Przepis na mizerię jest wyjątkowo prosty. Ten znany od lat dodatek do obiadu przyrządzimy w zaledwie kilka minut. Podstawą oczywiście są świeże ogórki, a ich ilość zależy od tego, jak wiele osób będzie jadło przyrządzany posiłek.
Przygotowując mizerię, część osób obiera ogórki ze skóry, a inni wolą ją pozostawić. Jednak o ile latem łatwiej o warzywa ekologiczne, o tyle zimą świeży ogórek często nie smakuje już tak samo. Po pierwsze w sklepach w dużej mierze sprzedawane są ogórki szklarniowe, a nie gruntowe, po drugie ich skórka może być nieco gorzka.
Dlatego robiąc mizerię, warto obrać warzywa, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Pamiętajmy, że podczas obierania nóż powinien poruszać się od jasnej w kierunku ciemnej strony ogórka, a nie odwrotnie. W ten sposób warzywo nie będzie gorzkie na całej powierzchni.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na mizerię sprawdzi się idealnie jako dodatek do klasycznych mielonych, czy kotleta schabowego. Jednak z powodzeniem możemy serwować tę surówkę w dowolnym zestawieniu.