Sposób na idealny, staropolski bigos. Z tym składnikiem będzie przewyborny. Przepis nie wymaga wiele pracy

Przedstawiamy tradycyjny przepis na staropolski bigos. Jak go przygotować? Wystarczy dodać jeden specjalny składnik, a będzie fenomenalnie smaczny. To aromatyczne danie sprawdzi się idealne jesienią i zimą.

Chcecie przygotować tradycyjny staropolski bigos? Podajemy przepis, z którym będzie nieziemsko aromatyczny i arcysmaczny. Skąd wydobyć jego bogaty smak? Do potrawy należy dodać powideł śliwkowych - z tym składnikiem uzyskamy głębię aromatu. Oto przepis na doskonałe, polskie danie.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na staropolski bigos. Będzie wyśmienity z dodatkiem powideł śliwkowych

Składniki:

  • kilogram kapusty kiszonej,
  • pół kilo mięsa wieprzowego,
  • czterysta gramów kiełbasy,
  • duża cebula,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • kilka suszonych grzybów,
  • cztery liście laurowe,
  • siedem ziaren pieprzu,
  • trzy łyżki powideł śliwkowych,
  • łyżka majeranku,
  • sól do smaku.

Hummus - pasta z ciecierzycyHummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około czterdzieści minut.
  2. Wypłucz dokładnie suszone grzyby i zalej je wrzątkiem. Zostaw je tak, aż zmiękną. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do garnka z kapustą.
  3. Pokrój kiełbasę i mięso na drobne kawałki.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zarumieni, dodaj do patelni pokrojoną kiełbasę i mięso wieprzowe. Podsmaż mięso z cebulą i dodaj je do kapusty.  
  5. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i liście laurowe.
  6. Następnie dodaj do bigosu trzy łyżki powideł śliwkowych.
  7. Gotuj bigos na najmniejszym ogniu przez około pół godziny do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną.

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Jakie mięso do bigosu? Dobrze smakuje z boczkiem wieprzowym

Do bigosu można używać praktycznie każdego mięsa. Warto przygotowywać go z boczkiem i łopatką wieprzową. Jak dobrze doprawić bigos? Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, najlepiej dodać do niego suszonego jałowca, liście suszonej kolendry i kminek w ziarnach.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: