Roladki wołowe na obiad? Pomysł na danie dla całej rodziny

Roladki wołowe? Brzmi dość skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad, by rodzina była zadowolona i najedzona? Roladki wołowe to danie, które jest pyszne i bardzo ładnie wygląda na talerzu. Dodatkowo przygotowanie takiego obiadu nie zajmie Ci zbyt dużo czasu.

Roladki wołowe to klasyczne danie obiadowe. Jak je przyrządzić?

Roladki wołowe to danie znane od lat. Niemniej jednak w ostatnim czasie wołowina zeszła na dalszy plan i w naszych domowych menu ustąpiła miejsca głównie wieprzowinie i drobiowi. A szkoda, bo potrawy z wołowiny są wartościowe i smaczne.

Przepis na rolady wołowe krok po kroku

Składniki: 5 plastrów wołowiny, 10 plastrów wędzonego boczku, pieprz kolorowy, ogórki konserwowe, sól, musztarda, cebula, 3 łyżki masła, ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie posolić i popieprzyć.
  2. Pokrojony boczek ułożyć na wołowinie i wklepać go tłuczkiem do mięsa.
  3. Mięso posmarować musztardą i ułożyć na nim ogórka i cebulę pokrojoną w piórka.
  4. Rolady zwijać i obwiązać nitką.
  5. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać łyżkę masła i dodać ząbek czosnku pokrojony w plastry. Ułożyć mięso i obsmażyć na brązowy kolor z każdej ze stron. Powstanie podstawa do sosu własnego.
  6. Mięso zostawić na palniku i od czasu do czasu podlewać wodą.
  7. Aby otrzymać sos na zakończenie gotowania dodać 2 łyżki masła i mieszać.

Tak przygotowane rolady wołowe będą się idealnie komponować z ziemniakami czy kluskami śląskimi.

Zobacz wideo Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem

Jak kroić mięso wołowe na rolady? Kilka prostych zasad, które sprawią, że mięso będzie miękkie i soczyste

Mięso wołowe należy do grupy mięs, które są raczej twarde i włókniste, a jego krojenie nie zawsze jest proste i lekkie. Warto zatem wiedzieć jak prawidłowo kroić mięso wołowe na rolady, aby te były smaczne, miękkie i soczyste. Podstawową i najważniejszą zasadą krojenia mięsa wołowego jest to by kroić je w poprzek włókien. Dzięki temu wołowina staje się łatwa do pogryzienia, jest miękka i soczysta. Niezależnie od tego jaki rodzaj wołowiny kroimy, warto o tym pamiętać. Oto kilka prostych porad, które sprawią, że przygotowywana wołowina będzie miękka:

  • mięso przede wszystkim musi być dobrze ubite,
  • zalecane jest skropienie ubitych już kawałków wołowiny octem i włożenie ich na kilka godzin do lodówki,
  • ważne jest także wysmarowanie wnętrza rolad musztardą.

Dzięki tym trzem zasadom rolady wołowe będą miękkie już po 90 – 120 minutach duszenia.

Większość przepisów na rolady wołowe opiera się na zawinięciu nadzienia w mięso, dlatego ważne jest by plastry wołowiny miały odpowiedni kształt. Nie ma jednak możliwości, by każdy kawałek wołowiny był pod tym względem idealny, dlatego warto podczas przygotowywania roladek wołowych znaleźć sobie na nich najdłuższy fragment, wzdłuż którego będziemy układać składniki przeznaczone do zawijania. Należy zostawić przy tym delikatny margines mięsa na brzegach. Na koniec spinamy mięso wykałaczkami w miejscu, gdzie po zwinięciu zakończył nam się jego plaster. Tym sposobem unikniemy rozpadania się roladek, a nadzienie nie wypadnie ze środka. 

Jak smażyć rolady wołowe? Czego użyć do smażenia?

Kiedy już odpowiednio przygotujesz mięso i zawiniesz swoje roladki wołowe, należy je jeszcze prawidłowo usmażyć, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Jak smażyć rolady wołowe? Najwygodniej i najprościej usmażyć je po prostu na patelni z grubym dnem. Patelnia oczywiście musi być odpowiednio rozgrzana. Warto użyć do smażenia smalcu wieprzowego lub masła klarowanego. Olej także się sprawdzi (w ostateczności).

Na dobrze rozgrzany tłuszcz należy kłaść jedną roladę. Dlaczego? Ponieważ gdy położysz na patelnie całe mięso na raz to wołowina nie usmaży się, tylko zacznie się gotować. Każdą roladkę powinno się podsmażyć na rumiany kolor około 3 minuty na każdej ze stron. Ważne, by mięso za szybko się nie rumieniło dlatego warto pilnować odpowiedniej mocy palnika. Do podsmażenia można też wyjąć wykałaczki z roladek i umieścić je w mięsie ponownie już na etapie duszenia.

Czym można przyprawić rolady z wołowiny by miały doskonały smak?

By roladki z wołowiny smakowały pysznie wystarczy przyprawić je odrobiną przypraw. Nie są potrzebne do tego wyszukane składniki, a wręcz przeciwnie. Odrobina soli, pieprzu i ostrej papryki w zupełności wystarczy, by mięso było smaczne. Bardzo ważnym składnikiem do przyrządzania roladek wołowych jest musztarda. Proste i na co dzień używane w naszych kuchniach produkty, sprawią, że Twoje rolady z wołowiny będą miały wspaniały i niezastąpiony smak.

Zobacz też: Bitki wołowe - przepis. Zaskakujący składnik sosu wydobędzie głębię smaku mięsa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.