Nie popełniaj tego błędu! Tak możesz zrujnować rosół i sprawić, że nie będzie klarowny

Jak przyrządzić idealny rosół? Z pewnością powinno się unikać popularnego błędu. Chodzi o moment umieszczania mięsa w wodzie. Podpowiadamy, co robić, a czego nie, aby zupa wyszła klarowna i miała doskonały kolor i smak.

Rosół to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Ta aromatyczna zupa często gości podczas niedzielnych obiadów. Stosuje się ją w walce z przeziębieniem - rozgrzewa i dodaje energii. Co zrobić, aby zupa wyszła klarowna? Przede wszystkim nie powinno się popełniać popularnego błędu.

Zobacz wideo "El Nino przyniesie powodzie i susze w różnych częściach świata"

Unikaj tego błędu podczas gotowania. Tak zrobisz klarowny rosół 

Jednym z błędów, które mogą spowodować, że rosół nie będzie przejrzysty i apetyczny jest dodawanie mięsa w nieodpowiednim momencie. Aby na zupie nie zebrały się szumowiny, mięso powinno wrzucać się do zimnej wody. Umieszczenie go we wrzątku może spowodować, że momentalnie na powierzchni zupy pojawią się kawałki oderwane od mięsa oraz nieapetyczny tłuszcz. Oprócz wrzucania mięsa we właściwym momencie warto pamiętać o kilku innych sposobach, które pomogą sprawić, że zupa będzie wyglądała i smakowała idealnie.

Klarowanie rosołu. Te sposoby są najbardziej skuteczne 

Jak wyklarować rosół? Jedną z najlepszych metod jest dodanie do zupy cebuli opalonej ogniem. Można to zrobić nad palnikiem, specjalną opalarką kuchenną albo podpiec cebulę w piekarniku. Niektórzy dodają cebulę w całości, w łupinach - dzięki temu zupa nabiera bardziej wyrazistego smaku, aromatu oraz intensywnej barwy. Inny, równie skuteczny trik to dodanie do gotującej się zupy kilku kostek lodu. Dzięki temu tłuszcz z mięsa zbierze się na powierzchni rosołu i będzie można go szybko usunąć łyżką.

Rosół można też klarować białkiem. Do gotującej się zupy wystarczy dodać jedno białko. Kiedy się zetnie, wchłonie nadmiar tłuszczu i będzie można zebrać powstały osad i oczyścić z niego rosół. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.