Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Zamień śmietanę na jogurt i przygotuj wersję light

Surówka to obowiązkowy element obiadu. Nie zawsze jest jednak czas na przygotowywanie pracochłonnych kompozycji. W takich awaryjnych sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie rozwiązania. Przepis na mizerię wykonamy, zanim podgrzeje się mięso.
Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Przepis na mizerię jest wyjątkowo prosty. Ten znany od lat dodatek do obiadu przyrządzimy w zaledwie kilka minut. Podstawą oczywiście są świeże ogórki, a ich ilość zależy od tego, jak wiele osób będzie jadło przyrządzany posiłek.

Szybka surówka do obiadu, czyli przepis na mizerię

Przygotowując mizerię, część osób obiera ogórki ze skóry, a inni wolą ją pozostawić. Jednak o ile latem łatwiej o warzywa ekologiczne, o tyle zimą świeży ogórek często nie smakuje już tak samo. Po pierwsze w sklepach w dużej mierze sprzedawane są ogórki szklarniowe, a nie gruntowe, po drugie ich skórka może być nieco gorzka.

Dlatego robiąc mizerię, warto obrać warzywa, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Pamiętajmy, że podczas obierania nóż powinien poruszać się od jasnej w kierunku ciemnej strony ogórka, a nie odwrotnie. W ten sposób warzywo nie będzie gorzkie na całej powierzchni.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • pęczek kopru lub koper suszony,
  • sól,
  • pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na mizerię krok po kroku

  1. Ogórki obieramy ze skóry zgodnie z powyższą wskazówką. Płuczemy pod zimną wodą.
  2. Za pomocą ostrego noża lub szatkownicy do warzyw zwanej także mandoliną kroimy ogórki w cieniutkie plasterki.
  3. Posiekane ogórki przekładamy do głębokiej misy, solimy. Pozostawiamy na około pięć minut.
  4. Następnie odlewamy sok, który wydostał się z warzyw. Dodajemy jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. 
  5. Doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. 
  6. Pod koniec posypujemy świeżo posiekanym koprem lub jego suszonym odpowiednikiem. 

Przepis na mizerię sprawdzi się idealnie jako dodatek do klasycznych mielonych, czy kotleta schabowego. Jednak z powodzeniem możemy serwować tę surówkę w dowolnym zestawieniu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.