Kluski śląskie to jedno z klasycznych dań, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Ich wykonanie nie zajmie wam więcej niż dwadzieścia minut. Sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, będą smakowały doskonale z różnymi sosami i surówkami. Będą świetną alternatywą dla gotowanych ziemniaków.
Zobacz wideo
Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Kluski śląskie - przepis na tradycyjny polski obiad
Do przygotowania klusek śląskich będziecie potrzebowali tylko trzech składników: ziemniaków, skrobi ziemniaczanej i jajka. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy połączyć składniki, uformować kluski i wrzucić na gotującą się wodę.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól.
Z podanych ilości przygotujecie około 50 klusek
Przygotowanie:
- Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w osolonej wodzie, przestudź i przeciśnij przez praskę.
- Przełóż ziemniaki na stolnicę i podziel na cztery części - w miejsce jednej z nich wsyp mąkę ziemniaczaną. Z odłożonej na bok części masy ziemniaczanej odkrój ćwierć i uzupełnij to miejsce mąką ziemniaczaną.
- Połącz rozdzielone części w jedną masę, dodaj jajko i płaską łyżeczkę soli. Wyrabiaj na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego mąki ziemniaczanej.
- Z przygotowanej masy ziemniaczanej niewielkie fragmenty i formuj z nich kulki. Pośrodku każdej z nich wyciskaj palcem niewielkie zagłębienia.
- Gotuj kluski w osolonej wodzie. Należy je wrzucać do gotującej się osolonej wody partiami. Kluski śląskie powinny się gotować przez około trzy minuty od ich wypłynięcia.
- Jeśli nie chcecie jeść ich od razu, kluski można zamrozić.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl