Kapusta w tym wydaniu to prawdziwy rarytas. Jeden składnik będzie kluczowy. Każdy sięgnie po dokładkę

Szukasz przepisu na młodą kapustę? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. W poniższym przepisie bardzo ważną rolę odegrają tymianek i... śmietanka kremówka. To dzięki nim danie będzie miało doskonały aromat i strukturę.

Bigos z młodej kapusty to wiosenne danie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu. To warzywo zawiera duże ilości witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu. Poza tym jest doskonałym źródłem błonnika. Pomaga w trawieniu pokarmów, reguluje przemianę materii, jest też niskokaloryczna - można ją jeść bez obaw o przybieranie na wadze. Podajemy przepis na sezonowe danie, które z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Sprawdzamy stosunek jakości do ceny w restauracji Kuby Wojewódzkiego

Przepis na młodą kapustę. Z tym składnikiem danie wyjdzie idealnie

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • dwie kiełbasy śląskie,
  • pół cebuli,
  • olej do smażenia,
  • dwie marchwie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • tymianek,
  • dwie łyżki soku cytryny,
  • koperek,
  • pół łyżeczki miodu.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Wystarczy połączyć wszystkie składniki

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę w drobne kawałki. Podsmaż je w garnku na oleju.
  2. Oczyść młodą kapustę i poszatkuj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  3. Dodaj do garnka z kiełbasą kapustę z marchwią. Duś całość przez kilka minut. Dopraw solą do smaku i dodaj odrobinę wody.
  4. Do kapusty dodaj tymianek. Kiedy kapusta zmięknie, dolej do garnka śmietankę kremówkę, wymieszaj całość. Potrawa powinna zgęstnieć.
  5. Pod koniec gotowania dorzuć do dania pokrojony pęczek koperku, wlej sok z cytryny, dodaj soli i pieprzu do smaku.

Gotową młodą kapustę można doprawić odrobiną płynnego miodu. Dzięki niemu potrawa będzie miała jeszcze lepszy smak. Z czym podawać to wiosenne danie? Sprawdzą się przede wszystkim świeże pieczywo i gotowane ziemniaki. Doskonałym dodatkiem będą też pomidory - można dorzucić je do garnka pod koniec gotowania.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.