Surówka z marchewki świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i soczystymi kotletami. Palce lizać!

Surówka z marchewki bardzo często podawana jest do obiadu jesienią. Marchewka to warzywo, które dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Przepisy na przepyszną surówkę z marchewki znajdziecie w poniższym artykule.

Surówka - marchewka, cebula i pyszny sos. To jest to!

Surówka, w której znajduje się marchewka w połączeniu z cebulą i sosem śmietanowo-majonezowym to istny kulinarny klasyk. Ma bardzo wyrazisty smak. Świetnie komponuje się z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami i soczystymi mięsnymi lub warzywnymi kotletami. Przepis na ten kulinarny majstersztyk znajdziecie poniżej:

Surówka z marchewki - przepis krok po kroku

Przedstawiamy najlepszy przepis na surówkę z marchewki. Składniki, które są nam potrzebne to:

  • kilka marchewek
  • 1-2 cebule
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki majonezu

Wykonanie:

  1. Marchewki dokładnie umyj. Następnie obierz ze skórki.
  2. Zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
  3. Cebule obierz i drobno posiekaj. Można użyć specjalnej maszyny do rozdrabniania.
  4. Wykonaj sos. Połącz przyprawy z majonezem i śmietaną.
  5. Dołóż do cebuli i marchewki.
  6. Dokładnie wymieszaj. Surówka jest gotowa.

Mała wskazówka: surówkę z marchewki można przygotować nieco wcześniej i włożyć do lodówki. Dzięki temu warzywa przesiąkną przyprawami i tym samym będzie smaczniejsza. Ilości produktów, przypraw można modyfikować, w zależności od liczby osób, które będą spożywać surówkę.

Surówki z marchewki, pora, jabłka, cebuli - przepis prosto od babci

Surówki z marchewki, pora, jabłka z dodatkiem cebuli to przysmaki, które kojarzą się z czasem dzieciństwa. Poniższy przepis to propozycja mojej babci.

Składniki:

  • 1 por
  • 1-2 jabłka
  • połówka cebuli
  • 3-4 marchewki
  • 1 mała śmietana
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pieprz, sól

Sposób wykonania:

  1. Marchewki i jabłka dokładnie umyj.
  2. Następnie obierz. Z jabłka usuń nasiona. Zetrzyj marchewkę i jabłka na tarce na dużych oczkach.
  3. Pora obierz z wierzchniej warstwy i umyj, a następnie pokrój w krążki.
  4. Wymieszaj ze sobą marchew, pora, jabłka.
  5. Obierz cebule i bardzo drobno posiekaj. Dołóż do miski.
  6. Dopraw do smaku.
  7. Wykonaj dressing. Wymieszaj śmietanę z majonezem. Dołóż do naczynia. Odstaw na 20 minut do lodówki.
Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Surówka z marchewki i jabłka - łagodniejsza wersja dla dzieci

Surówka z marchewki i jabłka to propozycja dla młodszych smakoszy, ale nie tylko. Któż z nas nie lubi smaku słodkiego jabłka i chrupiącej marchwi? Poniżej receptura w kilku prostych punktach. Oto i ona:

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 jabłka
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina oliwy z oliwek
  • odrobina cukru - opcjonalnie

Wykonanie:

  1. Marchewki umyj. Obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Jabłka obierz. Pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce.
  3. Cytrynę wyparz. Wyciśnij sok.
  4. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Odstaw do lodówki do czasu podania.

Zobacz też: Kapusta pekińska - przepisy na surówki i nie tylko. Co można przygotować z chrupiących liści?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.