-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na pasztet z selera. Wege dodatek do pieczywa. Dodaj te dwie przyprawy, a podkręcisz jego smak
Przepis na pasztet z selera. Wege dodatek do pieczywa. Dodaj te dwie przyprawy, a podkręcisz jego smak
Chcesz przygotować oryginalny dodatek do chleba? Oto przepis na pasztet z selera, który zdobędzie wyjątkowy smak dzięki dwóm przyprawom. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu. Sprawdzi się jako przekąska i dodatek do chleba.
Przedstawiamy przepis na pasztet z selera. Jest lekki i aromatyczny, a jego przygotowanie to bułka z masłem. Wystarczy zetrzeć warzywa i wymieszać je z przyprawami. Kluczową rolę będą grały słodka papryka suszona oraz pieprz cayenne.
Zobacz wideo [AUTOPROMOCJA] Skoda Enyaq - idealny miejski samochód? Sprawdzamy!
Pasztet z selera. Przepis na smaczny dodatek do chleba
Przygotowanie pasztetu z selera zajmie około dwóch godzin. Przed połączeniem składników, warzywa należy podsmażyć - dzięki temu wydobędzie się z nich jeszcze więcej aromatu. Oprócz podanych niżej przypraw można dodać inne - na przykład kurkumę czy curry. Pasztet sprawdzi się jako dodatek do kanapek, ale można go też jeść jako przekąskę. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Składniki:
- seler,
- dwie marchwie,
- korzeń pietruszki,
- dwie cebule,
- dwa jajka,
- sól,
- słodka papryka w proszku,
- pieprz cayenne,
- trzy łyżki bułki tartej,
Idealny dodatek do chleba. Pieczenie zajmie około jednej godziny
Przygotowanie:
- Seler, marchew i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj do niej starte warzywa i smaż wszystko przez kilka minut. Warzywa powinny lekko zmięknąć.
- Wymieszaj przesmażone warzywa w większej misce z jajkami i przyprawami - solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Dodaj trzy łyżki bułki tartej i wyrabiaj dokładnie aż do połączenia składników.
- Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Pasztet będzie dobry, kiedy nabierze rumianego koloru.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl