Ciasto na pierogi Magdy Gessler zrobisz z jedynie trzech składników! [PRZEPIS]

Idealne ciasto na pierogi bez jajka jest możliwe. Wystarczy skorzystać z przepisu przygotowanego przez Magdę Gessler, do którego potrzebujecie jedynie trzech składników dostępnych w każdej kuchni.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Odpowiednie proporcje podczas przygotowywania ciasta na pierogi to podstawa. Stanowi to gwarancję, że krawędzie ciasta idealnie się zlepią, a pierogi nie rozpadną się podczas gotowania. Choć w wielu domach utarło się, że jajko stanowi niezbędny składnik dobrego ciasta, to Magda Gessler obaliła ten mit. Przekonajcie się sami, przygotowując ciasto na pierogi bez jajka. 

Przetwory z buraków: sałatka na zimę Buraczki na zimę do słoików. Poznaj buraki kiszone i ciesz się zdrowiem

Ciasto na pierogi Magdy Gessler — lista składników

Do przygotowania ciasta na pierogi bez dodatku jajek będziecie potrzebowali: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 125 ml przegotowanej, ostudzonej wody,
  • szczyptę soli. 

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka. Poznaj tajniki Magdy Gessler

Mąkę przesiewamy nad stolnicą, a następnie dodajemy 1/3 ostudzonej wody oraz sól. Najlepiej jest zagniatać ciasto rękoma, ale możemy użyć do wymieszania drewnianej łyżki. Mieszamy składniki do ich połączenia, stopniowo dodając kolejne porcje wody. Ciasto jest gotowe w momencie uzyskania jednolitej, plastycznej konsystencji. Tak przygotowane ciasto, należy podzielić na cztery części i rozwałkować je na kilkumilimetrowe placki. Przy użyciu noża lub szklanki wykrawamy dowolny kształt pierogów. 

Ciasto makowe z jabłkami Przepis na soczysty makowiec z jabłkami - proste, szybkie i smaczne ciasto!

Z jakim farszem połączyć ciasto na pierogi Magdy Gessler? 

Ciasto na pierogi bez jajek możemy nafaszerować dowolnym, ulubionym farszem zarówno na słono, jak i na słodko. Ruskie, ze szpinakiem, kapustą i grzybami, z owocami — możliwości jest wiele. Należy jedynie pamiętać o długości gotowania pierogów, aby nie straciły one swojego smaku oraz konsystencji. Od momentu wypłynięcia powinno być to od 2 do 3 minut. 

Więcej o: