Leczo z kabaczka - lato spod znaku wege. Sprawdź najlepszy przepis

Leczo z kabaczka to idealne połączenie wakacyjnych smaków i diety wegańskiej. Szukasz pomysłów na szybki roślinny obiad? Sprawdź poniższy przepis na bazie kabaczka.

Leczo z kabaczkiem na spotkanie w większym gronie

Każdy, kto chociaż raz organizował większą imprezę dla rodziny lub znajomych wie, że na tego typu okazję nie ma nic lepszego niż jednogarnkowe danie. Leczo z kabaczkiem można przygotować w dowolnej ilości, łatwo można je też podgrzać i nie wymaga sterty naczyń, oszczędzamy więc wodę i nie ma dużej ilości zmywania. Banalnie prosty przepis na pyszne leczo z kabaczkiem znajdziesz poniżej. 

Przepis na leczo z kabaczka. Jak zrobić pyszne jednogarnkowe dania?

Zanim przejdziesz do działania, sprawdź, co będzie potrzebne. Z pewnością większość składników można znaleźć w każdej kuchni, ale po niektóre produkty pewnie trzeba będzie udać się do sklepu. Wszystkie informacje na temat przepisu na leczo z kabaczka prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na leczo w bułce

Leczo wege - lista produktów 

Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania wege leczo z kabaczkiem:

  • kabaczek - 1 sztuka 
  • pieczarki - ok. 300 g 
  • pomidory - ok. 800 g 
  • cebula - 1 sztuka 
  • papryka kolorowa - 3 sztuki 
  • ostra mielona papryka 
  • kminek 
  • olej
  • pieprz i sól 

Wiemy już, jakie będą nam potrzebne składniki czas poznać cały proces przygotowywania pysznego leczo wege. Wszystkie kroki opisujemy poniżej:

  1. Kabaczek obieramy, wydrążamy środek i dzielimy na pół. 
  2. Następnie połowy kroimy na paski i potem na małe kawałki. 
  3. W dużym garnku smażymy pieczarki pokrojone na małe kawałki razem z cebulą, którą też należy pokroić. 
  4. Po zeszkleniu cebuli i pieczarek dodajemy paprykę, którą też oczywiście należy umyć, przeciąć na pół, wyciąć środki i pokroić w kostkę.  
  5. Na koniec dodajemy kabaczka.
  6. W kolejnym kroku warzywa dusimy, aż do momentu, gdy staną się miękki. 
  7. Co jakiś czas należy wymieszać wszystkie składniki i na koniec doprawić. 

Leczo z kabaczka - dodatki 

To bardzo wyrozumiała potrawa także w kategorii dodatków. Leczo z kabaczka stworzy udany duet zarówno z ryżem jak i bagietką. Osoby, które starają się unikać węglowodanów, mogą nałożyć sobie samo leczo, które i tak będzie sycące. Leczo z powodzeniem można też odgrzać następnego dnia, oczywiście w międzyczasie przechowujemy je w lodówce. To dobre danie przede wszystkim dla kulinarnych debiutantów, którzy nie czują się pewnie w kuchni i jednocześnie nie chcą zamawiać kolejnej pizzy. Smacznego!

Zobacz też: Przetwory z cukinii - jak je przygotować? Podajemy najlepszy przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.