Lemoniada - idealny napój na upalne dni. Potrzebujesz tylko 3 składników

Lemoniada to idealny napój podczas gorącego lata. Doskonale gasi pragnienie, a przy tym dostarcza nam mnóstwa witamin, świeżości i energii. Poznaj wyjątkowe przepisy na przepyszną lemoniadę dla całej rodziny i przyjaciół.
Zobacz wideo Cytrynowy fondant. Jeden na pewno ci nie wystarczy!

Lemoniada cytrynowa - sprawdź, jak ją zrobić!

Lemoniada cytrynowa to jeden z najbardziej popularnych letnich napojów. Gasi pragnienie, a przy tym dostarcza nam mnóstwa witamin i innych mikroelementów. Ponadto posiada niebywały smak. Jest prosta w wykonaniu, a przy tym tania i co najważniejsze - szybka. Dlatego też możemy wykonać ją chwilę przed przybyciem naszych gości. Lemoniada o smaku cytrynowym to napój, który większości kojarzy się z amerykańskimi filmami familijnymi, kiedy to młodzi bohaterowie, próbują rozkręcić swój lemoniadowy biznes. Jednak jak się okazuje, lemoniada zyskała mnóstwo miłośników na całym świecie. Przepis na szybką lemoniadę o smaku cytryny podajemy poniżej:

Składniki na lemoniadę cytrynową:

  • litr wody dobrej jakości
  • 2-3 cytryny + ewentualnie 1 limonka
  • 3 łyżki cukru (możemy użyć miodu)

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności musimy zagotować wodę.
  2. Następnie przelewamy ją do szklanego dzbanka.
  3. Dalej dokładamy cukier i wszystko mieszamy.
  4. Dalej dodajemy sok z wyciśniętych cytryn. Możemy dołożyć plasterki cytryn - lemoniada będzie lepiej się prezentować.
  5. Przed podaniem naszym gościom, napój należy schłodzić. Możemy podawać go z kawałkami lodu i listkami mięty. Uzyskamy wówczas lepszy efekt orzeźwienia.

Lemoniada arbuzowa - przepis, który warto znać

Lemoniada arbuzowa to alternatywa dla wersji klasycznej. Jest ona równie dobra jak ta powyżej. Lemoniada arbuzowa będzie wspaniałym napojem na przyjęcie, urodziny w plenerze, ślub czy też zaręczyny. Ma ona wyrazisty smak i daje mnóstwo orzeźwienia.

Składniki, które będą nam potrzebne do wykonania lemoniady arbuzowej to:

  • jeden duży arbuz
  • półtora litra wody źródlanej
  • cukier albo miód - do smaku
  • ewentualnie mięta
  • jedna cytryna

Wykonanie:

  1. Gotujemy wodę.
  2. Następnie dosypujemy cukier albo miód i mieszamy, aż się rozpuści.
  3. W kolejnym kroku myjemy arbuza, kroimy go, wyrzucamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Dokładamy do wody. Dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Całość możemy zblendować.
  5. Warto podawać z kawałkami mięty.

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

Jak zrobić lemoniadę o smaku truskawki? Przepis jest analogiczny do poprzednich z kilkoma różnicami. Czerwiec to doskonały moment na napój z truskawkami, oto przepis na ten najsmaczniejszy:

Składniki:

  • kilogram truskawek
  • 1,5 litra wody
  • 1 cytryna
  • kostki lodu
  • miód
  • ewentualnie mięta

Wykonanie:

  1. Myjemy truskawki. Pozbywamy się szypułek.
  2. W kolejnym kroku gotujemy wodę. Kiedy przestygnie, dodajemy do niej cukier lub miód.
  3. Dalej dokładamy truskawki, cukier, miętę, sok z cytryny.
  4. Wszystko blendujemy.
  5. Dalej dorzucamy kostki lodu i mieszamy.
  6. Przyozdabiamy miętą.
  7. Warto schłodzić przed podaniem.

Lato otwiera w pełni sezon na lemoniadę. Smakowity napój możemy przygotować na wiele sposobów. Wszystko zależy przede wszystkim od naszej koncepcji. Oczywiście zaproponowane przez nas przepisy na lemoniadę można modyfikować, dodając na przykład inne owoce.

Zobacz też: Ciepła herbata w upał, czyli niestandardowa metoda na ochłodzenie. Czy działa? Wyjaśniamy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.