Tomasz Strzelczyk latem serwuje ten makaron. Z tym dodatkiem jest obłędny i nie do zastąpienia

Brakuje pomysł na lekki, szybki obiad? Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na obłędny, sezonowy makaron, który jest gotowy w mgnieniu oka. Zapomnij o nudnych dodatkach - podany z letnim rarytasem prosto z bazarku będzie nie tylko pięknie prezentował, ale i wyśmienicie smakował. Mowa tu o nieco nietypowym duecie, jakim jest makaron i... bób!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Makaron to idealny pomysł na letni obiad. Wyznacznikiem jest ekspresowy czas przygotowania, obłędny smak i łatwo dostępne składniki. Pasta zaserwowana z sezonowymi warzywami zawsze będzie smakować znakomicie - warto zatem sięgnąć po pomidory, cukinię czy szparagi. Tomasz Strzelczyk ma jednak patent z nieco innym składnikiem, a jest to bób w całej swej okazałości. 

Letni obiad Tomasza Strzelczyka, czyli makaron z bobem

Sezon na warzywa i świeże produkty w pełni, co za tym idzie, domowe menu jest o wiele zdrowsze, ciekawsze i przepełnione kolorami. To także doskonały moment na nietypowe połączenia, wychodzenie poza schemat i testowanie nowych smaków. Idealnym na to przykładem jest pomysł Tomasza Strzelczyka na orzeźwiający i wyśmienity obiad. Jak radzi, wystarczy połączyć na patelni makaron z bobem, a zachwyt nie mnie przez najbliższe dni! 

Makaron z bobem to smaczne i sycące danie. Roślina strączkowa ma delikatny, orzechowy smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami - w tym przypadku spaghetti, ziołami, szpinakiem, cebulą, boczkiem i mieszanką przypraw. Jak przystało na letnią pastę, nie brakuje też sera i porcji oliwy. Całość prezentuje się jak danie z najlepszych restauracji, tymczasem jest ekspresowe, tanie i przede wszystkim sezonowe. Przepis na ten wyjątkowy makaron pochodzi z YouTube - Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na sezonowy makaron z bobem według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • woreczek młodego bobu,
  • garść szpinaku,
  • 150 g boczku,
  • 3 małe cebule,
  • ząbek czosnku,
  • mała ostra papryczka,
  • 20 g twardego sera np. parmezan, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • kilka listków mięty,
  • oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania bobu. Jak radzi Strzelczyk wystarczą cztery minuty w osolonej wodzie z dodatkiem sody. Następnie go odcedź i hartuj w zimnej wodzie. 
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. 
  3. Makaron ugotuj al dente.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmij go z patelni i zastąp boczkiem. 
  5. Gdy mięso ładnie się zarumieni dodaj pokrojoną cebulę, i ostrą papryczkę, pozbawioną wcześniej pestek.
  6. Podsmażaj składniki kilka minut, aż wydobędą aromaty i ładnie się zarumienią. Następnie dodaj na patelnie bób, a po chwili odcedzony makaron. 
  7. Na koniec dodaj pokrojony szczypior, szpinak, przyprawy i wszystko energicznie zamieszaj. 
  8. Gdy szpinak się zblanszuje, to pod koniec smażenia dodaj listki mięty. Tak przygotowaną pastę przełóż estetycznie na talerze - posyp startym serem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.