Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Świąteczny smak na talerzu. Z tymi składnikami wyjdzie przewybornie

Kapusta jest jednym ze składników, które co roku królują na świątecznych stołach. Podajemy przepis na kapustę wigilijną Magdy Gessler. Gwiazda przygotowuje ją w nieco inny sposób niż zwykle. Dodaje do niej jabłka i pigwy.

Wigilia Bożego Narodzenia nie obejdzie się bez kapusty z grzybami. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie wyjątkowo smaczna. Chodzi o kapustę wigilijną Magdy Gessler - jest niezwykle oryginalna w smaku i ma nieziemski aromat. Gwiazda dodaje do niej bowiem owoce

Zobacz wideo

Kapusta wigilijna Magdy Gessler - wytrawna potrawa na święta z owocowym aromatem

Świąteczne danie słynnej restauratorki swój niebanalny smak zawdzięcza pigwie i jabłku. Do kapusty można śmiało dodać także odrobinę miodu. Lekko orzechowego smaku całości doda natomiast olej lniany. Zwykle jest stosowany na zimno, ponieważ poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości. Magda Gessler używa go jednak do przesmażenia cebuli.

Składniki:

  • półtora kilograma kiszonej kapusty,
  • kilkanaście suszonych grzybów,
  • trzy cebule,
  • kminek,
  • szklanka oleju lnianego,
  • sok z kapusty
  • pięć pigw,
  • dwa jabłka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • goździki,
  • miód lipowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę zrobisz w kilku prostych krokach. Podajemy przepis

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą, solą i pieprzem.
  2. Pigwę gotuj na wolnym ogniu w wodzie z cytryną do momentu, aż zrobi się miękka.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż w garnku na oleju lnianym aż nabierze złotego koloru. Dopraw ją kminkiem, wrzuć do garnka kapustę razem z sokiem z kapusty, dopraw pieprzem, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, goździki i miód.
  4. Następnie wrzuć do garnka namoczone grzyby, gotuj całość przez kilka minut, dodaj umyte, pokrojone jabłka, ugotowane pigwy i gotuj wszystko przez kolejne kilka minut.
  5. Całość przypraw solą, pieprzem i odrobiną miodu. Gotuj dalej na najmniejszym ogniu aż kapusta zmięknie.

Smacznego!

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: