Na czym smażyć pączki? Na to powinno się zwracać szczególną uwagę. Tak robią cukiernicy

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wiedzieć, na czym smażyć pączki. Podpowiemy również, o jakich innych sprawach należy pamiętać podczas ich przyrządzania. W ten sposób pączki wyjdą fantastycznie.

Pączki to tradycyjny wyrób cukierniczy, który cieszy się największym zainteresowaniem w tłusty czwartek. Można nadziewać je różnymi rodzajami kremów, powidłami i polewać lukrem albo roztopioną czekoladą.  Na czym powinno się smażyć pączki? W ich przygotowaniu sprawdzą się różne tłuszcze. Niezwykle istotna jest ich temperatura i jakość. Podpowiadamy, na co należy zwracać uwagę.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Na czym smażyć pączki? Co najlepiej wybrać?

Do przygotowania pączków można użyć zarówno smalcu, jak i zwykłego oleju rzepakowego. Niektórzy łączą oba tłuszcze w proporcji dwa do jednego. Podczas smażenia pączków bardzo ważna jest właściwa temperatura tłuszczu. Nie powinna ona przekraczać 180 st. C. Jak sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę bez używania specjalnego termometru? Przygotowane ciasto powinno wypływać na powierzchnię od razu po wrzuceniu go do garnka. 

Tłuszcz powinien być dobrej jakości i nie wydzielać dymu podczas obróbki termicznej

Przed smażeniem warto upewnić się, że tłuszcz, którego używamy jest wysokiej jakości i podczas obróbki termicznej nie wydziela dymu. Oleje stosowane przy smażeniu powinny być rafinowane o punkcie dymienia 240 st. C - oleje tłoczone na zimno mają punkt dymienia o temperaturze 130 st. C. W przypadku smażenia pączków najlepiej sprawdzi się smalec i olej rzepakowy lub słonecznikowy. W czasie smażenia pączków tłuszczu nie powinno się przegrzewać. Jeśli tak się stanie, pączki bardzo szybko nabiorą rumianej barwy, ale ich wnętrze będzie surowe. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.