Bigos z młodej kapusty to wiosenne danie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu. To warzywo zawiera duże ilości witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu. Poza tym jest doskonałym źródłem błonnika. Pomaga w trawieniu pokarmów, reguluje przemianę materii, jest też niskokaloryczna - można ją jeść bez obaw o przybieranie na wadze. Podajemy przepis na sezonowe danie, które z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Sprawdzamy stosunek jakości do ceny w restauracji Kuby Wojewódzkiego
Przepis na młodą kapustę. Z tym składnikiem danie wyjdzie idealnie
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- dwie kiełbasy śląskie,
- pół cebuli,
- olej do smażenia,
- dwie marchwie,
- sól i pieprz do smaku,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- tymianek,
- dwie łyżki soku cytryny,
- koperek,
- pół łyżeczki miodu.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Wystarczy połączyć wszystkie składniki
Przygotowanie:
- Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę w drobne kawałki. Podsmaż je w garnku na oleju.
- Oczyść młodą kapustę i poszatkuj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Dodaj do garnka z kiełbasą kapustę z marchwią. Duś całość przez kilka minut. Dopraw solą do smaku i dodaj odrobinę wody.
- Do kapusty dodaj tymianek. Kiedy kapusta zmięknie, dolej do garnka śmietankę kremówkę, wymieszaj całość. Potrawa powinna zgęstnieć.
- Pod koniec gotowania dorzuć do dania pokrojony pęczek koperku, wlej sok z cytryny, dodaj soli i pieprzu do smaku.
Gotową młodą kapustę można doprawić odrobiną płynnego miodu. Dzięki niemu potrawa będzie miała jeszcze lepszy smak. Z czym podawać to wiosenne danie? Sprawdzą się przede wszystkim świeże pieczywo i gotowane ziemniaki. Doskonałym dodatkiem będą też pomidory - można dorzucić je do garnka pod koniec gotowania.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl