Zobacz wideo Sernik baskijski
Fala upałów w ostatnich dniach mocno daje się we znaki. Wysokie temperatury na zewnątrz nie sprzyjają pieczeniu ciast. Jeśli jednak mamy ochotę na domowy deser, warto przygotować sernik na zimno. Takie ciasto z pewnością umili nam chwile przy popołudniowej kawie.
Sernik na zimno - przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń. Będzie idealne podczas upałów
Przygotowanie sernika należy zacząć od wyboru odpowiedniego sera. Ten składnik to podstawa deseru, warto więc postawić na dobry jakościowo twaróg. Dzięki niemu uzyskamy odpowiednią, lekką i puszystą konsystencję. Dobrym i szybkim rozwiązaniem gwarantującym, że nasz sernik na zimno będzie idealny, jest skorzystanie z masy serowej sprzedawanej w wiaderkach.
Dzięki temu nie tylko unikniemy dodatkowej pracy w postaci ucierania sera na gładką konsystencję, ale także mamy pewność, że ciasto wyjdzie idealne.
Składniki:
- kilogram twarogu sernikowego z wiaderka (w temperaturze pokojowej),
- duża paczka herbatników,
- 10 świeżych brzoskwiń,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 150 ml śmietanki kremówki 36%,
- 125 ml szklanki mleka.
Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na wakacyjny deser. Wykonanie sernika na zimno
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na jej dnie herbatniki. Można ułożyć dwie warstwy w zależności od tego czy chcemy, aby spód był cieńszy, czy grubszy.
- Podgrzewamy mleko, nie doprowadzając jednak do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wsypujemy żelatynę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy żelatyna się rozpuści, pozostawiamy mleko do ostygnięcia.
- Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę. Całość mieszamy łyżką.
- Do przestudzonego mleka z żelatyną dodajemy po łyżce masę serową i mieszamy za pomocą trzepaczki. Jeżeli w masie powstaną grudki, można ją delikatnie podgrzać, dzięki temu szybko się rozpuszczą.
- Do gotowej masy wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość mieszamy. Krem rozkładamy równomiernie na herbatnikach i wkładamy ciasto do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Proszek z obu saszetek wsypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Można użyć mniej wody, dzięki temu będzie bardziej aromatyczna. Galaretkę mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją do lodówki, aby lekko stężała.
- Na wierzchu sernika układamy resztę brzoskwiń i zalewamy galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce przez około dwie godziny.
Sernik na zimno możemy komponować na wiele sposobów, wybór owoców i galaretki zależy jedynie od naszych upodobań.