Obiad na gorące dni. Przepisy na obłędnie smaczne i łatwe w przygotowaniu dania z sezonowych produktów

Gorące dni powodują, że apetyt słabnie a posiłki, po które sięgamy, są lekkie, świeże i pełne sezonowych produktów. Kolorowe i zdrowe składniki są również mile widziane. Sprawdź, co przygotować gdy doskwiera upał - nasze przepisy są łatwe, szybkie w przygotowaniu i równie pyszne.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wysokie temperatury i piękna, słoneczna pogoda sprawia, że posiłki odkładamy na późniejszą porę. Ciężkie i kaloryczne dania zastępujemy lekkimi i świeżymi a sezonowe produkty królują w menu. Gdy z nieba leje się żar, idealnie sprawdzą się chłodniki, sałatki, warzywa, makarony i owoce morza.

Obiad na upalne dni - co przygotować?

Wakacyjne, letnie menu bogate jest w świeże warzywa, owoce, ryby, makarony i świeże zioła. Poza staranie dobranymi składnikami kluczowe jest szybkie przygotowanie, które nas nie zmęczy i nie zajmie dużo czasu. Najlepsze dania na upalne dni nie zwierają dużo składników, są lekkie, przyprawione orzeźwiającymi dodatkami takimi jak mięta, koperek czy cytryna oraz te chłodne, które są przyjemną alternatywą dla klasycznych obiadów.

Idealną propozycją może okazać się chłodnik lub zupa owocowa. Ta podawana na zimno zupa nie tylko pięknie wygląda, ale także świetnie smakuje. W zależności od bazowego składnika dobierane są ciekawe i smaczne dodatki. Kolejnym smacznym pomysłem są sałatki, które niestety nadal niektórym kojarzą się z nudą. Nie jest to jednak prawdą! Wybierając różnorodne składniki, efekt może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Nie może także zabraknąć grillowanych warzyw, które wybornie smakują np. z hummusem czy pieczywem. Makarony to równie smaczny wybór - dobrej jakości pasta to prawdziwa klasyka wśród letnich obiadów. 

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Makaron ze szparagami - lekki, letni obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 50-80 ml białego wina,
  • oliwa,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 3-4 łyżki drobno startego parmezanu,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola rozpuszczamy na patelni z odrobiną oliwy. Gdy konsystencja będzie w miarę płynna, dodajemy wino i śmietanę.
  3. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. 
  4. Szparagi dokładnie myjemy i pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Warzywa dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu (główki zostawiamy na później). Dusimy pięć minut. 
  5. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy także główki szparag i ponownie dusimy około pięciu minut. 
  6. Porcji makaronu przekładamy na talerz. Ciekawym dodatkiem jest odrobina skórki z cytryny na wierzch. Całość posypujemy świeżymi ziołami i gotowe. 

Przepis na stek z kalafiora 

Składniki:

  • niewielka główka kalafiora,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu, 
  • oliwa
  • dodatkowo - ziarenka granatu i hummus.

Sposób przygotowania: 

  1. Kalafior dokładnie myjemy, pozbawiamy liści i kroimy na pół. Następnie delikatnie kroimy plastry grubości około 1,5-2 cm. 
  2. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy razem z oliwą. 
  3. Steki z kalafiora układamy na wyłożonej papierem blaszce i pokrywamy aromatyczną glazurą z obu stron. Dodatkowo możemy dodać płatki masła na kalafiora. 
  4. Wstawiamy kalafiora do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 20 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia. 
  5. Podajemy z posiekaną miętą, hummusem i ziarenkami granatu. 

Przepis na lekki obiad - chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • pół kg ogórków gruntowych,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • pęczek rzodkiewek,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowana:

  1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.
  3. Do warzyw dodajemy jogurty, pokrojony czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę.
  4. Całość dokładnie mieszamy, chłodzimy, posypujemy koperkiem i podajemy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.