Bez mieszania i stania przy garnkach. Kinga Paruzel zdradza sekret bigosu. "One wnoszą coś wyjątkowego"

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Klasyczny bigos wymaga długiego przygotowania, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. Gotowany w wielkim garnku nie ma sobie równych. Czy na pewno? Kinga Paruzel robi to inaczej i dodaje do niego jeden nietypowy składnik.

Bigos, jaki znamy i lubimy, to zazwyczaj jednogarnkowe danie, które tradycyjnie robi się na święta. Jego sekret tkwi w odpowiedniej kapuście i długim czasie gotowania. Jednak Kinga Paruzel udowodniła, że można go zrobić bez użycia garnka i wielogodzinnego stania przy nim. Dodatkowo danie to nie wymaga mieszania, a tajemnicą obłędnego smaku są aromaty lata zamknięte w słoikach. Kucharka dodaje do niego powidła śliwkowe, które wraz z kwaśną kapustą tworzą niespotykany duet.

One naprawdę wnoszą coś totalnie wyjątkowego. Z nimi wszystko smakuje lepiej

- mówi.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Przepis na bigos z piekarnika bez mieszania Kingi Paruzel

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 3 łyżki wędzonej papryki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka syropu klonowego,
  • łyżka musztardy dijon.

Składniki na bigos:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół główki świeżej kapusty,
  • ¾ szklanki półsłodkiego czerwonego wina,
  • 2 udka kurczaka,
  • 2 podudzia,
  • 2 cebule,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby mocz w gorącej wodzie przez około 3 godziny.
  2. Do miski wlej syrop klonowy, dodaj musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Wszystko wymieszaj.
  3. Podudzia i udka kurczaka umieść w marynacie i dokładnie je w niej pomieszaj. Zawiń naczynie folią spożywczą i umieść do lodówki na godzinę.
  4. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i umieść w nim drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia warzywa.
  5. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Świeżą kapustę poszatkuj niechlujnie, ale cienko. Do cebuli dodaj marchewkę, powidła śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj.
  7. Po około 3 minutach dodaj kapustę i duś ją przez około 5 minut.
  8. Po tym czasie podlej wszystko czerwonym winem i duś do miękkości kapusty.
  9. Gdy warzywa się duszą zajmij się kapustą kiszoną. Przełóż ją na deskę i spróbuj, aby sprawdzić, jaki bardzo jest kwaśna. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.
  10. Grzyby odcedź, lecz nie wylewaj wody. Drobno je pokrój i dodaj do składników. Wlej na patelnię wodę, w której się gotowały.
  11. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dokładnie połącz z sobą.
  12. Z patelni przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarnika na godzinę.
  13. Po tym czasie wyjmij danie, wymieszaj i umieść na nim marynowane mięso. Ponownie włóż całość do piekarnika na kolejną godzinę w temperaturze 180°C.

Komentarze (0)

Bez mieszania i stania przy garnkach. Kinga Paruzel zdradza sekret bigosu. "One wnoszą coś wyjątkowego"

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).