Błyskawiczne kotlety ziemniaczane w trzech krokach. Pomysł na bardzo smaczny, prosty i tani obiad

Podajemy prosty przepis na błyskawiczne kotlety ziemniaczane w trzech krokach. Zrobisz je w mgnieniu oka. Doprawione odpowiednimy przyprawami będą miały wyjątkowy smak. Co nie mniej ważne, nie zapłacisz wiele za ich przygotowanie.

Kotlety ziemniaczane to wspaniały pomysł na zimowy obiad. Danie jest wyjątkowo proste w wykonaniu i wiele za nie nie zapłacisz. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy ugotować ziemniaki, połączyć z innymi składnikami i uformować kotlety. Aby miały bogaty, ziołowy smak, należy dodać do masy ziemniaczanej odpowiednie przyprawy takie jak słodka papryka i pieprz cayenne. Dodadzą one potrawie charakteru i sprawią, że kotlety będą miały wyjątkowy smak.

Zobacz wideo

Błyskawiczne kotlety ziemniaczane - zrobisz je w kilka chwil

Do przygotowania kotletów ziemniaczanych będziecie potrzebowali tylko ziemniaków, masła, jajka, mąki pszennej, koperku i przypraw. Ważne jest, aby dobrze przyprawić masę ziemniaczaną. Opcjonalnie można dodać do masy pieprzu cayenne - dzięki niemu kotlety uzyskają wyrazisty smak. 

Składniki:

  • pół kilo ziemniaków,
  • łyżeczka soli,
  • cebula,
  • dwie łyżki masła,
  • trzy łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • słodka papryka,
  • pieprz cayenne,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Kotlety ziemniaczane zrobisz w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie aż zmiękną. Pokrój drobno cebulę, podsmaż ją na maśle do zrumienienia. Kiedy ziemniaki wystygną, przeciśnij je przez praskę. 
  2. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, przyprawy, cebulę, koperek, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Bardzo dokładnie wymieszaj całość. Powinna powstać jednolita masa.
  3. Formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż po obu stronach na rozgrzanej patelni aż będą miały złocisty kolor.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA