Kiedy wysiewać rzeżuchę, żeby była gotowa na Wielkanoc? Niedługo będzie na to najlepsza pora

Rzeżucha to roślina, którą uprawia się w domowych warunkach, np. na parapecie. Ma charakterystyczny, lekko pikantny smak. Tradycyjnie wysiewana jest przed świętami. Kiedy za nią się zabrać, żeby była gotowa na Wielkanoc?

Jedną z tradycji wielkanocnych jest wysiewanie rzeżuchy, na której można postawić figurkę baranka. Jest ona symbolem odrodzenia. Ta roślinka dorasta do wysokości sześciu centymetrów i jest bogata w witaminy B, C, E i K oraz minerały takie jak siarka, potas, magnez czy wapń. Kiedy ją wysiewać, aby była gotowa na święta? Najlepiej zrobić to jeszcze przed Niedzielą Palmową. 

Zobacz wideo Ahonen upił się tam, a potem skoczył 240 metrów. Ten pub znają wszyscy, którzy jeżdżą do Planicy

Kiedy wysiewać rzeżuchę, żeby była gotowa na Wielkanoc?

Rzeżucha powinna być wysiewana kilka dni przed Niedzielą Palmową. Warto dodać, że tę zieloną roślinę warto jeść nie tylko w Wielkanoc, ale przez cały rok. Ze względu na bogate właściwości jej wartość docenia się przede wszystkim w czasie przedwiośnia. Hodując ją we własnym domu można być pewnym, że będzie wolna od sztucznych nawozów. Rzeżucha pomaga wzmocnić organizm i działa pozytywnie na cerę i włosy. Można ją jeść samą, na kanapkach, albo dodawać do surówek i sałatek. Świetnie komponuje się z jajkami i w zupach krem.

Uprawa rzeżuchy na wacie. Najprostszy sposób na tradycyjną roślinę

Jak uprawiać rzeżuchę na wacie? Jednym z najpopularniejszych sposobów uprawy rzeżuchy jest zasianie jej na wacie, którą można ją układać na talerzu, spodku lub misce. Warto pamiętać, że wata, którą użyje się do wysiewu, powinna być wilgotna. Następnie wystarczy rozsypać na nią dość gęsto nasiona rzeżuchy. Do wysokości około czterech centymetrów wyrośnie po tygodniu. Aby rzeżucha rosła bujnie, powinno się ją zraszać wodą kilka razy dziennie. Jako że nie lubi mocnego słońca, najlepiej jest ustawić ją w półcieniu. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: