Jak smakuje złota owsianka? Przygotuj pyszne śniadanie i nie zapominaj o kluczowym składniku!

Złota owsianka cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wbrew pozorom tego typu śniadanie zapewnia uczucie sytości na dłużej. Kompozycja smaków zależy wyłącznie od inwencji twórczej i upodobań. Za uzyskaniem pięknego koloru stoi jedna przyprawa, która stanowi kluczowy składnik.
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Porządne i sycące śniadanie kojarzy się z jajecznicą na boczku czy mnóstwem kanapek. Na myśl o zupie mlecznej niektórzy mają ciarki, a inni uważają, że to rozwiązanie wyłącznie dla dzieci. Jednak odpowiedni dobór składników sprawia, że złota owsianka jest w stanie nasycić największego łasucha.

Przepis na złotą owsiankę. Królewskie śniadanie w kilka minut

Płatki owsiane są źródłem węglowodanów, ale przede wszystkim wielu witamin i minerałów. Dlatego włączając je do codziennej diety, nie tylko zjadamy pyszny posiłek, ale dostarczamy cenne składniki odżywcze. Owsianka jest posiłkiem, który ceni także Księżna Kate i spożywa ją w formie śniadania. To idealne rozwiązanie, kiedy szukamy zdrowych pomysłów na rozpoczęcie dnia. Jej dodatkowe atuty to fakt, że jedzenie płatków wpływa pozytywnie na układ pokarmowy oraz wygląd cery, włosów i paznokci. Kluczem złotej owsianki jest kurkuma, a tak naprawdę mleko z dodatkiem tej przyprawy. Dzięki temu całość wygląda pięknie i smakuje niepowtarzalnie. Nasz przepis jest prosty i gwarantuje uczcie sytości na kilka godzin.

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • jabłko,
  • łyżeczka miodu,
  • kurkuma,
  • garść rodzynek,
  • garść orzechów włoskich,
  • łyżeczka wiórków kokosowych.

Jeśli zastanawiasz się jakie płatki owsiane wybrać to zdecydowanie najlepszym produktem jest wersja górska, która zawiera najwięcej wartości odżywczych. Zanim zalejesz owsiankę mlekiem, przesyp płatki na sitko i przepłucz gorącą wodą.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Złota owsianka. Przepis krok po kroku

  1. Płatki owsiane wsyp na sitko i przelej wrzątkiem, odcedź.
  2. Przełóż do miski. 
  3. Orzechy posiekaj i przełóż do płatków.
  4. Dodaj rodzynki i wiórki kokosowe.
  5. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. 
  6. Podsmaż na masełku.
  7. Do mleka wsyp kurkumę, wymieszaj i zagotuj.
  8. Zalej owsiankę. Przed podaniem dodaj miód i wrzuć jabłuszko.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.