Surówka - marchewka, cebula i pyszny sos. To jest to!
Surówka, w której znajduje się marchewka w połączeniu z cebulą i sosem śmietanowo-majonezowym to istny kulinarny klasyk. Ma bardzo wyrazisty smak. Świetnie komponuje się z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami i soczystymi mięsnymi lub warzywnymi kotletami. Przepis na ten kulinarny majstersztyk znajdziecie poniżej:
Surówka z marchewki - przepis krok po kroku
Przedstawiamy najlepszy przepis na surówkę z marchewki. Składniki, które są nam potrzebne to:
- kilka marchewek
- 1-2 cebule
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki majonezu
Wykonanie:
- Marchewki dokładnie umyj. Następnie obierz ze skórki.
- Zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
- Cebule obierz i drobno posiekaj. Można użyć specjalnej maszyny do rozdrabniania.
- Wykonaj sos. Połącz przyprawy z majonezem i śmietaną.
- Dołóż do cebuli i marchewki.
- Dokładnie wymieszaj. Surówka jest gotowa.
Mała wskazówka: surówkę z marchewki można przygotować nieco wcześniej i włożyć do lodówki. Dzięki temu warzywa przesiąkną przyprawami i tym samym będzie smaczniejsza. Ilości produktów, przypraw można modyfikować, w zależności od liczby osób, które będą spożywać surówkę.
Surówki z marchewki, pora, jabłka, cebuli - przepis prosto od babci
Surówki z marchewki, pora, jabłka z dodatkiem cebuli to przysmaki, które kojarzą się z czasem dzieciństwa. Poniższy przepis to propozycja mojej babci.
Składniki:
- 1 por
- 1-2 jabłka
- połówka cebuli
- 3-4 marchewki
- 1 mała śmietana
- 1-2 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Sposób wykonania:
- Marchewki i jabłka dokładnie umyj.
- Następnie obierz. Z jabłka usuń nasiona. Zetrzyj marchewkę i jabłka na tarce na dużych oczkach.
- Pora obierz z wierzchniej warstwy i umyj, a następnie pokrój w krążki.
- Wymieszaj ze sobą marchew, pora, jabłka.
- Obierz cebule i bardzo drobno posiekaj. Dołóż do miski.
- Dopraw do smaku.
- Wykonaj dressing. Wymieszaj śmietanę z majonezem. Dołóż do naczynia. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Zobacz wideo
Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"
Surówka z marchewki i jabłka - łagodniejsza wersja dla dzieci
Surówka z marchewki i jabłka to propozycja dla młodszych smakoszy, ale nie tylko. Któż z nas nie lubi smaku słodkiego jabłka i chrupiącej marchwi? Poniżej receptura w kilku prostych punktach. Oto i ona:
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 jabłka
- odrobina soku z cytryny
- odrobina oliwy z oliwek
- odrobina cukru - opcjonalnie
Wykonanie:
- Marchewki umyj. Obierz i zetrzyj na tarce.
- Jabłka obierz. Pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce.
- Cytrynę wyparz. Wyciśnij sok.
- Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Odstaw do lodówki do czasu podania.
Zobacz też: Kapusta pekińska - przepisy na surówki i nie tylko. Co można przygotować z chrupiących liści?