18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Ajerkoniak: składniki i przygotowanie. Do czego podawać ajerkoniak?

Ajerkoniak to smaczny likier jajeczny o dużej gęstości, który można zrobić w domu. Jego bliskim krewnym jest holenderski advocaat. Jak przygotować ten lubiany trunek?

Ajerkoniak, czyli co?

Czym właściwie jest ajerkoniak? Niekiedy ten trunek mylony jest z advocaatem. Faktycznie, oba napoje alkoholowe są sobie pokrewne. W praktyce łatwo je od siebie odróżnić - ajerkoniak powinien być dość gęsty. Robi się go na bazie wódki lub spirytusu. Natomiast podstawą dla advocaatu jest koniak lub brandy. Innymi przykładami alkoholu na bazie jajek są likiery Eggnog i włoski trunek Bombardino. 

Idealny ajerkoniak ma gładką strukturę. Nie powinien rozwarstwiać się nawet przy dość długim przechowywaniu. Jego smak musi być wyważony - bez goryczki, ale i pozbawiony zbyt mocnej słodyczy.

Hot toddy. Zdjęcie ilustracyjneHot toddy - rozgrzewający napój alkoholowy. Jak go zrobić?

Ajerkoniak. Jak przygotować pyszny trunek?

Jak przygotować ajerkoniak? Można to zrobić w domowym zaciszu i to przy wykorzystaniu zaledwie kilku składników. Niezależnie od przepisu należy pamiętać o tym, że ajerkoniak potrzebuje kilku dni po to, żeby dojrzeć. Kluczowe jest też wykorzystanie składników dobrej jakości.   

Ajerkoniak - składniki

Z czego zrobić ajerkoniak? Składniki, które trzeba zgromadzić, to:

  • 6 jajek
  • 0,25 l spirytusu 96%
  • 1 laska wanilii do smaku
  • 1 szklanka cukru (może być zamieniony przez ksylitol)
  • 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego

Ajerkoniak krok po kroku

Jak zrobić ajerkoniak krok po kroku? Na szczęście jest to całkiem proste. Pierwszym elementem, o który trzeba zadbać, jest przygotowanie jajek. Nie chodzi tu nawet o zwykłą higienę, ale o nasze bezpieczeństwo - w końcu mamy do czynienia z napojem przyrządzanym z surowych jajek. Przed rozpoczęciem przyrządzania ajerkoniaku niezbędne jest ich dokładne umycie i sparzenie.

Dopiero po tych zabiegach można przystąpić do rozbicia jajek i dokładnego odłączenia białek od żółtek. Wanilię, żółtka i cukier przekładamy do dużej miski. Z całości tworzymy puszystą masę – do jej wyrobienia można użyć miksera lub zwykłej trzepaczki. 

Do masy należy stopniowo wlewać mleko skondensowane, cały czas przy tym mieszając. Podobnie trzeba postępować ze spirytusem – w tym przypadku trzeba jednak postępować z dużą delikatnością i wlewać alkohol bardzo wąską strużką.  Należy pamiętać o tym, że gotowy likier będzie bardzo gęsty. Stąd należy go przelewać do butelek z szeroką szyjką. Ile czasu powinien przebywać w lodówce? Minimalny czas na przegryzienie się to dwa dni. Zwykle zaleca się jednak, aby był to tydzień. 

CaipirinhaCaipirinha - drink nie tylko na letnie spotkania z przyjaciółmi

Do czego dodawać ajerkoniak?

Do czego dodawać ajerkoniak? Warto mieć na uwadze fakt, że trunek jest gęsty, słodki i sycący. Trudno jest więc spożywać go w większej ilości. Bardzo często więc łączy się go z lodami lub ciastami. Jest też doskonałym dodatkiem do kawy. Niekiedy przyrządza się również słodki krem z ajerkoniaku i owoców, który może w lecie zastępować lody. Przed podaniem należy trunek wyjąć z lodówki na pewien czas po to, by gęsta konsystencja przestała utrudniać wylanie go z butelki.

Zobacz też: Dobre drinki na imprezy - sześć wyjątkowych i prostych przepisów na drinki z whisky lub rumem

Więcej o: