Surówka z kiszonej kapusty - uniwersalny dodatek do obiadu i prawdziwa bomba witaminowa

Surówka z kiszonej kapusty to klasyka w polskiej kuchni. Smaczny i uniwersalny dodatek do obiadu to także naturalny probiotyk i bomba witaminowa. Istotna jest jednak jakość warzywa i oczywiście dodatki. Jesienne rarytasy nadadzą całości charakteru i wyjątkowego aromatu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W tradycyjnej kuchni polskiej można wymienić wiele smacznych sałatek i surówek, które serwujemy do obiadu. Jedna z nich to już klasyka gatunku - bazuje na kapuście kiszonej i dodatkach. Jest uniwersalna, smaczna, bardzo zdrowa i pasuje niemal do wszystkiego. 

Surówka z kiszonej kapusty - klasyka gatunki i naturalny probiotyk

Do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich - surówka z kiszonej kapusty pasuje niemal do każdego dania. Warto też podkreślić, że jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym probiotykiem. Domowa kiszonka, lub ta zakupiona w zaufanym warzywniaku, to także doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia szczególnie naszą odporność i florę bakteryjną. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. Nie licząc dodatków, w 100 gramach znajdziemy zaledwie 15 kcal! Warto podkreślić, że bogata jest też w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany. 

Tradycyjny, zimowy smak surówki z kiszonki zawdzięczamy aromatycznym dodatkom takim jak jabłko, marchew i odrobina kminku. Skład nie powinien być zbyt długi - powiedzenie mniej znaczy więcej, idealnie się tutaj sprawdzi. Jeśli produkty będą najwyższej jakości, smak wyjdzie perfekcyjny, a jedyną rzeczą, na którą wówczas należy zwrócić uwagę, są proporcje. 

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki: 

  • 500 g domowej kiszonej kapusty,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pół cebuli,
  • natka pietruszki,
  • odrobina cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od cebuli - warzywo drobno siekamy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na bok. 
  2. Odcedzoną kapustę kiszoną szatkujemy i przekładamy do dużej miski. 
  3. Marchew i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty razem z cebulą. Całość doprawiamy, wlewamy odrobinę oleju i drobno posiekaną natkę.
  4. Surówkę dokładnie mieszamy i podajemy do obiadu. Świetnie smakuje z rybą w panierce, kotletami lub jako zdrowa przekąska. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.