Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Odpowiednie proporcje podczas przygotowywania ciasta na pierogi to podstawa. Stanowi to gwarancję, że krawędzie ciasta idealnie się zlepią, a pierogi nie rozpadną się podczas gotowania. Choć w wielu domach utarło się, że jajko stanowi niezbędny składnik dobrego ciasta, to Magda Gessler obaliła ten mit. Przekonajcie się sami, przygotowując ciasto na pierogi bez jajka.
Do przygotowania ciasta na pierogi bez dodatku jajek będziecie potrzebowali:
Mąkę przesiewamy nad stolnicą, a następnie dodajemy 1/3 ostudzonej wody oraz sól. Najlepiej jest zagniatać ciasto rękoma, ale możemy użyć do wymieszania drewnianej łyżki. Mieszamy składniki do ich połączenia, stopniowo dodając kolejne porcje wody. Ciasto jest gotowe w momencie uzyskania jednolitej, plastycznej konsystencji. Tak przygotowane ciasto, należy podzielić na cztery części i rozwałkować je na kilkumilimetrowe placki. Przy użyciu noża lub szklanki wykrawamy dowolny kształt pierogów.
Ciasto na pierogi bez jajek możemy nafaszerować dowolnym, ulubionym farszem zarówno na słono, jak i na słodko. Ruskie, ze szpinakiem, kapustą i grzybami, z owocami — możliwości jest wiele. Należy jedynie pamiętać o długości gotowania pierogów, aby nie straciły one swojego smaku oraz konsystencji. Od momentu wypłynięcia powinno być to od 2 do 3 minut.