Sernik królewski jak od siostry Anastazji. Przepis na wilgotne ciasto z nutą kakao. Jest wart przygotowania

Sernik królewski jak od siostry Anastazji to propozycja klasycznego, tradycyjnego ciasta w nowej odsłonie. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji i użycia kakao, ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Sprawdzi się także podczas upalnych dni, ponieważ nie zawiera kremu i jest łatwe w przechowywaniu.
Zobacz wideo Sernik baskijski

Sernik królewski to tradycyjny wypiek w nieco zmienionej formie. Wyróżniają go dwie warstwy kakaowego ciasta, które znacznie wpływają na ostateczny smak tego wypieku. Aby się o tym przekonać, warto wypróbować nasz przepis. Pracę ułatwi nam wykorzystanie gotowej masy serowej dzięki, której uzyskamy delikatny krem.

Sernik królewski jak od siostry Anastazji, czyli klasyczny deser w eleganckiej formie

Aby sernik był kremowy i puszysty, a zarazem nie utracił swojej oczekiwanej wilgoci, do wykonania serowej masy najlepiej użyć gotowych serów sprzedawanych w wiaderkach. Są one specjalnie oznaczone i służą właśnie do wypieku domowych serników. Znajdziemy je w prawie każdym sklepie spożywczym ustawione w ladach z nabiałem. Ich wykorzystanie pozwoli nam także zaoszczędzić dużo czasu i przyspieszy proces pieczenia.

Składniki.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka śmietany 18 proc.,

Masa twarogowa:

  • kg najlepszej jakości sera z wiaderka,
  • 4 jajka,
  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania sernika królewskiego jak od siostry Anastazji

  1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, proszek pieczenia, trzy łyżki kakao oraz cukier. Robimy niewielki dołek w środku i wbijamy jajko. 
  2. Masło kroimy w kawałki i dodajemy do mąki. Ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na dwie połowy. 
  3. Jedną część rozkładamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby równomiernie zakryła dno. 
  4. Widelcem nakuwamy ciasto w kilku miejscach. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe dwie łyżki kakao.
  5. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
  6. Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki do masy twarogowej. Miksujemy całość na niskich obrotach. Wylewamy na kakaowy spód. 
  7. Zamrożoną część ciasta ucieramy na grubych oczkach kuchennej tarki, tak aby pokryć wierzch sernika. 
  8. Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie delikatnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Sernik pozostawiamy w środku na około 30 minut. 

Tak przygotowany sernik królewski jak od siostry Anastazji wyjmujemy z blaszki dopiero kiedy całkiem ostygnie. Przed podaniem możemy posypać go lekko cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.