Tanie obiady, które przygotujesz w kilkanaście minut. Mamy garść porad i przepisów

Tanie obiady możemy przygotować wykorzystując wszelkie pozostałości, jakie znajdziemy w lodówce. Ponadto warto także przetwarzać resztki potraw z poprzednich dni.

Tani obiad. Zacznij od listy zakupów!

Ceny żywności rosną w tak wielkim tempie, że wiele osób zaczyna racjonalniej gospodarować zakupionymi produktami, tak aby jak najmniej z nich się marnowało. Dużym wyzwaniem staje się wówczas codzienne przygotowywanie obiadów, które zazwyczaj pochłaniają najwięcej pracy, ale też wymagają wykorzystania dużej liczby składników. Jednak nie zawsze tak musi być. Jeśli zaczniemy staranniej planować codzienne posiłki, łatwiej będzie nam wykorzystywać pozostałe z dnia na dzień produkty, które wciąż są świeże i nadają się do spożycia. 

Pamiętajmy, aby na zakupy zawsze zabierać ze sobą listę. Wtedy mamy pewność, że nie tylko zaopatrzymy się we wszelkie produkty, dzięki którym przygotujemy tani obiad, ale także że w koszyku nie wylądują żadne nadprogramowe rzeczy, które nadwyrężają nasz budżet niepotrzebnie. 

Zobacz też: Patisony: przepisy. Genialny patent na placki, które posmakują wszystkim. Gwarantujemy!

Fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się także poza sezonem. Warto sięgnąć po tę mrożoną i cieszyć się jej smakiem przez cały rokJak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Podpowiadamy sprawdzone sposoby

Co na obiad szybki i tani?

Podstawą jeśli chodzi o przygotowanie tanich obiadów jest umiejętność wykorzystania posiadanych produktów. I tak np. typowym polskim przykładem przetwórstwa jest wykorzystywanie niedzielnego rosołu do przygotowania zupy pomidorowej. Jednak nie jest to jedyny sposób na wykorzystanie pozostałości po weekendowym obiedzie. Co na obiad szybki i tani? Pozostałe z rosołu mięso i bulion możemy wykorzystać do przygotowania domowej potrawki.

Potrzebujemy do tego:

  • ugotowane części z kurczaka
  • marchewki i pietruszki ugotowane z rosołu
  • pół litra bulionu
  • ugotowany ryż
  • 50 g masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone marchewki i pietruszkę z rosołu i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone na drobne cząstki mięso, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy dalej.
  2. Gotujemy ryż.
  3. Kiedy mięso będzie gotowe całość zalewamy bulionem, zostawiając odrobinę w miseczce. Do pozostałego płynu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy na patelnię.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i siekany świeży koper.
  5. Podajemy z gorącym ryżem. 

Zobacz też: Dania z papryki. Mamy zdrowe i pyszne patenty na warzywa [PRZEPISY]

Szpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]. Zdjęcie ilustracyjneSzpecle, czyli bawarskie kluski kładzione [PRZEPIS]

Tanie przepisy na obiad za 10 zł. Przykłady

Tanich przepisów na obiad za 10 złotych można znaleźć mnóstwo w sieci. Większość z nich opiera się na wykorzystaniu posiadanych składników, które znajdują się w każdej kuchni. W przygotowywaniu tanich obiadów pomaga także wykorzystywanie produktów sezonowych, które w momencie gdy jest ich wiele na rynku mają zazwyczaj bardzo korzystne ceny, nie wspominając o walorach odżywczych. Oto przykłady tanich obiadów za 10 złotych. 

Kotleciki ziemniaczane

Często zdarza się, że po obiedzie zostanie nam trochę ugotowanych ziemniaków. Nie wyrzucajmy ich! Posłużą do przygotowania wegetariańskich kotlecików.

Składniki:

  • 400 g gotowanych ziemniaków
  • torebka ugotowanego białego ryżu
  • pęczek świeżego koperku
  • pół cebuli
  • marchewka
  • jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę.
  2. Gotujemy ryż.
  3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ryż oraz podsmażone warzywa. Dodajemy całe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Formujemy kotleciki i smażymy je na odrobinie oleju do zarumienienia. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Zapiekanka z brokułem

W przypadku gdy nie mamy zbyt wiele czasu i funduszy warto wykorzystać dostępne produkty do przygotowania pożywnej i wartościowej zapiekanki. 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • pół brokuła
  • kanapkowy serek śmietankowy
  • ser mozzarella (lub inny który dobrze się roztapia)
  • śmietana 30%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz i czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie (lub bulionie warzywnym).
  2. W głębokiej misce łączymy ze sobą całe jajka, serek, startą mozzarellę, sól, pieprz i czosnek. Mieszamy aż stworzą jednolitą masę
  3. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i podgotowujemy w wodzie przez około 5-7 minut. 
  4. Ostudzonego kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do formy żaroodpornej. 
  5. Między mięso wkładamy różyczki brokuła. Całość zalewamy masą jajeczną.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz też: Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź superszybkie danie z tego, co masz pod ręką. Mamy mnóstwo propozycji

Więcej o: