Krokiety to danie, które sprawdza się nie tylko przy rodzinnym stole w trakcie świąt Bożego Narodzenia, ale także bardzo często jest podawane na przyjęciach w towarzystwie czerwonego barszczu, do którego pasują idealnie. Przygotowanie krokietów nie jest trudne, ale warto wiedzieć jak prawidłowo zawijać krokiety, by te nie rozpadały się w trakcie smażenia. Poniżej kilka prostych rad na prawidłowe zawijanie krokietów.
Jak zawijać krokiety krok po kroku?
Krokiety to zdecydowanie nietuzinkowe danie. Dlaczego? Ponieważ nadzienie do krokietów można przygotować dosłownie ze wszystkiego. Czym można nadziać krokiety? Jak się okazuje nie musi to być farsz tylko z kapusty i mięsa, który oczywiście w Polsce cieszy się największą popularnością. Oczywiście osoby, które lubią tradycyjną, polską kuchnię nie odmówią sobie krokietów z pieczarkami podawanych do wigilijnego barszczu. Poniżej trzy ciekawe i niecodzienne przepisy na krokiety z niestandardowym nadzieniem:
Krokiety z mozzarellą
Składniki: 100 g mozzarelli, 3 jajka rozmiar M, puszka fasoli białej, 10 dag mąki jaglanej, 10 dag bułki tartej, 20 dag szpinaku, opakowanie kaszy kuskus, olej rzepakowy, 10 dag mąki pszennej, ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krokiety z jajek na twardo
Składniki: 5 jajek, żółtko, sos spaghetti carbonara, łyżka oliwy, 15 dag bułki tartej, szklanka śmietany 18%, garść tartego parmezanu, łyżka koperku, łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Podstawą pysznych i trwałych krokietów jest przede wszystkim dobrze przygotowane ciasto na krokiety. Warto wiedzieć jak odpowiednio przygotować naleśniki, aby powstałe z nich później krokiety były nie tylko smaczne, ale co najważniejsze by się nie rozpadały w trakcie smażenia.
Proces przygotowywania ciasta na krokiety nie różni się zbytnio od procedury, którą się stosuje w trakcie robienia zwykłych naleśników. Należy jednak pamiętać, że z reguły krokiety są podawane jako danie w wersji wytrawnej a co za tym idzie do ciasta naleśnikowego na krokiety nie należy dodawać cukru, słodkich aromatów czy np. cynamonu.
Kolejnym ważnym elementem jest to, że ciasto na krokiety powinno być elastyczne, sprężyste i cienkie. Powinno unikać się zbyt mocnego spieczenia na patelni co uchroni ciasto przed pękaniem. Ciasto naleśnikowe na krokiety nie powinno być zbyt gęste. Poniżej przepis na ciasto na krokiety.
Ciasto na krokiety to nic innego jak ciasto naleśnikowe w wersji na słono. Aby dobrze się z nim pracowało musi być jednak odpowiednio elastyczne, a w tym pomaga zachowywanie proporcji składników.
Składniki na ciasto: szklanka mąki pszennej typ 450, 2 duże jajka, 3 łyżki oleju, szczypta soli, szklanka mleka, 3/4 szklanki wody.
Przygotowanie: Do głębokiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy jajka z solą, mleko, wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.
Jeśli chcemy, by nasze naleśniki nie pękały warto zastosować kilka prostych zasad, które nam w tym pomogą:
Jeśli wydaje Ci się, że zrobienie krokietów nie jest dla Ciebie, bo masz niewielkie zdolności kulinarne to bardzo się mylisz. Jak zrobić krokiety w szybki i prosty sposób? To nic skomplikowanego. Jeśli potrafisz robić naleśniki to już połowa sukcesu. Dalej już tylko farsz i pyszne krokiety gotowe. Przedstawiam przepis na klasyczne krokiety z kapustą i mięsem mielonym, które najlepiej smakują podane z czerwonym barszczykiem.
Składniki na ciasto na naleśniki: 2 szklanki wody, olej do smażenia, 2 jajka rozmiar M, szczypta soli, 5 łyżek mąki pszennej
Składniki na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,25 kg kapusty kiszonej, cebula, olej, sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Krokiety to danie, które przygotowuje się etapami. Zapewne wiele osób robiąc krokiety na święta przygotowało ich taką ilość, że sporo ich zostało. Jak się okazuje krokiety można mrozić. Jak mrozić krokiety aby później ponownie cieszyć się ich smakiem?
Przede wszystkim warto wiedzieć, że krokiety można mrozić zarówno w panierce jak i bez niej. Ponadto rodzaj farszu, który jest w krokietach nie ma żadnego wpływu na mrożenie ich. Oczywiście po rozmrożeniu panierowanych krokietów należy je odgrzać w piekarniku lub też wrzucić je na głęboki olej bez rozmrażania.
Krokiety można mrozić na kilka sposobów. W zależności od tego jak wolimy możemy je zamrozić z panierką, bez panierki, surowe lub smażone. Warto pamiętać, żeby porcjując nasz przysmak mrozić go w ilości odpowiedniej do zjedzenia na jeden raz. Krokietów, podobnie jak innych mrożonek, nie należy ponownie mrozić.
Ten sposób zapewnia nam po rozmrożeniu danie, które wymaga tylko i wyłącznie podgrzania czy też podsmażenia. Krokiety należy przygotować tak jak w wersji do normalnego podania a następnie odłożyć do całkowitego wystygnięcia. Zimne krokiety układamy partiami w plastikowych pojemnikach i wkładamy do zamrażarki. Najlepszym i najbardziej bezpiecznym sposobem rozmrażania krokietów w panierce jest rozmrażanie ich w piekarniku. Da nam to pewność, że smażona po raz drugi panierka nie przypali się, a całe danie będzie miało tą samą temperaturę. Jednak gdy będziemy chcieli tak mrożone krokiety przygotować na patelni dobrze jest zostawić je co najmniej na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.
To sposób, który jest zdecydowanie najbardziej polecany przede wszystkim dlatego, że po rozmrożeniu i podsmażeniu krokiety smakują dokładnie tak jak te świeżo przygotowane.
Przygotowane krokiety układamy obok siebie tak, by się nie stykały na tackach lub deskach. Następnie umieszczamy je na kilka godzin w zamrażarce. Po wstępnym zamrożeniu przekładamy je do pojemników i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Przed podaniem mrożone krokiety bez panierki wkładamy na całą noc do lodówki. Później postępujemy jak ze świeżo robionymi – obtaczamy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy i podajemy.
Zobacz też: Przepis na naleśniki do krokietów. Wiemy co zrobić, by były delikatne i sprężyste