Racuchy - słodkie danie o delikatnym smaku. Z tym dodatkiem będą wyjątkowo lekkie i puszyste

Racuchy to fantastyczny pomysł na zimowy obiad. Można podawać je z różnymi dodatkami. Jak je przygotować, żeby miały idealny smak? Najlepiej połączyć ciasto z bananami. Dzięki temu racuchy wyjdą wyjątkowo puszyste.

Jeśli szukacie pomysłu na słodki obiad, warto skorzystać z naszego przepisu. Racuchy będą doskonałym rozwiązaniem na danie, które zasmakuje całej rodzinie. Jak je przygotować? Aby miały delikatną strukturę i dobry smak, najlepiej dodać do masy banany. Sprawią, że placki wyjdą o niebo lepsze.

Zobacz wideo Cr?me br?lée

Racuchy wyjdą jeszcze lepsze, jeśli dodasz do nich banany

Podajemy przepis na racuchy z ciasta drożdżowego. Na ich przygotowanie potrzeba około półtorej godziny. Do ciasta na racuchy należy wmieszać pokrojone, dojrzałe banany. 

Składniki:

  • 30 g drożdży,
  • półtorej szklanki ciepłego mleka,
  • jajko,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki cukru,
  • dwa banany,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.

Racuchy sprawdzą się jako słodki obiad albo popołudniowa przekąska

Racuchy można podawać bezpośrednio po usmażeniu, ale równie dobrze smakują na zimno. Najlepiej serwować je oprószone cukrem pudrem.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj do nich drożdże i posyp je cukrem. Następnie dodaj pół szklanki ciepłego mleka. Przykryj całość i odstaw na około kwadrans.
  2. Po tym czasie dodaj do mieszanki resztę mleka, jajko i mieszaj całość na jednolite, gładkie ciasto. 
  3. Umyj i obierz banany. Pokrój je w drobną kostkę i wmieszaj owoce w ciasto. Przykryj całość i odstaw w ciepłe miejsce na około pięćdziesiąt minut.
  4. Przygotuj patelnię. Rozgrzej tłuszcz i nakładaj ciasto porcjami. Smaż racuchy z obu stron, aż będą miały złocisty kolor. 
  5. Usmażone racuchy podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA