Sernik czekoladowy bez białego cukru i tylko z pięciu składników. Sprawdzi się na diecie keto

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Szukasz przepisu na łatwy i zjawiskowy deser? A może nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Sernik czekoladowy jest doskonały na każdą okazję. To prawdziwa rozkosz dla fanów słodkości, zwłaszcza wielbicieli czekolady. Przygotuj sernik według naszej receptury, a wyjdzie puszysty i kremowy.

Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz deseru na wyjątkową okazję postaw na kremowy i puszysty sernik czekoladowy. Główny składnik - czekolada sprawi, że zasmakuje prawie każdemu. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne. Sprawdź przepis, który przygotowaliśmy, dzięki niemu sernik zachowa idealną konsystencję, a smak będzie obłędny.

Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz w naszym artykule: Najlepsze ciasta z lodówki. Trzy najpyszniejsze przepisy bez pieczenia

Co zrobić, by sernik z czekoladą był puszysty? 

Kluczowym i bazowym składnikiem każdego sernika jest odpowiednio dobrany ser. Najlepszy jest świeży twaróg, który jest tłusty lub półtłusty i oczywiście samodzielnie zmielony, najlepiej trzykrotnie - dzięki temu konsystencja będzie kremowa i puszysta. Ważne by twaróg był pozbawiony grudek.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Czekoladowy sernik - przepis

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu 
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 300 g czekolady 
  • 200 g brązowego cukru
  • 5 dużych jajek

Składniki na spód i polewę:

  • 180 g kruchych ciasteczek
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka kruszymy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i ugniatamy, tworząc spód sernika. Odstawiamy.
  • Przygotowujemy masę - w rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę studzimy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka i czekoladę. Miksujemy na gładką masę i przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w 150 stopniach C. przez 1,5 godziny. Po upieczeniu studzimy.
  • Przygotowujemy polewę, łącząc czekoladę i 100 ml śmietanki. Sernik odlewamy czekoladą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Sernik dodatkowo można udekorować świeżymi owocami, orzechami lub innymi ozdobami. Tak przygotowany z pewnością będzie zjawiskowy i pyszny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:

Komentarze (1)

Sernik czekoladowy bez białego cukru i tylko z pięciu składników. Sprawdzi się na diecie keto

luzuj
3 lata temu
200 gram cukru.... Nie. Nie sprawdzi się na diecie keto. Nie ma znaczenia, że cukier jest brązowy.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).