Kanapeczki z łososiem - przekąska last minute

Kanapeczki z łososiem to idealne rozwiązanie w każdej podbramkowej sytuacji, nie tylko świetnie smakują, ale też daleko im do banału i przepięknie się prezentują na stole.

Kanapeczki z łososiem - jak przygotować i kiedy się sprawdzą? 

Niezapowiedziani goście, poranne kanapki do szkoły lub pracy, lub zwykła ochota na małą przekąskę. Ich niewątpliwą zaletą jest nieco dłuższy termin przydatności. Jak przygotować kanapeczki z łososiem, aby były świeże na dłużej? O szczegółach piszemy poniżej. 

Kanapeczki z łososiem - składniki, czyli co kupić? 

Składniki na kanapeczki z łososiem zawsze warto mieć pod ręką. To tylko kilka prostych produktów, które razem łączą się w wyjątkowy smak, którego nie da się porównać z niczym innym. 

  • Świeże pieczywo - najlepiej, aby było pełnoziarniste. Osoby, które nie jedzą pszenicy, mogą kupić chleb bezglutenowy. 
  • Masło - w lodówce przechowujemy je tylko w przypadku wyjątkowych upałów, schłodzone masło ciężko się smaruje. 
  • Łosoś wędzony na tacce - nie jest to najtańsza opcja, ale tańsze dzwonka zwyczajnie się nie sprawdzą. Najzdrowszy łosoś to ten z adnotacją: atlantycki. 
  • Ser feta - idealnie połączy się ze smakiem ryby i podkręci smak delikatnych kanapek. Feta w przeciwieństwie do żółtego sera nie psuje się tak szybko, dlatego będzie idealna opcja do kanapek do pracy lub szkoły, bez dostępu do lodówki. 
  • Pietruszka - tajny składnik i kropka nad i każdej kanapki z łososiem. Nie tylko fantastycznie smakuje, ale jest bardzo zdrowa.
  • Liście sałaty do dekoracji.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Kanapeczki z łososiem krok po kroku - to prostsze niż myślisz

Jak zrobić kanapeczki z łososiem? Oto przepis krok po kroku:

  1. Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy na mniejsze części. 
  2. Na każdej z nich kładziemy odrobinę łososia.
  3. Fetę można dodatkowo zawinąć w rulon z ryby. 
  4. Na koniec każdą kanapkę dekorujemy mini gałązką pietruszki. 

Jak podać kanapeczki z łososiem - obraz na talerzu 

Wiemy już jak przygotować krok po kroku kanapki z łososiem, czas na prezentację. Jak podać kanapeczki z łososiem, by zachwyciły Twoich gości? Kanapki z łososiem można podać po prostu na białym talerzu, ale jeśli marzy Ci się oryginalna kolacja, wystarczy każdą z kanapek ułożyć na łódeczce z sałaty, koniec końców sałata z powodzeniem zastąpi sam chleb. Trochę kolorytu dodadzą mini pomidorki i kilka oliwek. Idealnym dodatkiem będzie też twarożek z dużą ilością koperku. To bardzo ciekawa propozycja na Wielkanoc, kiedy do stołu zasiądzie wielu gości i liczą się szybkie i proste rozwiązania.

Zobacz też: Czym jest i jak zrobić pumpernikiel?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.