Sernik czekoladowy bez białego cukru i tylko z pięciu składników. Sprawdzi się na diecie keto

Szukasz przepisu na łatwy i zjawiskowy deser? A może nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Sernik czekoladowy jest doskonały na każdą okazję. To prawdziwa rozkosz dla fanów słodkości, zwłaszcza wielbicieli czekolady. Przygotuj sernik według naszej receptury, a wyjdzie puszysty i kremowy.

Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz deseru na wyjątkową okazję postaw na kremowy i puszysty sernik czekoladowy. Główny składnik - czekolada sprawi, że zasmakuje prawie każdemu. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne. Sprawdź przepis, który przygotowaliśmy, dzięki niemu sernik zachowa idealną konsystencję, a smak będzie obłędny.

Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz w naszym artykule: Najlepsze ciasta z lodówki. Trzy najpyszniejsze przepisy bez pieczenia

Co zrobić, by sernik z czekoladą był puszysty? 

Kluczowym i bazowym składnikiem każdego sernika jest odpowiednio dobrany ser. Najlepszy jest świeży twaróg, który jest tłusty lub półtłusty i oczywiście samodzielnie zmielony, najlepiej trzykrotnie - dzięki temu konsystencja będzie kremowa i puszysta. Ważne by twaróg był pozbawiony grudek.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Czekoladowy sernik - przepis

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu 
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 300 g czekolady 
  • 200 g brązowego cukru
  • 5 dużych jajek

Składniki na spód i polewę:

  • 180 g kruchych ciasteczek
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka kruszymy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i ugniatamy, tworząc spód sernika. Odstawiamy.
  • Przygotowujemy masę - w rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę studzimy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka i czekoladę. Miksujemy na gładką masę i przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w 150 stopniach C. przez 1,5 godziny. Po upieczeniu studzimy.
  • Przygotowujemy polewę, łącząc czekoladę i 100 ml śmietanki. Sernik odlewamy czekoladą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Sernik dodatkowo można udekorować świeżymi owocami, orzechami lub innymi ozdobami. Tak przygotowany z pewnością będzie zjawiskowy i pyszny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.