Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Upalne dni powodują, że apetyt spada, a ciężkie potrawy chętnie zastępujemy lekkimi, orzeźwiającymi i pełnymi witamin. Warto więc rozważyć przygotowanie placków z cukinii, która jak wiadomo jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także zdrowa.
Cukinia to jedno z bardziej lubianych warzyw, które najlepiej smakuje szczególnie w okresie letnim. Roślina nazywana przez wielu także kabaczkiem to idealny produkt dla odchudzających się - jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, a taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal. Poza walorami zdrowotnymi warzywo jest także wyjątkowo smaczne i można przygotować z niego wiele ciekawych dań. Jednym z nich są placki, które idealnie smakują w upalne dni.
Cukiniowe, zielone racuchy, są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce lub skorzystać z robota kuchennego, dodać ulubione zioła, jajka i np. marchewkę, ziemniaka lub cebulę i gotowe. Efekt jest wyjątkowo smaczny, a ciekawe dodatki sprawia, że to proste danie będzie letnim hitem w domowym menu.
Składniki:
Sposób przygotowania: