Kruche ciastka maślane - domowy sposób na małą przekąskę

Kruche ciastka maślane to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią gotowych produktów. Własnoręcznie przygotowane ciastka to gwarancja świeżych i dobrej jakości produktów.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki - przepis

Jak zrobić kruche ciastka? 

Gotowy produkt często przypomina słupki, które można uzyskać tylko przy pomocy dedykowanej maszyny. Jednak każdy, kto zastanawia się, jak zrobić kruche ciastka w domowych pieleszach z powodzeniem może wykorzystać proste dodatki kuchenne. Przy założeniu, że kształt może być lekko niedoskonały, przepis na kruche ciastka maślane jest banalnie prosty. Dzieci z pewnością będą chciały skorzystać z foremek o wesołych kształtach. O szczegółach piszemy w dalszej części artykułu. 

Przepis na kruche ciastka maślane - lista składników 

Przepis na kruche ciastka maślane nie jest trudny. Zanim wybierzemy się na zakupy, zawsze warto sprawdzić dokładną listę produktów. Być może część składników jest już w naszej kuchni. Poniżej znajdziesz wszystko to, co będzie Ci potrzebne. 

Lista składników na ciasto: 

  • żółtka - 5 sztuk, 
  • mąka krupczatka - 1 szklanka, 
  • masło - 1,5 kostki, 
  • cukier puder - 1 szklanka, 
  • mąka pszenna - 2 szklanki, 
  • olejek cytrynowy - kilka kropel, 
  • szczypta soli 

Lista składników na dekorację: 

  • polewa czekoladowa, 
  • kolorowa posypka, 
  • cukier puder, 
  • lukier na bazie cytryny, 
  • ozdoby czekoladowe 

Kruche ciastka maślane - przepis krok po kroku 

Oto prosty przepis na kruche ciastka maślane:

Etap 1 przygotowanie ciasta 

  • Mieszamy ze sobą mąki, które najpierw należy przesiać. 
  • Następnie dodajemy żółtka, startą skórkę z cytryny oraz olejek. 
  • W kolejnym kroku dodajemy miękkie masło i dokładnie zagniatamy całość. 
  • Tak przygotowane ciasto należy przełożyć na dwie godziny do lodówki. 
  • Po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i podzielić na kilka części. 
  • Każdy placek rozwałkowujemy na grubość około 5 cm. 

Etap 2  wykrawanie kształtu 

  • Można użyć foremek lub na przykład brzegu szklanki. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.  
  • Ciastka należy piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Po upieczeniu ciastka odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Na koniec czas na dekorowanie: ciastka warto polać  polewą czekoladową i posypać posypką. 

Tak przygotowane ciastka, które po etapie dekorowania przypominają małe dzieła sztuki, warto poukładać w dużych przeźroczystych słojach, które będą dodatkową ozdobą kuchni. Kruche ciastka można też zapakować w przezroczystą folię z kolorową wstążeczką i rozdawać w formie mini pakunków, którymi dziękujemy gościom na przykład po dziecięcych urodzinach. 

Zobacz też: Ciastka kruche. Przepis na szybkie, maślane i złociste ciasteczka z trzech składników

Więcej o: