Risotto z warzywami to bardzo popularna potrawa we Włoszech. Nie ma się czemu dziwić. W końcu stamtąd się ono wywodzi. Początki tej potrawy wiąże się z rejonem północnym, jednak obecnie istnieje bardzo wiele różnych receptur, które pochodzą z różnych zakątków kraju. Jak przygotować risotto z warzywami? Otóż tajemnica tkwi w odpowiednio dobranej odmianie ryżu, a także gotowaniu go z dodatkiem bulionu, które zapewnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji.
Najlepiej do risotto nadają się te gatunki ryżu o okrągłych, krótkich ziarnach, które po ugotowaniu są bardziej kleiste. Cechuje je także bardzo wysoka zawartości skrobi, co sprawia, że mają zdolność wchłaniania płynów. Poszukując ryżu do risotto warto więc wziąć pod uwagę odmiany:
Co ciekawe, risotto we Włoszech traktowane jest jako pierwsze danie, zamiennie z zupą lub pastą.
Do wykonania risotto z warzywami składniki musimy dobierać z najwyższej półki. Nie chodzi tu tylko o ryż, ale także dobrej jakości wino i świeże warzywa. W zależności od tego, jaką recepturą się posługujemy, do risotto potrzebne będą:
Nie należy także zapominać o bulionie drobiowym (ok. 500 ml), którym będziemy podlewać nasz ryż podczas gotowania, a także winie (1/4 szklanki), które jako pierwsze trafia na patelnię wraz z ryżem. Potrzebna będzie także odrobina oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia), a także starty parmezan.
Jeśli w naszej kuchni mamy już przygotowana wszystkie składniki, wówczas możemy przystąpić do przygotowania risotto z warzywami. Krok po kroku należy z pełną dbałością o szczegóły postępować według receptury, gdyż tylko wtedy będziemy mieć szansę na uzyskanie wyśmienitego dania o wyjątkowych walorach.
Wyżej znalazła się standardowa lista tego, jakie warzywa do risotto dodawane są najczęściej. Nie oznacza to jednak, że musimy się do tego ograniczać. Risotto jest daniem, które doskonale nadaje się do eksperymentów kulinarnych, dlatego możemy do niego dodawać te składniki, które nam odpowiadają. Doskonale sprawdzi się np. dodanie różyczek brokuła, pomidorów lub grzybów. Z ryżem komponować będzie się też dynia, szparagi czy fasolka szparagowa. Możliwości jest więc bardzo wiele.
Zobacz też: Passata pomidorowa. Z czego przygotować i do czego wykorzystać?