Sposób na idealny, staropolski bigos. Z tym składnikiem będzie przewyborny. Przepis nie wymaga wiele pracy

Przedstawiamy tradycyjny przepis na staropolski bigos. Jak go przygotować? Wystarczy dodać jeden specjalny składnik, a będzie fenomenalnie smaczny. To aromatyczne danie sprawdzi się idealne jesienią i zimą.

Chcecie przygotować tradycyjny staropolski bigos? Podajemy przepis, z którym będzie nieziemsko aromatyczny i arcysmaczny. Skąd wydobyć jego bogaty smak? Do potrawy należy dodać powideł śliwkowych - z tym składnikiem uzyskamy głębię aromatu. Oto przepis na doskonałe, polskie danie.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na staropolski bigos. Będzie wyśmienity z dodatkiem powideł śliwkowych

Składniki:

  • kilogram kapusty kiszonej,
  • pół kilo mięsa wieprzowego,
  • czterysta gramów kiełbasy,
  • duża cebula,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • kilka suszonych grzybów,
  • cztery liście laurowe,
  • siedem ziaren pieprzu,
  • trzy łyżki powideł śliwkowych,
  • łyżka majeranku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około czterdzieści minut.
  2. Wypłucz dokładnie suszone grzyby i zalej je wrzątkiem. Zostaw je tak, aż zmiękną. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do garnka z kapustą.
  3. Pokrój kiełbasę i mięso na drobne kawałki.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj do patelni pokrojoną kiełbasę i mięso wieprzowe. Podsmaż mięso z cebulą i dodaj je do kapusty.  
  5. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i liście laurowe.
  6. Następnie dodaj do bigosu trzy łyżki powideł śliwkowych.
  7. Gotuj bigos na najmniejszym ogniu przez około pół godziny do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną.

Jakie mięso do bigosu? Dobrze smakuje z boczkiem wieprzowym

Do bigosu można używać praktycznie każdego mięsa. Warto przygotowywać go z boczkiem i łopatką wieprzową. Jak dobrze doprawić bigos? Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, najlepiej dodać do niego suszonego jałowca, liście suszonej kolendry i kminek w ziarnach.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA