Roladki wołowe to danie znane od lat. Niemniej jednak w ostatnim czasie wołowina zeszła na dalszy plan i w naszych domowych menu ustąpiła miejsca głównie wieprzowinie i drobiowi. A szkoda, bo potrawy z wołowiny są wartościowe i smaczne.
Przepis na rolady wołowe krok po kroku
Składniki: 5 plastrów wołowiny, 10 plastrów wędzonego boczku, pieprz kolorowy, ogórki konserwowe, sól, musztarda, cebula, 3 łyżki masła, ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Tak przygotowane rolady wołowe będą się idealnie komponować z ziemniakami czy kluskami śląskimi.
Mięso wołowe należy do grupy mięs, które są raczej twarde i włókniste, a jego krojenie nie zawsze jest proste i lekkie. Warto zatem wiedzieć jak prawidłowo kroić mięso wołowe na rolady, aby te były smaczne, miękkie i soczyste. Podstawową i najważniejszą zasadą krojenia mięsa wołowego jest to by kroić je w poprzek włókien. Dzięki temu wołowina staje się łatwa do pogryzienia, jest miękka i soczysta. Niezależnie od tego jaki rodzaj wołowiny kroimy, warto o tym pamiętać. Oto kilka prostych porad, które sprawią, że przygotowywana wołowina będzie miękka:
Dzięki tym trzem zasadom rolady wołowe będą miękkie już po 90 – 120 minutach duszenia.
Większość przepisów na rolady wołowe opiera się na zawinięciu nadzienia w mięso, dlatego ważne jest by plastry wołowiny miały odpowiedni kształt. Nie ma jednak możliwości, by każdy kawałek wołowiny był pod tym względem idealny, dlatego warto podczas przygotowywania roladek wołowych znaleźć sobie na nich najdłuższy fragment, wzdłuż którego będziemy układać składniki przeznaczone do zawijania. Należy zostawić przy tym delikatny margines mięsa na brzegach. Na koniec spinamy mięso wykałaczkami w miejscu, gdzie po zwinięciu zakończył nam się jego plaster. Tym sposobem unikniemy rozpadania się roladek, a nadzienie nie wypadnie ze środka.
Kiedy już odpowiednio przygotujesz mięso i zawiniesz swoje roladki wołowe, należy je jeszcze prawidłowo usmażyć, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Jak smażyć rolady wołowe? Najwygodniej i najprościej usmażyć je po prostu na patelni z grubym dnem. Patelnia oczywiście musi być odpowiednio rozgrzana. Warto użyć do smażenia smalcu wieprzowego lub masła klarowanego. Olej także się sprawdzi (w ostateczności).
Na dobrze rozgrzany tłuszcz należy kłaść jedną roladę. Dlaczego? Ponieważ gdy położysz na patelnie całe mięso na raz to wołowina nie usmaży się, tylko zacznie się gotować. Każdą roladkę powinno się podsmażyć na rumiany kolor około 3 minuty na każdej ze stron. Ważne, by mięso za szybko się nie rumieniło dlatego warto pilnować odpowiedniej mocy palnika. Do podsmażenia można też wyjąć wykałaczki z roladek i umieścić je w mięsie ponownie już na etapie duszenia.
By roladki z wołowiny smakowały pysznie wystarczy przyprawić je odrobiną przypraw. Nie są potrzebne do tego wyszukane składniki, a wręcz przeciwnie. Odrobina soli, pieprzu i ostrej papryki w zupełności wystarczy, by mięso było smaczne. Bardzo ważnym składnikiem do przyrządzania roladek wołowych jest musztarda. Proste i na co dzień używane w naszych kuchniach produkty, sprawią, że Twoje rolady z wołowiny będą miały wspaniały i niezastąpiony smak.
Zobacz też: Bitki wołowe - przepis. Zaskakujący składnik sosu wydobędzie głębię smaku mięsa