Placki z cukinii - przepis na lekki, letni obiad. Dodaj te składniki, uzyskasz ciekawy i smaczny efekt

Placki z cukinii to przepis na idealne letnie danie, które jest lekkie i pysznie smakuje. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować, a dodatek sezonowych warzyw sprawi, że efekt będzie zdrowszy i o wiele smaczniejszy. Sprawdź, naszą sprawdzoną recepturę na zielone racuchy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Upalne dni powodują, że apetyt spada, a ciężkie potrawy chętnie zastępujemy lekkimi, orzeźwiającymi i pełnymi witamin. Warto więc rozważyć przygotowanie placków z cukinii, która jak wiadomo jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także zdrowa. 

Placki z cukinii - letni rarytas na obiad

Cukinia to jedno z bardziej lubianych warzyw, które najlepiej smakuje szczególnie w okresie letnim. Roślina nazywana przez wielu także kabaczkiem to idealny produkt dla odchudzających się - jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal. Poza walorami zdrowotnymi warzywo jest także wyjątkowo smaczne i można przygotować z niego wiele ciekawych dań. Jednym z nich są placki, które idealnie smakują w upalne dni. 

Cukiniowe, zielone racuchy, są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce lub skorzystać z robota kuchennego, dodać ulubione zioła, jajka i np. marchewkę, ziemniaka lub cebulę i gotowe. Efekt jest wyjątkowo smaczny, a ciekawe dodatki sprawia, że to proste danie będzie letnim hitem w domowym menu. 

Zobacz wideo Delikatne placki z cukinii z mozzarellą

Placki z cukinii - przepis na lekkie danie

Składniki: 

  • 4 cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii,
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • jajko,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • olej. 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywo solimy i odstawiamy na bok. Po kilku minutach odsączamy z nadmiaru wody. 
  2. Ziemniaki i marchew obieramy i także ścieramy na tarce, tym razem na średnich oczkach. Ziemniaki także odsączamy z nadmiaru płynu. 
  3. Wszystkie warzywa i zioła przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę i jajko. Całość dobrze doprawiamy i mieszamy. 
  4. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki - z obu stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej konsystencji. 
  5. Zielone racuszki podajemy ze śmietaną lub sosem jogurtowym.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.