Przepis na racuchy drożdżowe. Słodki klasyk rodem z babcinej kuchni lubuje się w dobrym składzie

Babcina kuchnia nie ma równych, a przepis na racuchy to idealny dowód. Idealnie puszyste, wyrośnięte i miękkie ciasto bazuje jedynie na kilku prostych składnikach. Formuła wypada obłędnie smacznie - szczególnie podana w towarzystwie owoców, bitej śmietany, przetworów czy miodu.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na drożdżowe racuchy według babcinej receptury to piedestał z którym na próżno konkurować. Puszyste, słodkie placuszki sprawdzą się wyśmienicie jako szybki obiad lub domowy podwieczorek. Wystarczy tylko wykorzystać bazowe produkty, które często zalegają w lodowce i podać je w apetyczny sposób. 

Racuchy (zdjęcie ilustracyjne)Racuchy ze specjalnym składnikiem z babcinych przepisów. Będą jeszcze lepsze

Drożdżowe racuchy z przepiśnika babci

Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak prezentują się idealne racuchy z babcinego przepisu. Smak z dzieciństwa przygotujesz z zaledwie kilku składników, ważne jest jednak by pamiętać o kilku szczegółach, które zaważą o smaku doskonałym. Mowa tu o przygotowaniu rozczyny, czasie leżakowania ciasta i idealnej konsystencji. 

Drożdżowe racuchy z babcinego przepisu warto udoskonalić o dodatek świeżych owoców - świetnie sprawdzą się klasyczne jabłka, jednak dla fanów oryginalnych smaków polecamy także borówki amerykańskie lub mrożone jagody. Warto pamiętać, że samo podanie jest równie istotne - może być to klasyczny cukier puder, miód, syrop klonowy, bita śmietana lub roztopiona czekolada.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na drożdżowe racuchy z przepisu babci 

Składniki: 

  • 45 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozczynu. W tym celu kruszymy drożdże i łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. 
  2. Po 20 minutach rozczyn łączymy z przesianą mąką, pozostałym cukrem, jajkiem i solą. Składniki mieszamy (najlepiej trzepaczką) i odkładamy na kolejne 40 minut. 
  3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przechodzimy do smażenia. Na dobrze rozgrzany tłuszcz (olej lub masło klarowane) nakładamy porcjami ciasto. Racuchy opiekamy z obu stron na złoty, rumiany kolor. 
  4. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą lub innymi dowolnymi składnikami. Smacznego!

Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie. Trzymaj się receptury

Więcej o: