Dżem truskawkowy na słodko lub bez cukru. Jak zrobić dżem truskawkowy?

Dżem truskawkowy to pomysł na szybkie śniadanie lub miły dodatek do innych smakołyków. Lato sprzyja lekkim daniom, które można wzbogacić dodatkiem dżemu z cukrem lub bez cukru. Sprawdź, jak przygotować dżem domowej roboty.

Dżem jest bardzo popularny w polskiej kuchni, kanapki z dżemem i białym serem to tradycyjne śniadanie na słodko. Dżem dodajemy też do naleśników lub owsianki. Można przełożyć nim placek lub zimą dodać do herbaty. Trwa sezon na truskawki, wiele osób nadal stawia na domowe przetwory. Zastanawiasz się jak zrobić dżem truskawkowy z cukrem lub jak zrobić dżem z truskawek bez dodatku cukru? Sprawdź poniższe przepisy. 

Jak zrobić dżem truskawkowy na słodko? 

Nadprogramową ilość truskawek warto zachować na dłużej. Skutecznym sposobem na truskawki poza sezonem jest domowy dżem truskawkowy. Jak go zrobić? Poniżej znajdziesz listę składników oraz instrukcję krok po kroku. 

Dżem truskawkowy - lista składników na 9 słoików (350 ml)

  • truskawki - 2 kg 
  • cukier - 800 g
  • konfiturex lub dżemix lub żelfix - 2 opakowania 
  • wyparzone słoiki 
  • duży garnek 

Jak zrobić dżem z truskawek krok po kroku?

  1. Na początku należy obrać i umyć truskawki
  2. Następnie owoce kroimy na ćwiartki i wkładamy do dużego garnka. 
  3. Zawartość garnka zasypujemy żelfixem/konfiturexem/dżemixem i mieszamy, doprowadzając do wrzenia. 
  4. Po tym etapie należy zmniejszyć ogień dodać cukier i gotować jeszcze przez kolejne 4 minuty. 
  5. Po upływie tego czasu garnek należy zdjąć z ognia i mieszać zawartość do momentu aż zniknie piana. 
  6. Na koniec powstały dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na około kwadrans. 

Wiem już, jak zrobić dżem z truskawek na bazie cukru, a co jeśli marzy nam się dżem bez dodatkowych kalorii? Szczegóły poniżej. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Dżem truskawkowy bez cukru - krok po kroku 

Domowe przetwory mają dużą przewagę nad tymi zakupionymi w sklepie ze względu na fakt, że mamy pełną kontrolę nad składem. Dżem truskawkowy bez cukru? To jest jak najbardziej możliwe. Przepis prezentujemy poniżej. 

Dżem truskawkowy bez cukru - lista produktów 

  • truskawki - 1,5 kg 
  • sok z cytryny - z 1 sztuki 
  • duży garnek 
  • kilka słoików  

Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru krok po kroku?

  1. Truskawki czyścimy i myjemy, następnie trzeba je pokroić w kostkę. 
  2. W kolejnym kroku truskawki wstawiamy do garnka na gazie, dodajemy sok z cytryny i intensywnie mieszamy, aż do momentu gdy puszczą soki. 
  3. Na kolejnym etapie smażymy truskawki na wolnym ogniu mniej więcej przez godzinę. 
  4. Na koniec dżem należy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem, aż do momentu gdy wystygną. 
  5. Słoik z dżemem, którego wieczko jest płaskie, można odstawić na półce w spiżarni lub piwnicy.  

Jak zrobić dżem z truskawek? Pasteryzacja


Słoiki z wypukłym wieczkiem wymagają dodatkowej pasteryzacji. Do dużego garnka wkładamy ściereczkę, a następnie słoiki stawiamy tak, aby nie stykały się wzajemnie. W kolejnym kroku garnek do wysokości ¾ zalewamy wodą. Garnek stawiamy na ogniu, aż do momentu, gdy woda zacznie bulgotać. Od tego czasu należy zmniejszyć ogień i gotować słoiki z dżemem przez około 20 minut. Na koniec słoiki wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Po tym ostatnim etapie słoiki można przenieść w docelowe miejsce i ustawić do góry wieczkiem. 

Zobacz też: Takiej lemoniady jeszcze nie piliście. Dodajcie truskawki i magiczny składnik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.