Krokiety z kapustą i grzybami. Jak smażyć, aby były chrupiące? Panierka ma duże znaczenie

Krokiety z kapustą i grzybami to danie, na które czekamy niemal cały rok. Choć wielu z nas przygotowuje je głównie przed świętami Bożego Narodzenia, to jednak ich smak sprawia, że chętnie przyrządzamy je bez okazji. Połączenie kwaskowej kapusty i suszonych leśnych grzybów owiniętych w miękkim naleśniku usmażonym w kruchej panierce, sprawia, że na samą myśl stajemy się głodni.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Krokiety są obecne w polskiej kuchni od pokoleń. Najczęściej przyrządzane są z mięsem i podawane z gorącym barszczem czerwonym. Jednak wersji tego dania jest naprawdę dużo. Kiedy jako farszu użyjemy kapusty i grzybów nabierają niepowtarzalnego charakteru. Jednak aby były smaczne, ważna jest także panierka. Zdradzamy dziś istotne wskazówki.

Trzy marynaty do schabowych. Nie używaj mleka! Zdradzamy najlepsze przepisyDwie marynaty do schabowych. Nie używaj mleka! Zdradzamy najlepsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami. Jak zrobić, aby były chrupiące i soczyste

Bez względu na rodzaj dania za pyszną potrawą zawsze stoi produkt dobrej jakości. To on odpowiada za jakość, aromat i smak. Nie inaczej jest w przypadku przyrządzania krokietów z kapustą i grzybami. Aby uzyskać najlepszy farsz, musimy posiadać ekologiczną kiszoną kapustę bez żadnych konserwantów.

Podobnie jest z panierką. Choć często w polskiej kuchni wykonujemy ją podwójnie używając zarówno mąki jak i bułki tartej, to jednak podczas smażenia krokietów nie są nam potrzebne, aż dwie warstwy. Co więcej, nie zapominajmy, że ciasto naleśnikowe, w którym znajduje się farsz i które będziemy panierować, jest delikatne. Dlatego nie powinniśmy go dodatkowo obciążać. 

Jeśli chcemy, aby nasze krokiety z kapustą i grzybami były delikatne i chrupiące powinniśmy przede wszystkim samodzielnie zetrzeć wysuszoną bułkę. Kupowanie tego typu produktu pogarsza jakość naszych potraw i sprawia, że nigdy nie będą tak kruche, jak tego oczekiwaliśmy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym według Ewy Wachowicz. Ten składnik może cię zaskoczyćPrzepis na grzyby marynowane. Ewa Wachowicz dodaje do nich ciekawy składnik

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na chrupiącą panierkę

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • litr wody,
  • łyżka oleju,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Farsz. Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na około 15 minut. Kiedy zmiękną, płuczemy każdy grzyb pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się drobinek piasku.
  2. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy litrem wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i oczyszczone grzyby. Gotujemy kapustę na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając.
  3. W tym czasie smażymy naleśniki z dodatkiem soli.
  4. Ugotowaną kapustę odciskamy z wody i siekamy drobno wraz z grzybami. Dodajemy sól, czarny pieprz i łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.
  5. Do usmażonych naleśników wkładamy po dwie łyżki farszu i zawijamy. Obtaczamy je w rozbitym jajku, a następnie oprószamy domową bułką tartą.
  6. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste.

Tak przyrządzone krokiety z kapustą i grzybami w chrupiącej panierce podajemy z czerwonym barszczem lub solo. 

Więcej o: