Ewa Wachowicz zdradza przepis na paszteciki idealne na sylwestra. Kluczowy jest sekretny składnik

Przepis Ewy Wachowicz na sylwestrowe paszteciki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Popularny smakołyk w nietypowym wydaniu podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości. Wszystko za sprawą tajemniczego składnika, który idealnie podkreśli smak tradycyjnego farszu z kapusty.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród sylwestrowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych smaków, ale i nieco bardziej oryginalnych smaków. Jednym z nich są paszteciki autorstwa Ewy Wachowicz. Jak podkreśla znana prezenterka, kluczem do sukcesu są swojskie składniki i jeden tajemniczy dodatek - mowa tu o suszonych owocach. 

Paszteciki w oryginalnej wersji według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz słynie z dobrego smaku i przepysznych przepisów kulinarnych. Jednym z ciekawszych rarytasów są paszteciki. Klasyczny smakołyk przygotowuje w nieco oryginalny sposób. Jak podkreśla, ważny jest skład. Mowa tu o dobrej jakościowo kapuście kiszonej, leśnych grzybach, maśle i odpowiednio dobranej mieszance przypraw. Kluczowy jest jadnak sekretny dodatek - suszone śliwki

Paszteciki według receptury Ewy Wachowicz to idealna propozycja na sylwestrową przekąskę. Bazują na cieście francuskim, dzięki czemu efekt jest chrupiący i ekspresowy. Smak farszu podkreślą suszone owoce, które idealnie komponują się z pozostałymi produktami. Efekt jest gwarantowany, a oryginalne połączenie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Przepis na paszteciki sylwestrowe Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • kilka suszonych śliwek,
  • cebula,
  • jajko,
  • kilka grzybów suszonych,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,
  • solidna łyżka masła klarowanego,
  • do posypania - czarnuszka lub kminek.  

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania warto rozpocząć od namoczenia grzybów - najlepeij zrobić to dzień wcześniej. Z kolei śliwki wystarczy zalać woda 30 minut przed pieczeniem pasztecików.
  2. Kiszoną kapustę starannie siekamy. Warzywo zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego, liściem laurowym i kminkiem. Gotujemy do miękkości. 
  3. Śliwki, grzyby i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy całość nabierze kolorów i aromatu dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. 
  4. Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blacie i kroimy w kwadraty. Na środek każdej porcji hojnie nakładamy farsz. Boki ciasta zaginamy do środka. 
  5. Tak przygotowane paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. 
  6. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. 
  7. Paszteciki studzimy i przekładamy na ozdobny talerz. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA