Pasta z makreli krok po kroku. Jak przygotować pożywną pastę rybną?

Pasta z makreli to dla wielu osób smak dzieciństwa. Rybna pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadań i kolacji. Warto dodać makrelę do jadłospisu, ponieważ jest to ryba bogata w kwasy omega 3. Pasta z makreli: jak przygotować smaczny dodatek do świeżego pieczywa? Sprawdzamy.

Pasta z makreli: jak przygotować pastę rybną?

Pasta z makreli: jak przygotować rybną pastę na kanapki? To banalnie proste. Ryby to ta kategoria produktów spożywczych, która nierzadko jest przez nas pomijana. Zarówno przez młodszą grupę odbiorców, jak i tych starszych. Wynika to bardzo często nie tyle z powodu smaku, czy zapachu ryby, ale z powodu wszędobylskich ości. Na szczęście jest na to pewien sposób - wykonanie pasty rybnej. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, a co najważniejsze ma gładką konsystencję. Dowiedz się jak wykonać pastę rybną.

Pasta z makreli: krok po kroku - przepis na dodatek do chleba

Pasta z makreli: krok po kroku pokażemy jak wykonać pyszną oraz aromatyczną pastę na kanapki. To doskonała alternatywa dla zwykle podawanych dodatków do pieczywa. Co ważne, do pasty z makreli możemy dodać wiele składników, których zwykle nasze pociechy nie chcą jeść. Możemy być przekonani o tym, że nasze dzieci będą "pałaszować" ją ze smakiem. Poniżej przepis na pastę z makreli z chrupiącą cebulką.

Pasta z makreli składniki: 

  • 1 makrela wędzona
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek
  • 4 jajka

Wykonanie w kilku krokach:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się ugotowaniem jajek na twardo.
  2. Następnie oddzielamy wędzoną rybę od skóry i ości. Musimy pozbyć się grzbietu i wybrać wszystkie pozostałe ości.
  3. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
  4. Szczypiorek myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy go drobno.
  5. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Później przyprawiamy, dodajemy pokrojone składniki: jajka, szczypiorek, cebulę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu smaki wszystkich składników połączą się, tworząc kompletną kompozycję.
Zobacz wideo Polecamy:

Co do pasty z makreli - chleb to podstawa

Co do pasty z makreli będzie najlepsze? Oczywiście najlepszym kompanem dla makreli będzie chleb. Najlepiej sprawdza się chleb żytni, ponieważ jego wyraźny smak jest dobrą bazą dla wędzonej ryby. Jeśli tylko macie czas i ochotę upieczcie chleb własnoręcznie. Smak świeżego pieczywa w połączeniu z aromatyczną pastą z makreli to doskonałe w swej prostocie połączenie. Pasta rybna jest idealnym rozwiązaniem kanapkowym nie tylko ze względu na smak, ale i przyjemną konsystencję. Do tak przygotowanej kanapki koniecznie dodaj plasterek ogórka kiszonego.

Pasta makrelowa z rzodkiewką

Pasta rybna może być podawana, także z dodatkiem innych warzyw. Naszą propozycją jest między innymi rzodkiewka. Przepis znajduje się poniżej:

Składniki na pastę z rzodkiewką:

  • 1 makrela wędzona
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewek
  • natka pietruszki posiekana na drobno
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: pieprz, sól, ziarna kolendry mielone

Wykonanie:

  1. Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy z niej ości.
  2. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kostkę.
  4. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

Wykonanie pasty z makreli jest banalne, a do tego niezwykle szybkie. Jednak to, co zasługuje na największą uwagę, to proste wykonanie oraz smak. Ryby powinny pojawiać się w naszym codziennym jadłospisie.

Zobacz też: Sałatka z ryżem i tuńczykiem na trzy sposoby

Więcej o: