Krokiety wigilijne to danie, które pojawia się bardzo często na stołach podczas wieczerzy. Jest to bowiem jedno z najpopularniejszych dań bezmięsnych kuchni polskiej i nie może go zabraknąć na stole w tak ważnym dniu, jakim jest wigilia Bożego Narodzenia. Krokiety to tak naprawdę naleśniki ze słonym farszem, które mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do barszczu czerwonego (tam, gdzie nie ma w menu uszek, zazwyczaj pojawiają się właśnie krokiety lub inaczej mówiąc paszteciki). Ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, a także sporo czasu, jednak warto to zrobić, gdyż są naprawdę smacznym daniem, które trafia w gust większości biesiadników. Co więcej, można je przygotować znacznie wcześniej - krokiety lekko obsmażone można wówczas włożyć do odpowiednich opakowań i zamrozić, a w wigilię jedynie odgrzać gotowe danie.
Przepis na krokiety wigilijne z pieczarkami nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy odpowiednio wcześniej zabrać się za ich przygotowanie, tak aby w wigilię móc się odprężyć i nie stresować gotowaniem.
Składniki:
Przygotowanie:
Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to najbardziej klasyczne wydanie tego świątecznego dania. Sprawdza się ono nie tylko w wigilijnym menu, ale może być doskonałym pomysłem na obiad bez mięsa. Najlepszym sposobem na zaserwowanie krokietów wigilijnych jest podanie ich na ciepło wraz z barszczem czerwonym. Pamiętajmy, by krokiety odgrzewać powoli na małym ogniu bądź w piekarniku z funkcją pary. Wtedy na pewno będą smakowały wyśmienicie.
Składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: Potrawy wigilijne. Lista dań, które muszą znaleźć się na tradycyjnej Wigilii