Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na drożdżowe racuchy według babcinej receptury to piedestał z którym na próżno konkurować. Puszyste, słodkie placuszki sprawdzą się wyśmienicie jako szybki obiad lub domowy podwieczorek. Wystarczy tylko wykorzystać bazowe produkty, które często zalegają w lodowce i podać je w apetyczny sposób.
Racuchy ze specjalnym składnikiem z babcinych przepisów. Będą jeszcze lepsze
Drożdżowe racuchy z przepiśnika babci
Pachnące, puszyste niczym chmurka i mięciutkie - tak prezentują się idealne racuchy z babcinego przepisu. Smak z dzieciństwa przygotujesz z zaledwie kilku składników, ważne jest jednak by pamiętać o kilku szczegółach, które zaważą o smaku doskonałym. Mowa tu o przygotowaniu rozczyny, czasie leżakowania ciasta i idealnej konsystencji.
Drożdżowe racuchy z babcinego przepisu warto udoskonalić o dodatek świeżych owoców - świetnie sprawdzą się klasyczne jabłka, jednak dla fanów oryginalnych smaków polecamy także borówki amerykańskie lub mrożone jagody. Warto pamiętać, że samo podanie jest równie istotne - może być to klasyczny cukier puder, miód, syrop klonowy, bita śmietana lub roztopiona czekolada.
Zobacz wideo
Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepis na drożdżowe racuchy z przepisu babci
Składniki:
- 45 g świeżych drożdży,
- 2 szklanki mleka,
- 3 szklanki mąki,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g cukru wanilinowego,
- cukier puder do posypania lub syrop klonowy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozczynu. W tym celu kruszymy drożdże i łączymy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
- Po 20 minutach rozczyn łączymy z przesianą mąką, pozostałym cukrem, jajkiem i solą. Składniki mieszamy (najlepiej trzepaczką) i odkładamy na kolejne 40 minut.
- Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przechodzimy do smażenia. Na dobrze rozgrzany tłuszcz (olej lub masło klarowane) nakładamy porcjami ciasto. Racuchy opiekamy z obu stron na złoty, rumiany kolor.
- Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą lub innymi dowolnymi składnikami. Smacznego!
Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie. Trzymaj się receptury