Sok z mięty: bogactwo korzyści małym kosztem [PRZEPISY]

Sok z mięty może towarzyszyć nam przez cały rok. Latem dostarczy orzeźwienia, w okresie jesienno-zimowym pomoże wspomagać odporność i zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych. O każdej porze roku przyda się natomiast w problemach trawiennych, nie wspominając o tym, że syrop miętowy domowej roboty może stanowić doskonały dodatek do deserów i drinków. Oto kilka sposobów na wykorzystanie dobroczynnych właściwości mięty.

Jak zrobić syrop z mięty?

Jak zrobić syrop z mięty? Nic prostszego! Wystarczy świeża mięta, cukier, kwasek cytrynowy (bądź cytryna) i woda, by przygotować syrop, który znajdzie szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i jako dodatek do drinków. Warto pamiętać o unikalnych właściwościach syropu z mięty. Przede wszystkim wspiera on odporność, łagodzi kaszel i pomaga na dolegliwości trawienne. Mięta jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zwłaszcza C i A), sterole, flawonoidy, mentol, a także takie składniki mineralne, jak cynk, magnez, selen, wapń i żelazo. Dzięki swojemu składowi działa przeciwbólowo, łagodząc bóle żołądka i migrenowe bóle głowy, ma działanie przeciwwymiotne, poprawia trawienie, wykazuje właściwości antybakteryjne, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, a także hamuje kaszel i łagodzi infekcje dróg oddechowych. Biorąc pod uwagę, że mięta jest dostępna przez cały rok (można ją z powodzeniem hodować we własnym domu, w doniczce na kuchennym parapecie), warto korzystać z jej dobrodziejstw, w szczególności przygotowując syrop z mięty.

Syrop z mięty z kwaskiem cytrynowym

Składniki:

  • 20 – 30 gałązek świeżej mięty,
  • 20 g kwasku cytrynowego,
  • ok. 2 kg cukru,
  • 2 litry wody.

Miętę opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać kwasek cytrynowy. Wymieszać, odstawić na dobę. Po tym czasie wsypać cukier, zawartość garnka zagotować, następnie syrop odcedzić i nieco przestudzić. Przelać do słoików. Można zapasteryzować, choć nie jest to konieczne. Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Syrop z mięty z cytryną

Składniki:

  • 30 gałązek świeżej mięty,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 litry wody,
  • 2 kg cukru.

Miętę opłukać i odsączyć. Zagotować wodę. Do gorącej wody wsypać cukier i wlać sok z cytryny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do syropu włożyć miętę, garnek przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie wyjąć miętę, syrop przecedzić przez sitko lub gazę i zagotować. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Ustawić na zakrętkach lub pasteryzować przez 5 minut.

Sok miętowy: kilkuskładnikowa bomba witaminowa

Mówiąc sok miętowy mamy zazwyczaj na myśli napój, powstały po rozcieńczeniu wodą syropu z mięty. Możemy jednak przygotować sok miętowy z dodatkiem innych ziół, którym to wspaniale ugasimy pragnienie, lub też użyć tego zdrowego i aromatycznego zioła do zrobienia soku, stosując w tym celu wyciskarkę wolnoobrotową. Sam sok miętowy uzyskany w ten sposób raczej nie będzie dla nas zbyt atrakcyjny, dlatego warto pomyśleć o kompozycji owoców lub warzyw z miętą. Ciekawą propozycją może być sok truskawkowo-miętowy, albo zielony sok z ogórkiem i limonką.

Sok miętowy bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka liści mięty,
  • 2 łyżeczki rumianku,
  • 2 łyżeczki lawendy (opcjonalnie),
  • 1 litr wody.

Miętę, rumianek i ewentualnie lawendę zalać wodą i zagotować. Odstawić na 30 minut do zaparzenia. Odcedzić, ostudzić. Latem podawać z kostkami lodu, w chłodnie dni – podgrzany.

Sok truskawkowo-miętowy

Skład:

  • 1 kg truskawek,
  • 2 garście świeżej mięty.

Usunąć szypułki z truskawek, owoce umyć i włożyć do otworu wyciskarki wolnoobrotowej. Dodać listki świeżej mięty. Pulpa powstała z owoców może zostać wykorzystana na przykład do porannej owsianki, a po zagotowaniu z odrobiną wody może stworzyć mus do naleśników albo placków.

Zielony sok z ogórkiem i limonką

Składniki:

  • 1 duży ogórek,
  • 1 gruszka,
  • 1 limonka,
  • 2 garście jarmużu,
  • 1 garść listków mięty,
  • plasterek imbiru,
  • natka pietruszki.

Ogórka obrać i pokroić na kawałki. Gruszkę obrać i usunąć gniazda nasienne. Limonkę obrać i podzielić na cząstki. Jarmuż umyć, usunąć twarde części łodyg (można sparzyć). Imbir obrać. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę wolnoobrotową.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Sok z mięty i cytryny: niezawodne orzeźwienie

Sok z mięty i cytryny to doskonały pomysł na orzeźwiający napój. Można go otrzymać przez rozcieńczenie przygotowanego wcześniej syropu wodą, można też dodać syrop do ulubionej herbaty. Ale i w tym wypadku możemy wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową, mieszając ze sobą zaledwie cztery składniki.

Sok z mięty, cytryny, melona i natki pietruszki

Składniki:

  • 2 melony,
  • 2 cytryny,
  • garść mięty,
  • 2 garście natki pietruszki.

Melona obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Cytrynę obrać i pokroić na cząstki. Owoce wraz z miętą i pietruszką włożyć do wyciskarki wolnoobrotowej. Porcja pysznego i zdrowego soku gotowa.

Przepis na sok z mięty

Najprostszy przepis na sok z mięty zakłada użycie mięty, cukru, kwasku cytrynowego (ewentualnie cytryny) i wody do jego wykonania. Mięta jednak doskonale komponuje się nie tylko z cytrusami ale również melisą.

Sok z mięty i melisy z cytrusami

Składniki:

  • 30 gałązek świeżej melisy,
  • 15 gałązek świeżej mięty,
  • 2 limonki lub cytryny,
  • 2,5 litra wody,
  • 3,5 szklanki cukru (może być trzcinowy).

Miętę i melisę umyć, osuszyć. Cukier dodać do wody i zagotować. Do gorącego syropu wycisnąć sok z cytrusów. Dodać miętę i melisę, lekko przycisnąć, by były całkowicie zanurzone. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na dobę. Następnie wyciągnąć miętę i melisę, sok przecedzić, przelać do buteleczek lub słoiczków, zapasteryzować.

Zobacz też: Syrop z mięty na zimę - domowe remedium na trawienie. Jak go zrobić? Wyjaśniamy

Więcej o:
Copyright © Agora SA