynka w galarecie - kilka sposobów na wielkanocne danie

Szynka w galarecie to popularne danie, które króluje na polskich stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Z powodzeniem sprawdza się również podczas domówek i przyjęć w niewielkim gronie jako niezobowiązująca przystawka. Przekonajmy się, co kryje w sobie ta niepozorna potrawa.

Szynka w galarecie z chrzanem

Szynka w galarecie z chrzanem jest chyba najpopularniejszą wersją tej potrawy. Chrzan kojarzy się ściśle ze świętami Wielkiej Nocy, a ponadto jest idealnym składnikiem wzbogacającym smak szynki w galarecie. Jak zatem przygotować szynkę w galarecie z chrzanem?

Składniki:

  • 8 plastrów szynki,
  • 150 g serka twarogowego (naturalny, śmietankowy, jogurtowy),
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 1 czubata łyżeczka majonezu,
  • sól, pieprz, ewentualnie sok z cytryny do smaku,
  • 300 ml rosołu lub bulionu (wywaru) warzywnego,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • marchewka (z rosołu lub podgotowana), groszek konserwowy do przybrania.

Sposób przygotowania:

Rosół lub bulion podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku octem winnym lub jabłkowym, rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do przestudzenia. Serek przełożyć do miseczki, dodać tarty chrzan i majonez, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Powstałą masą posmarować plastry szynki i zwinąć je w roladki. Gotowe roladki ułożyć na półmisku, udekorować plastrami gotowanej marchewki i groszkiem. Zalać kilkoma łyżkami płynnej galarety i wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie zalać całość tężejącą galaretą i ponownie wstawić do lodówki.

Szynka w galarecie – co do środka?

Załóżmy, że na naszym stole ma znaleźć się szynka w galarecie. Co do środka roladek trzeba włożyć koniecznie, a co jest dodatkiem opcjonalnym? Obowiązkowym składnikiem nadzienia szynki w galarecie zdaje się być serek twarogowy, najlepiej naturalny, śmietankowy bądź jogurtowy, a także tarty chrzan. Osoby ceniące sobie nieco łagodniejsze smaki mogą te składniki zastąpić serkiem twarogowym o smaku chrzanowym. Do bardziej wytrawnego nadzienia warto użyć sera typu feta, konieczne jednak będzie zmielenie go, np. przy pomocy maszynki do mięsa. Z szynką w galarecie doskonale komponuje się jajko na twardo, cebula, ogórek konserwowy czy szczypiorek. Można też pomyśleć nad nadzieniem z warzyw.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Szynka w galarecie – z czym najlepiej?

W wielu domach zwłaszcza w czasie Świąt Wielkanocnych pojawia się na stołach szynka w galarecie. Z czym jest zazwyczaj? To zależy od upodobań kulinarnych w danym domu. Jedni lubią z chrzanem, inni preferują z jajkiem, niektórym natomiast najlepiej smakuje z warzywami. A co, jeśli przy świątecznym stole pojawi się osoba, która nie je mięsa? Czy będzie się musiała obejść smakiem? Okazuje się, że niekoniecznie, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka wegańskich zamienników, by na stole pojawiła się wegańska szynka w galarecie.

Składniki:

  • opakowanie wegańskiej szynki,
  • 100 g jasnego tofu,
  • 50 g wędzonego tofu,
  • cebula,
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 0,5 l bulionu (wywaru) warzywnego,
  • agar agar,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu (można kupić gotowy lub wykonać samodzielnie).

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Oba gatunki tofu wraz z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa, przełożyć do miski, dodać chrzan i majonez, doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować bulion, dodać agar agar, odstawić do przestygnięcia. Na dno formy lub półmiska wlać 2-3 łyżki galarety i wstawić do lodówki by zastygła. W tym czasie plastry wędliny posmarować pastą i zwinąć w rulony. Do tężejącej galarety wsypać posiekany szczypiorek. Ułożyć rulony w naczyniu, zalać chłodną galaretą i wstawić do lodówki.

Zobacz też: Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić i podać pasztet domowy?

Szynka w galarecie z warzywami

Wielbicieli jarzyn może zainteresować szynka w galarecie z warzywami. W tej wersji zamiast robić rulony, można wykorzystać klasyczną formę do baby wielkanocnej.

Składniki:

  • 150 g różyczek kalafiora,
  • 150 g różyczek brokułu,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • 2 marchewki,
  • mały seler,
  • mała puszka kukurydzy,
  • kilkanaście plastrów gotowanej szynki,
  • sól, cukier,
  • 600 ml bulionu (wywaru) warzywnego,
  • 4 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora i brokułu oraz groszek blanszować przez kilka minut w osolonym wrzątku, odsączyć. Marchew obrać i pokroić w plasterki, seler obrać i pokroić w kostkę, gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odsączyć. Bulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Formę wyłożyć plastrami szynki, na tym ułożyć warstwami seler, marchewkę, brokuły, kalafior, groszek i kukurydzę. Zalać przestudzoną galaretą, wstawić do lodówki. Podawać z sosem tatarskim.

Szynka w galarecie z jajkiem

Najlepszym pomysłem na Święta Wielkanocne wydaje się jednak szynka w galarecie z jajkiem. Jajko jest obecne w wielu świątecznych potrawach, nie powinno go więc zabraknąć i w tym daniu.

Składniki:

  • 8 plasterków szynki konserwowej,
  • 2 jajka na twardo,
  • 150 g serka twarogowego (naturalny, śmietankowy, jogurtowy),
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • kopiasta łyżeczka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 300 ml rosołu lub bulionu (wywaru) warzywnego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • opcjonalnie natka pietruszki (posiekana),
  • opcjonalnie mała puszka groszku i kukurydzy, 4 kawałki papryki konserwowej (pokrojone w kostkę) i pół pęczka szczypiorku (posiekanego),
  • opcjonalnie ogórek gruntowy i kilka rzodkiewek (pokrojone w kostkę), pół pęczka szczypiorku (posiekanego).

Sposób przygotowania:

Bulion podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, odstawić do ostudzenia. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki lub ósemki. Serek wymieszać z chrzanem i majonezem, dodać sól i pieprz do smaku, opcjonalnie natkę pietruszki. Nałożyć masę na każdy plasterek szynki, dodać jajko. Opcjonalnie dodać groszek z kukurydzą, papryką i szczypiorkiem, bądź ogórki i rzodkiewki ze szczypiorkiem. Zawinąć w rulony. Do prostokątnego naczynia lub półmiska wlać nieco galarety i wstawić do lodówki by stężała. Następnie ułożyć na niej rolady i zalać galaretą. Uprzednio można je udekorować gotowaną marchewką, groszkiem, papryką, szczypiorkiem bądź natką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Zobacz też: Dania na Wielkanoc: co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.