Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz deseru na wyjątkową okazję postaw na kremowy i puszysty sernik czekoladowy. Główny składnik - czekolada sprawi, że zasmakuje prawie każdemu. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki są łatwo dostępne. Sprawdź przepis, który przygotowaliśmy, dzięki niemu sernik zachowa idealną konsystencję, a smak będzie obłędny.
Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz w naszym artykule: Najlepsze ciasta z lodówki. Trzy najpyszniejsze przepisy bez pieczenia
Jak przechowywać wypieki, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej? Podpowiadamy
Co zrobić, by sernik z czekoladą był puszysty?
Kluczowym i bazowym składnikiem każdego sernika jest odpowiednio dobrany ser. Najlepszy jest świeży twaróg, który jest tłusty lub półtłusty i oczywiście samodzielnie zmielony, najlepiej trzykrotnie - dzięki temu konsystencja będzie kremowa i puszysta. Ważne by twaróg był pozbawiony grudek.
Zobacz wideo
Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Czekoladowy sernik - przepis
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu
- 150 ml śmietanki kremowej 30%
- 300 g czekolady
- 200 g brązowego cukru
- 5 dużych jajek
Składniki na spód i polewę:
- 180 g kruchych ciasteczek
- 60 g rozpuszczonego masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki kremowej 30%
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka kruszymy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i ugniatamy, tworząc spód sernika. Odstawiamy.
- Przygotowujemy masę - w rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Masę studzimy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka i czekoladę. Miksujemy na gładką masę i przekładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w 150 stopniach C. przez 1,5 godziny. Po upieczeniu studzimy.
- Przygotowujemy polewę, łącząc czekoladę i 100 ml śmietanki. Sernik odlewamy czekoladą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Sernik dodatkowo można udekorować świeżymi owocami, orzechami lub innymi ozdobami. Tak przygotowany z pewnością będzie zjawiskowy i pyszny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc