Trzy proste triki na masło z lodówki. Tak przygotujesz kanapki w ekspresowym tempie

Podajemy trzy bardzo proste triki na masło wyjęte prosto z lodówki. Jeśli nie chcesz czekać aż zmięknie, warto skorzystać z naszych sposobów. Dzięki nim przygotowanie kanapek będzie jeszcze prostsze i szybsze.

Sięgnięcie po kromkę chleba z masłem to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na zaspokojenie nagłego głodu. Co zrobić, jeśli dopiero co wyjęło się masło z lodówki i jest zbyt twarde, żeby rozsmarować je na kromce? Podajemy kilka sposobów, dzięki którym nie będzie to problemem. Być może dla niektórych poniższe porady okażą się banalne, jednak takie triki sprawdzają się i warto się z nimi zapoznać.  

Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron

Masło można pokroić w mniejsze kawałki

Jeśli nie lubisz skostniałego masła, a chcesz jak najszybciej przygotować kanapki na śniadanie, wystarczy skorzystać z bardzo prostego rozwiązania. Kostkę masła wyjętą bezpośrednio z lodówki można podzielić na mniejsze części. Dzięki pokrojeniu masło szybciej się ogrzeje, zmięknie i będzie gotowe do przyrządzenia śniadania, kolacji czy szybkiej przekąski. 

Kawałki masła można rozwałkować albo zetrzeć na tarce

Jeśli kostka masła po wyjęciu z lodówki jest wyjątkowo twarda, można zastosować bardzo łatwą metodę, dzięki której przygotowanie kanapek okaże się bułką z masłem. Kawałek przykryty papierem do pieczenia masła można rozwałkować. Dzięki takiemu zabiegowi będzie można przyrządzić kanapki bez czekania na to, aż masło się ogrzeje. Trzeci trik to starcie masła na tarce. Wystarczy użyć największych oczek tarki i po problemie. Warto pamiętać, że masło po wyjęciu z lodówki można przechowywać maksymalnie przez siedem dni, a temperatura, w jakiej się znajduje poza lodówką nie powinna przekraczać 20 st. C.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.