Smażenie cebuli to tylko z pozoru łatwa czynność. Aby usmażyć ją tak, żeby była odpowiednio miękka i miała smak pełen słodyczy, do patelni z cebulą można dodać odrobiny cukru. Warto dodać, że smażona cebula już sama w sobie będzie miała słodki smak, dlatego nie jest konieczne dodawanie do niej cukru - ma on na celu jedynie podkreślenie jej smaku. Tym samym, ci, którzy dbają o zdrowie, mogą go pominąć.
Jak usmażyć cebulę, żeby miała wyrazisty smak? Odrobina cukru wystarczy, aby podkreślić jej słodycz. Szczypta cukru nie tylko podbije smak, ale też sprawi, że cebula będzie miała piękny, złocisty kolor. Karmelizowana cebula będzie doskonałym dodatkiem do burgerów, kanapek, sałatek, pierogów, ziemniaków i różnych dań mięsnych. Smażona cebula podkreśla smak dań, ale dekoruje potrawy, dzięki czemu stają się bardziej apetyczne. Karmelizacja może trwać od kilkunastu minut do nawet pół godziny w zależności od ilości przygotowanej cebuli.
Po posiekaniu cebuli należy umieścić ją na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na małym ogniu uważając na to, żeby się nie przypaliła. Należy ją często mieszać. Cebulę najlepiej jest smażyć na tłuszczu o neutralnym smaku. Dobrze sprawdzi się olej rzepakowy albo masło klarowane. Cebulę można też smażyć na oliwie z pestek winogron. Opcjonalnie, pod koniec smażenia można podlać cebulę odrobiną białego wina lub bulionu - w ten sposób uniknie się przypalenia cebuli.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl