Krokiety wigilijne. Jak przygotować smaczne krokiety z grzybami?

Krokiety wigilijne to danie, które pojawia się nie we wszystkich domach. Może to być spowodowane tym, że danie to jest dość pracochłonne. Niemniej jednak warto się postarać i rozkoszować ich doskonałym smakiem.

Krokiety na wigilię. Dlaczego warto je przygotować?

Krokiety wigilijne to danie, które pojawia się bardzo często na stołach podczas wieczerzy. Jest to bowiem jedno z najpopularniejszych dań bezmięsnych kuchni polskiej i nie może go zabraknąć na stole w tak ważnym dniu, jakim jest wigilia Bożego Narodzenia. Krokiety to tak naprawdę naleśniki ze słonym farszem, które mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do barszczu czerwonego (tam, gdzie nie ma w menu uszek, zazwyczaj pojawiają się właśnie krokiety lub inaczej mówiąc paszteciki). Ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, a także sporo czasu, jednak warto to zrobić, gdyż są naprawdę smacznym daniem, które trafia w gust większości biesiadników. Co więcej, można je przygotować znacznie wcześniej - krokiety lekko obsmażone można wówczas włożyć do odpowiednich opakowań i zamrozić, a w wigilię jedynie odgrzać gotowe danie. 

Przepis na krokiety wigilijne z pieczarkami

Przepis na krokiety wigilijne z pieczarkami nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy odpowiednio wcześniej zabrać się za ich przygotowanie, tak aby w wigilię móc się odprężyć i nie stresować gotowaniem. 

Składniki: 

  • Ciasto: 500 ml mleka, 250 g mąka pszenna, 2 jajka, sól, olej do smażenia
  • Panierka: jajko, mleko, bułka tarta
  • Farsz: 40 dag pieczarki, cebula, sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy średniej grubości naleśniki i odkładamy do wystygnięcia.
  2. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Zostawiamy gotowy farsz do ostygnięcia.
  5. Gdy już będzie chłodny, nakładamy go na naleśniki i mocno zwijamy. Panierujemy i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na krokiety serowo-ziemniaczane

Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Sprawdzony przepis

Krokiety wigilijne z kapustą i grzybami to najbardziej klasyczne wydanie tego świątecznego dania. Sprawdza się ono nie tylko w wigilijnym menu, ale może być doskonałym pomysłem na obiad bez mięsa. Najlepszym sposobem na zaserwowanie krokietów wigilijnych jest podanie ich na ciepło wraz z barszczem czerwonym. Pamiętajmy, by krokiety odgrzewać powoli na małym ogniu bądź w piekarniku z funkcją pary. Wtedy na pewno będą smakowały wyśmienicie. 

Składniki: 

  • Ciasto: mąka pszenna, 0,4 l wody, 0,5 l mleka, 2 jajka, sól, olej
  • Farsz: 1 kg kapusty kiszonej, garść grzybków suszonych, olej, sól, pieprz
  • Panierka: 2 jajka, bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki i pozostawiamy je do ostygnięcia.
  2. Wymoczoną kapustę kroimy drobno i przekładamy na patelnię. Dusimy do miękkości z dodatkiem oleju.
  3. Grzyby zalewamy wrzącą wodą. Odsączamy i jeszcze raz dokładnie płuczemy. Następnie kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Chłodny farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy. Każdy krokiet panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Zobacz też: Potrawy wigilijne. Lista dań, które muszą znaleźć się na tradycyjnej Wigilii

Więcej o: