Chcecie przygotować tradycyjny staropolski bigos? Podajemy przepis, z którym będzie nieziemsko aromatyczny i arcysmaczny. Skąd wydobyć jego bogaty smak? Do potrawy należy dodać powideł śliwkowych - z tym składnikiem uzyskamy głębię aromatu. Oto przepis na doskonałe, polskie danie.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Przepis na staropolski bigos. Będzie wyśmienity z dodatkiem powideł śliwkowych
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej,
- pół kilo mięsa wieprzowego,
- czterysta gramów kiełbasy,
- duża cebula,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- kilka suszonych grzybów,
- cztery liście laurowe,
- siedem ziaren pieprzu,
- trzy łyżki powideł śliwkowych,
- łyżka majeranku,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około czterdzieści minut.
- Wypłucz dokładnie suszone grzyby i zalej je wrzątkiem. Zostaw je tak, aż zmiękną. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do garnka z kapustą.
- Pokrój kiełbasę i mięso na drobne kawałki.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj do patelni pokrojoną kiełbasę i mięso wieprzowe. Podsmaż mięso z cebulą i dodaj je do kapusty.
- Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i liście laurowe.
- Następnie dodaj do bigosu trzy łyżki powideł śliwkowych.
- Gotuj bigos na najmniejszym ogniu przez około pół godziny do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną.
Jakie mięso do bigosu? Dobrze smakuje z boczkiem wieprzowym
Do bigosu można używać praktycznie każdego mięsa. Warto przygotowywać go z boczkiem i łopatką wieprzową. Jak dobrze doprawić bigos? Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, najlepiej dodać do niego suszonego jałowca, liście suszonej kolendry i kminek w ziarnach.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl