Twarde ogórki konserwowe to oznaka sukcesu w wykonaniu tego rodzaju przetworu. Osoby z niewielkim doświadczeniem kulinarnym, często przed przystąpieniem do przygotowania ogórków konserwowych za zimę, stają przed dylematem i główkują się, co zrobić, żeby ogórki konserwowe były twarde. Chrupiące ogórki konserwowe to marzenie każdej osoby przygotowującej zimowe przetwory. Lata praktyki i doświadczeń, pozwalają na odkrycie idealnej receptury na twarde ogórki konserwowe. Aby nie tracić czasu i nerwów, skorzystaj z naszych rad. Dzięki nim, podczas otwierania słoika z ogórkami konserwowymi, nie będziesz się martwić, czy są wystarczająco twarde, bo będziesz mieć pewność co do ich chrupkości.
Co zrobić, żeby ogórki konserwowe były twarde? Jak się okazuje, kluczem do sukcesu, jest odpowiedni czas pasteryzacji. Podczas pasteryzacji ogórków, musisz je bacznie obserwować. Jeżeli po kilku minutach pasteryzacji kolor najmniejszego ogórka w słoiku zmienia się na jaśniejszy i tylko niewielka część pozostaje zielona, oznacza to, że czas zakończyć pasteryzację. Ciepło utrzymujące się w słoiku jeszcze przez jakiś czas sprawi, że ogórek na całej swojej powierzchni przybierze jaśniejsze zabarwienie.
Chrupiące ogórki konserwowe to marzenie każdego smakosza polskich specjałów ze słoika. Przyjemne chrupnięcie podczas pierwszego kęsa to coś, na co czekają wszyscy fani korniszonów. Chrupiące ogórki konserwowe wykorzystywane są w kuchni nie tylko jako samodzielna przekąska, ale są one także jednym z głównych składników wielu sałatek. Twarde ogórki konserwowe są idealne do sałatki jarzynowej, która jest obowiązkową pozycją na świątecznych stołach Polaków. Co sprawia, że ogórki konserwowe są chrupiące? Zgodnie ze starą recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, na chrupkość i twardość ogórków mają wpływ odpowiednie dodatki. W naszym przypadku będą to liście. Nasze babcie i mamy w celu przygotowania najlepszych twardych i chrupiących ogórków konserwowych, dodawały do słoików liście. Możliwości są różne. Odpowiednim dodatkiem będą liście wiśni, porzeczki, chrzanu, a nawet dębu, co może niektórych zdziwić. Zasada ta sprawdza się nie tylko w przypadku ogórków kiszonych. Korniszony także odwdzięczą Ci się za dodanie odpowiednich składników, wspaniałym smakiem i odpowiednią konsystencją.
Jak zrobić zalewę do ogórków konserwowych? Jednym z czynników gwarantujących sukces w przygotowaniu najlepszych ogórków konserwowych, jest dobór odpowiednich warzyw. Wiele osób uważa, że ogórki na przetwory powinny być zbierane rano, ponieważ przez to są jędrniejsze. Najlepiej, aby przygotować z nich przetwory w ciągu 10 godzin od zbiorów (chyba że przepis wymaga inaczej). Ale to nie tylko same ogórki wpływają na jakość przekąski. Ważny jest sposób przygotowania, a zwłaszcza to, jakiej użyjesz zalewy. Jak zrobić zalewę do ogórków konserwowych, aby były twarde i chrupiące? Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiednich proporcji. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na najlepszą zalewę do ogórków konserwowych. Składniki, jakich będziesz potrzebować na przygotowanie zalewy do wypełnienia trzech słoików o pojemności 900 ml, to:
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Po zagotowaniu wody dodaj sól oraz cukier i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Na koniec wlej do zalewy ocet.
Jak zrobić twarde ogórki konserwowe? Przepis w kilku krokach na zrobienie 3 słoików o pojemności 900 ml, przedstawia się następująco:
Zobacz też: Przepis na korniszony jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Wyjdą pyszne, a zrobisz je w kilka chwil