Jak zrobić syrop z mięty? Nic prostszego! Wystarczy świeża mięta, cukier, kwasek cytrynowy (bądź cytryna) i woda, by przygotować syrop, który znajdzie szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i jako dodatek do drinków. Warto pamiętać o unikalnych właściwościach syropu z mięty. Przede wszystkim wspiera on odporność, łagodzi kaszel i pomaga na dolegliwości trawienne. Mięta jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zwłaszcza C i A), sterole, flawonoidy, mentol, a także takie składniki mineralne, jak cynk, magnez, selen, wapń i żelazo. Dzięki swojemu składowi działa przeciwbólowo, łagodząc bóle żołądka i migrenowe bóle głowy, ma działanie przeciwwymiotne, poprawia trawienie, wykazuje właściwości antybakteryjne, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, a także hamuje kaszel i łagodzi infekcje dróg oddechowych. Biorąc pod uwagę, że mięta jest dostępna przez cały rok (można ją z powodzeniem hodować we własnym domu, w doniczce na kuchennym parapecie), warto korzystać z jej dobrodziejstw, w szczególności przygotowując syrop z mięty.
Syrop z mięty z kwaskiem cytrynowym
Składniki:
Miętę opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać kwasek cytrynowy. Wymieszać, odstawić na dobę. Po tym czasie wsypać cukier, zawartość garnka zagotować, następnie syrop odcedzić i nieco przestudzić. Przelać do słoików. Można zapasteryzować, choć nie jest to konieczne. Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.
Syrop z mięty z cytryną
Składniki:
Miętę opłukać i odsączyć. Zagotować wodę. Do gorącej wody wsypać cukier i wlać sok z cytryny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do syropu włożyć miętę, garnek przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie wyjąć miętę, syrop przecedzić przez sitko lub gazę i zagotować. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Ustawić na zakrętkach lub pasteryzować przez 5 minut.
Mówiąc sok miętowy mamy zazwyczaj na myśli napój, powstały po rozcieńczeniu wodą syropu z mięty. Możemy jednak przygotować sok miętowy z dodatkiem innych ziół, którym to wspaniale ugasimy pragnienie, lub też użyć tego zdrowego i aromatycznego zioła do zrobienia soku, stosując w tym celu wyciskarkę wolnoobrotową. Sam sok miętowy uzyskany w ten sposób raczej nie będzie dla nas zbyt atrakcyjny, dlatego warto pomyśleć o kompozycji owoców lub warzyw z miętą. Ciekawą propozycją może być sok truskawkowo-miętowy, albo zielony sok z ogórkiem i limonką.
Sok miętowy bez cukru
Składniki:
Miętę, rumianek i ewentualnie lawendę zalać wodą i zagotować. Odstawić na 30 minut do zaparzenia. Odcedzić, ostudzić. Latem podawać z kostkami lodu, w chłodnie dni – podgrzany.
Sok truskawkowo-miętowy
Skład:
Usunąć szypułki z truskawek, owoce umyć i włożyć do otworu wyciskarki wolnoobrotowej. Dodać listki świeżej mięty. Pulpa powstała z owoców może zostać wykorzystana na przykład do porannej owsianki, a po zagotowaniu z odrobiną wody może stworzyć mus do naleśników albo placków.
Zielony sok z ogórkiem i limonką
Składniki:
Ogórka obrać i pokroić na kawałki. Gruszkę obrać i usunąć gniazda nasienne. Limonkę obrać i podzielić na cząstki. Jarmuż umyć, usunąć twarde części łodyg (można sparzyć). Imbir obrać. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę wolnoobrotową.
Sok z mięty i cytryny to doskonały pomysł na orzeźwiający napój. Można go otrzymać przez rozcieńczenie przygotowanego wcześniej syropu wodą, można też dodać syrop do ulubionej herbaty. Ale i w tym wypadku możemy wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową, mieszając ze sobą zaledwie cztery składniki.
Sok z mięty, cytryny, melona i natki pietruszki
Składniki:
Melona obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Cytrynę obrać i pokroić na cząstki. Owoce wraz z miętą i pietruszką włożyć do wyciskarki wolnoobrotowej. Porcja pysznego i zdrowego soku gotowa.
Najprostszy przepis na sok z mięty zakłada użycie mięty, cukru, kwasku cytrynowego (ewentualnie cytryny) i wody do jego wykonania. Mięta jednak doskonale komponuje się nie tylko z cytrusami ale również melisą.
Sok z mięty i melisy z cytrusami
Składniki:
Miętę i melisę umyć, osuszyć. Cukier dodać do wody i zagotować. Do gorącego syropu wycisnąć sok z cytrusów. Dodać miętę i melisę, lekko przycisnąć, by były całkowicie zanurzone. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na dobę. Następnie wyciągnąć miętę i melisę, sok przecedzić, przelać do buteleczek lub słoiczków, zapasteryzować.
Zobacz też: Syrop z mięty na zimę - domowe remedium na trawienie. Jak go zrobić? Wyjaśniamy