Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnego, aromatycznego żurku. Zupa ta to obowiązkowe danie w wielu polskich domach. Niestety niekiedy zdarza się, że ugotujemy jej za dużo i trzeba przechować ją na kolejne dni. Jak to zrobić, by żurek pozostał świeży nawet tydzień? To banalnie proste.
Przechowywanie zup, w tym również żurku czy barszczu białego nie jest trudne i z pewnością wstawiając pełny garnek do lodówki uda się zachować świeżość zupy na 2-3 dni. Jeśli jednak zależy nam, by wydłużyć ten czas warto zupę przecedzić. Jeśli nie będzie w niej kawałków mięsa czy ziemniaków to zdecydowanie dłużej będzie zdatna do spożycia. Najlepiej gdy do żurku wrzucamy jedynie duże pęta kiełbasy. Wtedy będzie łatwo przełożyć je do pojemnika. Jeśli jednak wkroiliśmy do zupy kawałki boczku i mięsa to warto przecedzić żurek przez sitko. Ostudzoną zupę bez mięsa najlepiej przechowywać w czystym słoiku w lodówce. Wtedy będzie nie tylko długo świeża, ale również zajmie o wiele mniej miejsca.
W kwestii mrożenia żurku jest wiele szkół. Niektóre gospodynie twierdzą, że lepiej tego nie robić. Inne zaś są zdania, że tę wielkanocną zupę można śmiało wsadzić do zamrażarki, ale tylko i wyłącznie, jeśli nie ma w niej ziemniaków, które nie nadają się do mrożenia. Lepiej pozbyć się również mięsa z zupy, ponieważ może wpłynąć na szybsze zepsucie się żurku. Zamrożony płyn można przechowywać maksymalnie 2 miesiące.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl