Krem z pomidorów - top of the top na liście zup. Sprawdź pyszny przepis!

Krem z pomidorów, czyli gęsta pomidorowa z dodatkiem śmietany ma wielu zwolenników, uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Marzy Ci się smaczna pomidorówka po pracy? Sprawdź poniższy przepis.

Zupa krem z pomidorów - odpowiednia na każdą porę roku

Zupę z pomidorów można przygotować zarówno z sezonowych warzyw jak i pomidorów z puszki, to właśnie ta dowolność czyni krem pomidorowy idealnym rozwiązaniem zarówno latem jak i zimą. 

Zobacz też: Ogień w kuchni. Czyli jak Robert Makłowicz rujnuje wszystko, co wiemy o polskim jedzeniu. Uwaga - może zaboleć

Jak zrobić zupę krem z pomidorów?

Nawet kulinarni debiutanci poradzą sobie z tym zadaniem, wystarczy zarezerwować sobie wolne popołudnie i odpowiednio wcześnie wybrać się po wszystkie potrzebne składniki, pełną listę produktów w potrzebnych do przygotowania zupy pomidorowej prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na pyszne pomidorowe curry z ciecierzycą

Krem pomidorowy - lista składników 

Z pewnością większość z nas część pozycji z poniższej listy ma na stałe w kuchni, tym bardziej zupę pomidorową można uznać za jedną z najbardziej wyrozumiałych potraw. Oto wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego kremu pomidorowego:

  • duże dojrzałe pomidory - 5-6 sztuk 
  • domowy bulion - 1 litr 
  • średnia cebula - 1 sztuka 
  • czosnek - 4 ząbki 
  • liście bazylii
  • świeża natka pietruszki 
  • papryczka chili - połówka 
  • por biały kawałek 
  • sól, pieprz
  • olej - 2 łyżki stołowe 
  • śmietanka kremówka - opcjonalnie 

Zobacz też: Zupa kalafiorowa - krem i klasyczna. Jak zrobić zupę kalafiorową? Dwa proste przepisy

Zupa pomidorowa kremowa - prosty przepis krok po kroku 

Oto banalnie prosty przepis na zupę pomidorową kremową:

  1. Na gorący olej wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smaż aż do momentu, gdy się zarumienią. 
  2. W kolejnym kroku dodaj papryczkę chili, którą należy udusić z posiekanym wcześniej porem. 
  3. Następnie dodajemy pomidory (w zależności od sezonu mogą być świeże lub z puszki). 
  4. W kolejnym kroku zalej usmażone składniki bulionem i chwilę pogotuj. 
  5. Kropką nad i będą liście bazylii i pietruszka. 
  6. Całość jeszcze tylko chwilę gotujemy, aż do momentu gdy zmiękną pomidory. 
  7. Na koniec miksujemy i podajemy z dodatkiem śmietany.  

Zupa pomidorowa zimą idealnie smakuje gorąca, latem można poczekać, aż całkiem wystygnie. Zapakowana w szczelny pojemnik doskonale sprawdzi się także jako lunch do pracy. Jest to też smakowity posiłek dla dzieci. To, o czym zdecydowanie warto pamiętać to naturalny, domowy bulion, ale jeśli akurat nie mamy go pod ręką, można do gotującej zupy dodać po prostu pociętą kiełbaskę. Zupa zyska wyjątkowy smak i będzie jeszcze bardziej sycąca. 

Zobacz też: Zupa krem ze szparagów, czyli sposób na zdrowy, letni obiad. Jak się za nią zabrać?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.