Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W tradycyjnej kuchni polskiej można wymienić wiele smacznych sałatek i surówek, które serwujemy do obiadu. Jedna z nich to już klasyka gatunku - bazuje na kapuście kiszonej i dodatkach. Jest uniwersalna, smaczna, bardzo zdrowa i pasuje niemal do wszystkiego.
Do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich - surówka z kiszonej kapusty pasuje niemal do każdego dania. Warto też podkreślić, że jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym probiotykiem. Domowa kiszonka, lub ta zakupiona w zaufanym warzywniaku, to także doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia szczególnie naszą odporność i florę bakteryjną. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. Nie licząc dodatków, w 100 gramach znajdziemy zaledwie 15 kcal! Warto podkreślić, że bogata jest też w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany.
Tradycyjny, zimowy smak surówki z kiszonki zawdzięczamy aromatycznym dodatkom takim jak jabłko, marchew i odrobina kminku. Skład nie powinien być zbyt długi - powiedzenie mniej znaczy więcej, idealnie się tutaj sprawdzi. Jeśli produkty będą najwyższej jakości, smak wyjdzie perfekcyjny, a jedyną rzeczą, na którą wówczas należy zwrócić uwagę, są proporcje.
Składniki:
Sposób przygotowania: