18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Ajerkoniak: składniki i przygotowanie. Do czego podawać ajerkoniak?

Ajerkoniak to smaczny likier jajeczny o dużej gęstości, który można zrobić w domu. Jego bliskim krewnym jest holenderski advocaat. Jak przygotować ten lubiany trunek?

Ajerkoniak, czyli co?

Czym właściwie jest ajerkoniak? Niekiedy ten trunek mylony jest z advocaatem. Faktycznie, oba napoje alkoholowe są sobie pokrewne. W praktyce łatwo je od siebie odróżnić - ajerkoniak powinien być dość gęsty. Robi się go na bazie wódki lub spirytusu. Natomiast podstawą dla advocaatu jest koniak lub brandy. Innymi przykładami alkoholu na bazie jajek są likiery Eggnog i włoski trunek Bombardino. 

Idealny ajerkoniak ma gładką strukturę. Nie powinien rozwarstwiać się nawet przy dość długim przechowywaniu. Jego smak musi być wyważony - bez goryczki, ale i pozbawiony zbyt mocnej słodyczy.

Ajerkoniak. Jak przygotować pyszny trunek?

Jak przygotować ajerkoniak? Można to zrobić w domowym zaciszu i to przy wykorzystaniu zaledwie kilku składników. Niezależnie od przepisu należy pamiętać o tym, że ajerkoniak potrzebuje kilku dni po to, żeby dojrzeć. Kluczowe jest też wykorzystanie składników dobrej jakości.   

Ajerkoniak - składniki

Z czego zrobić ajerkoniak? Składniki, które trzeba zgromadzić, to:

  • 6 jajek
  • 0,25 l spirytusu 96%
  • 1 laska wanilii do smaku
  • 1 szklanka cukru (może być zamieniony przez ksylitol)
  • 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego

Ajerkoniak krok po kroku

Jak zrobić ajerkoniak krok po kroku? Na szczęście jest to całkiem proste. Pierwszym elementem, o który trzeba zadbać, jest przygotowanie jajek. Nie chodzi tu nawet o zwykłą higienę, ale o nasze bezpieczeństwo - w końcu mamy do czynienia z napojem przyrządzanym z surowych jajek. Przed rozpoczęciem przyrządzania ajerkoniaku niezbędne jest ich dokładne umycie i sparzenie.

Dopiero po tych zabiegach można przystąpić do rozbicia jajek i dokładnego odłączenia białek od żółtek. Wanilię, żółtka i cukier przekładamy do dużej miski. Z całości tworzymy puszystą masę – do jej wyrobienia można użyć miksera lub zwykłej trzepaczki. 

Do masy należy stopniowo wlewać mleko skondensowane, cały czas przy tym mieszając. Podobnie trzeba postępować ze spirytusem – w tym przypadku trzeba jednak postępować z dużą delikatnością i wlewać alkohol bardzo wąską strużką.  Należy pamiętać o tym, że gotowy likier będzie bardzo gęsty. Stąd należy go przelewać do butelek z szeroką szyjką. Ile czasu powinien przebywać w lodówce? Minimalny czas na przegryzienie się to dwa dni. Zwykle zaleca się jednak, aby był to tydzień. 

Do czego dodawać ajerkoniak?

Do czego dodawać ajerkoniak? Warto mieć na uwadze fakt, że trunek jest gęsty, słodki i sycący. Trudno jest więc spożywać go w większej ilości. Bardzo często więc łączy się go z lodami lub ciastami. Jest też doskonałym dodatkiem do kawy. Niekiedy przyrządza się również słodki krem z ajerkoniaku i owoców, który może w lecie zastępować lody. Przed podaniem należy trunek wyjąć z lodówki na pewien czas po to, by gęsta konsystencja przestała utrudniać wylanie go z butelki.

Zobacz też: Dobre drinki na imprezy - sześć wyjątkowych i prostych przepisów na drinki z whisky lub rumem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.