Zobacz wideo Sernik baskijski
Sernik królewski to tradycyjny wypiek w nieco zmienionej formie. Wyróżniają go dwie warstwy kakaowego ciasta, które znacznie wpływają na ostateczny smak tego wypieku. Aby się o tym przekonać, warto wypróbować nasz przepis. Pracę ułatwi nam wykorzystanie gotowej masy serowej dzięki, której uzyskamy delikatny krem.
Sernik królewski jak od siostry Anastazji, czyli klasyczny deser w eleganckiej formie
Aby sernik był kremowy i puszysty, a zarazem nie utracił swojej oczekiwanej wilgoci, do wykonania serowej masy najlepiej użyć gotowych serów sprzedawanych w wiaderkach. Są one specjalnie oznaczone i służą właśnie do wypieku domowych serników. Znajdziemy je w prawie każdym sklepie spożywczym ustawione w ladach z nabiałem. Ich wykorzystanie pozwoli nam także zaoszczędzić dużo czasu i przyspieszy proces pieczenia.
Składniki.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 150 g masła,
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek kakao,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka śmietany 18 proc.,
Masa twarogowa:
- kg najlepszej jakości sera z wiaderka,
- 4 jajka,
- opakowanie budyniu śmietankowego,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposób przygotowania sernika królewskiego jak od siostry Anastazji
- Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, proszek pieczenia, trzy łyżki kakao oraz cukier. Robimy niewielki dołek w środku i wbijamy jajko.
- Masło kroimy w kawałki i dodajemy do mąki. Ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na dwie połowy.
- Jedną część rozkładamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby równomiernie zakryła dno.
- Widelcem nakuwamy ciasto w kilku miejscach. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe dwie łyżki kakao.
- Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
- Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki do masy twarogowej. Miksujemy całość na niskich obrotach. Wylewamy na kakaowy spód.
- Zamrożoną część ciasta ucieramy na grubych oczkach kuchennej tarki, tak aby pokryć wierzch sernika.
- Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie delikatnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Sernik pozostawiamy w środku na około 30 minut.
Tak przygotowany sernik królewski jak od siostry Anastazji wyjmujemy z blaszki dopiero kiedy całkiem ostygnie. Przed podaniem możemy posypać go lekko cukrem pudrem.