Dżem jest bardzo popularny w polskiej kuchni, kanapki z dżemem i białym serem to tradycyjne śniadanie na słodko. Dżem dodajemy też do naleśników lub owsianki. Można przełożyć nim placek lub zimą dodać do herbaty. Trwa sezon na truskawki, wiele osób nadal stawia na domowe przetwory. Zastanawiasz się jak zrobić dżem truskawkowy z cukrem lub jak zrobić dżem z truskawek bez dodatku cukru? Sprawdź poniższe przepisy.
Nadprogramową ilość truskawek warto zachować na dłużej. Skutecznym sposobem na truskawki poza sezonem jest domowy dżem truskawkowy. Jak go zrobić? Poniżej znajdziesz listę składników oraz instrukcję krok po kroku.
Dżem truskawkowy - lista składników na 9 słoików (350 ml)
Jak zrobić dżem z truskawek krok po kroku?
Wiem już, jak zrobić dżem z truskawek na bazie cukru, a co jeśli marzy nam się dżem bez dodatkowych kalorii? Szczegóły poniżej.
Domowe przetwory mają dużą przewagę nad tymi zakupionymi w sklepie ze względu na fakt, że mamy pełną kontrolę nad składem. Dżem truskawkowy bez cukru? To jest jak najbardziej możliwe. Przepis prezentujemy poniżej.
Dżem truskawkowy bez cukru - lista produktów
Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru krok po kroku?
Słoiki z wypukłym wieczkiem wymagają dodatkowej pasteryzacji. Do dużego garnka wkładamy ściereczkę, a następnie słoiki stawiamy tak, aby nie stykały się wzajemnie. W kolejnym kroku garnek do wysokości ¾ zalewamy wodą. Garnek stawiamy na ogniu, aż do momentu, gdy woda zacznie bulgotać. Od tego czasu należy zmniejszyć ogień i gotować słoiki z dżemem przez około 20 minut. Na koniec słoiki wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Po tym ostatnim etapie słoiki można przenieść w docelowe miejsce i ustawić do góry wieczkiem.
Zobacz też: Takiej lemoniady jeszcze nie piliście. Dodajcie truskawki i magiczny składnik