Krokiety są obecne w polskiej kuchni od pokoleń. Najczęściej przyrządzane są z mięsem i podawane z gorącym barszczem czerwonym. Jednak wersji tego dania jest naprawdę dużo. Kiedy jako farszu użyjemy kapusty i grzybów nabierają niepowtarzalnego charakteru. Jednak aby były smaczne, ważna jest także panierka. Zdradzamy dziś istotne wskazówki.
Bez względu na rodzaj dania za pyszną potrawą zawsze stoi produkt dobrej jakości. To on odpowiada za jakość, aromat i smak. Nie inaczej jest w przypadku przyrządzania krokietów z kapustą i grzybami. Aby uzyskać najlepszy farsz, musimy posiadać ekologiczną kiszoną kapustę bez żadnych konserwantów.
Podobnie jest z panierką. Choć często w polskiej kuchni wykonujemy ją podwójnie używając zarówno mąki jak i bułki tartej, to jednak podczas smażenia krokietów nie są nam potrzebne, aż dwie warstwy. Co więcej, nie zapominajmy, że ciasto naleśnikowe, w którym znajduje się farsz i które będziemy panierować, jest delikatne. Dlatego nie powinniśmy go dodatkowo obciążać.
Jeśli chcemy, aby nasze krokiety z kapustą i grzybami były delikatne i chrupiące powinniśmy przede wszystkim samodzielnie zetrzeć wysuszoną bułkę. Kupowanie tego typu produktu pogarsza jakość naszych potraw i sprawia, że nigdy nie będą tak kruche, jak tego oczekiwaliśmy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tak przyrządzone krokiety z kapustą i grzybami w chrupiącej panierce podajemy z czerwonym barszczem lub solo.