Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Zamień śmietanę na jogurt i przygotuj wersję light

Surówka to obowiązkowy element obiadu. Nie zawsze jest jednak czas na przygotowywanie pracochłonnych kompozycji. W takich awaryjnych sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie rozwiązania. Przepis na mizerię wykonamy, zanim podgrzeje się mięso.
Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Przepis na mizerię jest wyjątkowo prosty. Ten znany od lat dodatek do obiadu przyrządzimy w zaledwie kilka minut. Podstawą oczywiście są świeże ogórki, a ich ilość zależy od tego, jak wiele osób będzie jadło przyrządzany posiłek.

Faworki (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na faworki. Fantastyczny smak zapewni specjalny składnik

Szybka surówka do obiadu, czyli przepis na mizerię

Przygotowując mizerię, część osób obiera ogórki ze skóry, a inni wolą ją pozostawić. Jednak o ile latem łatwiej o warzywa ekologiczne, o tyle zimą świeży ogórek często nie smakuje już tak samo. Po pierwsze w sklepach w dużej mierze sprzedawane są ogórki szklarniowe, a nie gruntowe, po drugie ich skórka może być nieco gorzka.

Dlatego robiąc mizerię, warto obrać warzywa, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Pamiętajmy, że podczas obierania nóż powinien poruszać się od jasnej w kierunku ciemnej strony ogórka, a nie odwrotnie. W ten sposób warzywo nie będzie gorzkie na całej powierzchni.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • pęczek kopru lub koper suszony,
  • sól,
  • pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pyzy (zdjęcie ilustracyjne)Tradycyjne pyzy drożdżowe. Pomysł na obiad z kilku prostych składników

Przepis na mizerię krok po kroku

  1. Ogórki obieramy ze skóry zgodnie z powyższą wskazówką. Płuczemy pod zimną wodą.
  2. Za pomocą ostrego noża lub szatkownicy do warzyw zwanej także mandoliną kroimy ogórki w cieniutkie plasterki.
  3. Posiekane ogórki przekładamy do głębokiej misy, solimy. Pozostawiamy na około pięć minut.
  4. Następnie odlewamy sok, który wydostał się z warzyw. Dodajemy jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. 
  5. Doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. 
  6. Pod koniec posypujemy świeżo posiekanym koprem lub jego suszonym odpowiednikiem. 

Przepis na mizerię sprawdzi się idealnie jako dodatek do klasycznych mielonych, czy kotleta schabowego. Jednak z powodzeniem możemy serwować tę surówkę w dowolnym zestawieniu.

Więcej o: