Lemoniada cytrynowa to jeden z najbardziej popularnych letnich napojów. Gasi pragnienie, a przy tym dostarcza nam mnóstwa witamin i innych mikroelementów. Ponadto posiada niebywały smak. Jest prosta w wykonaniu, a przy tym tania i co najważniejsze - szybka. Dlatego też możemy wykonać ją chwilę przed przybyciem naszych gości. Lemoniada o smaku cytrynowym to napój, który większości kojarzy się z amerykańskimi filmami familijnymi, kiedy to młodzi bohaterowie, próbują rozkręcić swój lemoniadowy biznes. Jednak jak się okazuje, lemoniada zyskała mnóstwo miłośników na całym świecie. Przepis na szybką lemoniadę o smaku cytryny podajemy poniżej:
Składniki na lemoniadę cytrynową:
Wykonanie:
Lemoniada arbuzowa to alternatywa dla wersji klasycznej. Jest ona równie dobra jak ta powyżej. Lemoniada arbuzowa będzie wspaniałym napojem na przyjęcie, urodziny w plenerze, ślub czy też zaręczyny. Ma ona wyrazisty smak i daje mnóstwo orzeźwienia.
Składniki, które będą nam potrzebne do wykonania lemoniady arbuzowej to:
Wykonanie:
Jak zrobić lemoniadę o smaku truskawki? Przepis jest analogiczny do poprzednich z kilkoma różnicami. Czerwiec to doskonały moment na napój z truskawkami, oto przepis na ten najsmaczniejszy:
Składniki:
Wykonanie:
Lato otwiera w pełni sezon na lemoniadę. Smakowity napój możemy przygotować na wiele sposobów. Wszystko zależy przede wszystkim od naszej koncepcji. Oczywiście zaproponowane przez nas przepisy na lemoniadę można modyfikować, dodając na przykład inne owoce.
Zobacz też: Ciepła herbata w upał, czyli niestandardowa metoda na ochłodzenie. Czy działa? Wyjaśniamy