Pieczeń rzymska w cieście francuskim. Wykwintne danie na Boże Narodzenie. Smakuje przewybornie

Przedstawiamy przepis na pieczeń rzymską w cieście francuskim. Idealnie sprawdzi się w Święta Bożego Narodzenia. Będzie świetna przekąską i dodatkiem do świątecznych sałatek. Do jej przygotowania będzie potrzebne mielone mięso, przyprawy i jajka.

Pieczeń rzymska to bardzo eleganckie danie, które będzie doskonale pasowało w bożonarodzeniowym menu. Do jej przygotowania tradycyjnie używa się mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, ale można zrobić ją też z mięsa drobiowego. Podajemy przepis, z którym wyjdzie rewelacyjnie.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Pieczeń rzymska - przepis na danie bożonarodzeniowe 

Do wykonania pieczeni rzymskiej będziecie potrzebowali mięsa mielonego, opakowania ciasta francuskiego, jajek, cebuli i przypraw. Danie nie jest skomplikowane, ale wymaga odrobiny cierpliwości.

Składniki:

  • pół kilo mielonego mięsa,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • cztery jajka,
  • żółtko,
  • 20 dag pieczarek,
  • cebula,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie pieczeni zajmuje około półtorej godziny

Przygotowanie:

  1. Ugotuj trzy jajka na twardo. Umyj i oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją z pieczarkami.
  3. Mielone mięso połącz z nieugotowanym jajkiem, dodaj lubczyk, posiekaną natką pietruszki, musztardę, sól i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć pieczarki z cebulą. Wymieszaj całość aż składniki dobrze się połączą.
  4. Przełóż masę mięsną do naczynia żaroodpornego. Uformuj z niej podłużny kształt. Na środku ułóż ugotowane, obrane jajka. Powinny leżeć jedno za drugim.
  5. Przygotuj ciasto francuskie. Pokrój je w paski i rozłóż na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Końcówki zawijaj pod spód masy mięsnej. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
  6. Pieczeń wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na około godzinę.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.