Krokiety z kapustą i grzybami. Jak smażyć, aby były chrupiące? Panierka ma duże znaczenie

Krokiety z kapustą i grzybami to danie, na które czekamy niemal cały rok. Choć wielu z nas przygotowuje je głównie przed świętami Bożego Narodzenia, to jednak ich smak sprawia, że chętnie przyrządzamy je bez okazji. Połączenie kwaskowej kapusty i suszonych leśnych grzybów owiniętych w miękkim naleśniku usmażonym w kruchej panierce, sprawia, że na samą myśl stajemy się głodni.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Krokiety są obecne w polskiej kuchni od pokoleń. Najczęściej przyrządzane są z mięsem i podawane z gorącym barszczem czerwonym. Jednak wersji tego dania jest naprawdę dużo. Kiedy jako farszu użyjemy kapusty i grzybów nabierają niepowtarzalnego charakteru. Jednak aby były smaczne, ważna jest także panierka. Zdradzamy dziś istotne wskazówki.

Krokiety z kapustą i grzybami. Jak zrobić, aby były chrupiące i soczyste

Bez względu na rodzaj dania za pyszną potrawą zawsze stoi produkt dobrej jakości. To on odpowiada za jakość, aromat i smak. Nie inaczej jest w przypadku przyrządzania krokietów z kapustą i grzybami. Aby uzyskać najlepszy farsz, musimy posiadać ekologiczną kiszoną kapustę bez żadnych konserwantów.

Podobnie jest z panierką. Choć często w polskiej kuchni wykonujemy ją podwójnie używając zarówno mąki jak i bułki tartej, to jednak podczas smażenia krokietów nie są nam potrzebne, aż dwie warstwy. Co więcej, nie zapominajmy, że ciasto naleśnikowe, w którym znajduje się farsz i które będziemy panierować, jest delikatne. Dlatego nie powinniśmy go dodatkowo obciążać. 

Jeśli chcemy, aby nasze krokiety z kapustą i grzybami były delikatne i chrupiące powinniśmy przede wszystkim samodzielnie zetrzeć wysuszoną bułkę. Kupowanie tego typu produktu pogarsza jakość naszych potraw i sprawia, że nigdy nie będą tak kruche, jak tego oczekiwaliśmy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na chrupiącą panierkę

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • litr wody,
  • łyżka oleju,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Farsz. Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na około 15 minut. Kiedy zmiękną, płuczemy każdy grzyb pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się drobinek piasku.
  2. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy litrem wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i oczyszczone grzyby. Gotujemy kapustę na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając.
  3. W tym czasie smażymy naleśniki z dodatkiem soli.
  4. Ugotowaną kapustę odciskamy z wody i siekamy drobno wraz z grzybami. Dodajemy sól, czarny pieprz i łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.
  5. Do usmażonych naleśników wkładamy po dwie łyżki farszu i zawijamy. Obtaczamy je w rozbitym jajku, a następnie oprószamy domową bułką tartą.
  6. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste.

Tak przyrządzone krokiety z kapustą i grzybami w chrupiącej panierce podajemy z czerwonym barszczem lub solo. 

Więcej o: