Pieczeń rzymska to bardzo eleganckie danie, które będzie doskonale pasowało w bożonarodzeniowym menu. Do jej przygotowania tradycyjnie używa się mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, ale można zrobić ją też z mięsa drobiowego. Podajemy przepis, z którym wyjdzie rewelacyjnie.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Pieczeń rzymska - przepis na danie bożonarodzeniowe
Do wykonania pieczeni rzymskiej będziecie potrzebowali mięsa mielonego, opakowania ciasta francuskiego, jajek, cebuli i przypraw. Danie nie jest skomplikowane, ale wymaga odrobiny cierpliwości.
Składniki:
- pół kilo mielonego mięsa,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- cztery jajka,
- żółtko,
- 20 dag pieczarek,
- cebula,
- lubczyk,
- natka pietruszki,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie pieczeni zajmuje około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Ugotuj trzy jajka na twardo. Umyj i oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją z pieczarkami.
- Mielone mięso połącz z nieugotowanym jajkiem, dodaj lubczyk, posiekaną natką pietruszki, musztardę, sól i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć pieczarki z cebulą. Wymieszaj całość aż składniki dobrze się połączą.
- Przełóż masę mięsną do naczynia żaroodpornego. Uformuj z niej podłużny kształt. Na środku ułóż ugotowane, obrane jajka. Powinny leżeć jedno za drugim.
- Przygotuj ciasto francuskie. Pokrój je w paski i rozłóż na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Końcówki zawijaj pod spód masy mięsnej. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
- Pieczeń wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na około godzinę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl