Smażysz cebulę na patelni? Koniecznie dodaj ten składnik. Wyjdzie o niebo lepsza

Cebulę dodaje się do wielu różnych potraw - dzięki niej stają się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Jeśli smażysz cebulę, można wsypać do niej dodatkowo odrobinę cukru. Dzięki niemu będzie miała zdecydowanie lepszy smak.

Smażenie cebuli to tylko z pozoru łatwa czynność. Aby usmażyć ją tak, żeby była odpowiednio miękka i miała smak pełen słodyczy, do patelni z cebulą można dodać odrobiny cukru. Warto dodać, że smażona cebula już sama w sobie będzie miała słodki smak, dlatego nie jest konieczne dodawanie do niej cukru - ma on na celu jedynie podkreślenie jej smaku. Tym samym, ci, którzy dbają o zdrowie, mogą go pominąć. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Karmelizowana cebula jest idealna do burgerów i kanapek

Jak usmażyć cebulę, żeby miała wyrazisty smak? Odrobina cukru wystarczy, aby podkreślić jej słodycz. Szczypta cukru nie tylko podbije smak, ale też sprawi, że cebula będzie miała piękny, złocisty kolor. Karmelizowana cebula będzie doskonałym dodatkiem do burgerów, kanapek, sałatek, pierogów, ziemniaków i różnych dań mięsnych. Smażona cebula podkreśla smak dań, ale dekoruje potrawy, dzięki czemu stają się bardziej apetyczne. Karmelizacja może trwać od kilkunastu minut do nawet pół godziny w zależności od ilości przygotowanej cebuli.

Mini pączki seroweMinipączki. Będą pulchniutkie i okrąglutkie dzięki trikowi z olejem i łyżką

Cebulę powinno się smażyć powoli 

Po posiekaniu cebuli należy umieścić ją na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na małym ogniu uważając na to, żeby się nie przypaliła. Należy ją często mieszać. Cebulę najlepiej jest smażyć na tłuszczu o neutralnym smaku. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy albo masło klarowane. Cebulę można też smażyć na oliwie z pestek winogron. Opcjonalnie, pod koniec smażenia można podlać cebulę odrobiną białego wina lub bulionu - w ten sposób uniknie się przypalenia cebuli.  

Placki bananowe (zdjęcie ilustracyjne)Placki bananowe. Będą puszyste i delikatne, ale mleko ci się nie przyda

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: