Szynka w galarecie z chrzanem jest chyba najpopularniejszą wersją tej potrawy. Chrzan kojarzy się ściśle ze świętami Wielkiej Nocy, a ponadto jest idealnym składnikiem wzbogacającym smak szynki w galarecie. Jak zatem przygotować szynkę w galarecie z chrzanem?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rosół lub bulion podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku octem winnym lub jabłkowym, rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do przestudzenia. Serek przełożyć do miseczki, dodać tarty chrzan i majonez, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Powstałą masą posmarować plastry szynki i zwinąć je w roladki. Gotowe roladki ułożyć na półmisku, udekorować plastrami gotowanej marchewki i groszkiem. Zalać kilkoma łyżkami płynnej galarety i wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie zalać całość tężejącą galaretą i ponownie wstawić do lodówki.
Załóżmy, że na naszym stole ma znaleźć się szynka w galarecie. Co do środka roladek trzeba włożyć koniecznie, a co jest dodatkiem opcjonalnym? Obowiązkowym składnikiem nadzienia szynki w galarecie zdaje się być serek twarogowy, najlepiej naturalny, śmietankowy bądź jogurtowy, a także tarty chrzan. Osoby ceniące sobie nieco łagodniejsze smaki mogą te składniki zastąpić serkiem twarogowym o smaku chrzanowym. Do bardziej wytrawnego nadzienia warto użyć sera typu feta, konieczne jednak będzie zmielenie go, np. przy pomocy maszynki do mięsa. Z szynką w galarecie doskonale komponuje się jajko na twardo, cebula, ogórek konserwowy czy szczypiorek. Można też pomyśleć nad nadzieniem z warzyw.
W wielu domach zwłaszcza w czasie Świąt Wielkanocnych pojawia się na stołach szynka w galarecie. Z czym jest zazwyczaj? To zależy od upodobań kulinarnych w danym domu. Jedni lubią z chrzanem, inni preferują z jajkiem, niektórym natomiast najlepiej smakuje z warzywami. A co, jeśli przy świątecznym stole pojawi się osoba, która nie je mięsa? Czy będzie się musiała obejść smakiem? Okazuje się, że niekoniecznie, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka wegańskich zamienników, by na stole pojawiła się wegańska szynka w galarecie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Oba gatunki tofu wraz z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa, przełożyć do miski, dodać chrzan i majonez, doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować bulion, dodać agar agar, odstawić do przestygnięcia. Na dno formy lub półmiska wlać 2-3 łyżki galarety i wstawić do lodówki by zastygła. W tym czasie plastry wędliny posmarować pastą i zwinąć w rulony. Do tężejącej galarety wsypać posiekany szczypiorek. Ułożyć rulony w naczyniu, zalać chłodną galaretą i wstawić do lodówki.
Zobacz też: Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić i podać pasztet domowy?
Wielbicieli jarzyn może zainteresować szynka w galarecie z warzywami. W tej wersji zamiast robić rulony, można wykorzystać klasyczną formę do baby wielkanocnej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora i brokułu oraz groszek blanszować przez kilka minut w osolonym wrzątku, odsączyć. Marchew obrać i pokroić w plasterki, seler obrać i pokroić w kostkę, gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odsączyć. Bulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Formę wyłożyć plastrami szynki, na tym ułożyć warstwami seler, marchewkę, brokuły, kalafior, groszek i kukurydzę. Zalać przestudzoną galaretą, wstawić do lodówki. Podawać z sosem tatarskim.
Najlepszym pomysłem na Święta Wielkanocne wydaje się jednak szynka w galarecie z jajkiem. Jajko jest obecne w wielu świątecznych potrawach, nie powinno go więc zabraknąć i w tym daniu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bulion podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, odstawić do ostudzenia. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki lub ósemki. Serek wymieszać z chrzanem i majonezem, dodać sól i pieprz do smaku, opcjonalnie natkę pietruszki. Nałożyć masę na każdy plasterek szynki, dodać jajko. Opcjonalnie dodać groszek z kukurydzą, papryką i szczypiorkiem, bądź ogórki i rzodkiewki ze szczypiorkiem. Zawinąć w rulony. Do prostokątnego naczynia lub półmiska wlać nieco galarety i wstawić do lodówki by stężała. Następnie ułożyć na niej rolady i zalać galaretą. Uprzednio można je udekorować gotowaną marchewką, groszkiem, papryką, szczypiorkiem bądź natką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zobacz też: Dania na Wielkanoc: co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?