Przepis na racuchy drożdżowe. Słodki klasyk rodem z babcinej kuchni lubuje się w dobrym składzie

Babcina kuchnia nie ma równych, a przepis na racuchy to idealny dowód. Idealnie puszyste, wyrośnięte i miękkie ciasto bazuje jedynie na kilku prostych składnikach. Formuła wypada obłędnie smacznie - szczególnie podana w towarzystwie owoców, bitej śmietany, przetworów czy miodu.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na drożdżowe racuchy według babcinej receptury to piedestał z którym na próżno konkurować. Puszyste, słodkie placuszki sprawdzą się wyśmienicie jako szybki obiad lub domowy podwieczorek. Wystarczy tylko wykorzystać bazowe produkty, które często zalegają w lodowce i podać je w apetyczny sposób. 

Drożdżowe racuchy z przepiśnika babci

Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak prezentują się idealne racuchy z babcinego przepisu. Smak z dzieciństwa przygotujesz z zaledwie kilku składników, ważne jest jednak by pamiętać o kilku szczegółach, które zaważą o smaku doskonałym. Mowa tu o przygotowaniu rozczyny, czasie leżakowania ciasta i idealnej konsystencji. 

Drożdżowe racuchy z babcinego przepisu warto udoskonalić o dodatek świeżych owoców - świetnie sprawdzą się klasyczne jabłka, jednak dla fanów oryginalnych smaków polecamy także borówki amerykańskie lub mrożone jagody. Warto pamiętać, że samo podanie jest równie istotne - może być to klasyczny cukier puder, miód, syrop klonowy, bita śmietana lub roztopiona czekolada.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na drożdżowe racuchy z przepisu babci 

Składniki: 

  • 45 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozczynu. W tym celu kruszymy drożdże i łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. 
  2. Po 20 minutach rozczyn łączymy z przesianą mąką, pozostałym cukrem, jajkiem i solą. Składniki mieszamy (najlepiej trzepaczką) i odkładamy na kolejne 40 minut. 
  3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przechodzimy do smażenia. Na dobrze rozgrzany tłuszcz (olej lub masło klarowane) nakładamy porcjami ciasto. Racuchy opiekamy z obu stron na złoty, rumiany kolor. 
  4. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą lub innymi dowolnymi składnikami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.