Dżem z truskawek? Tradycyjny przepis naszych babć i mam gwarantuje niepowtarzalny smak przy minimum składników. Jak go zrobić? Przygotuj:
Owoce dokładnie umyj i pozbądź się szypułek. Przełóż do garnka z szerokim dnem i zasyp cukrem. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zmniejsz moc palnika. Nie używaj przykrywki, robiąc dżem z truskawek. Tradycyjny przepis zakłada, że dżem z truskawek powinien się gotować długo, przez kilka godzin. Pamiętaj, aby raz na jakiś czas przemieszać dżem z truskawek, aby nie przywarł do dna naczynia. Gorący dżem przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij.
Jeżeli przeoczyłaś sezon truskawkowy, a mimo to chciałabyś zaopatrzyć swoją spiżarnię w najlepsze smaki lata, możesz zrobić dżem z mrożonych truskawek. Wyjdzie równie smaczny, a co najważniejsze — w zasadzie możesz go zrobić o każdej porze roku. Do przygotowania dżemu z mrożonych truskawek możesz z powodzeniem wykorzystać powyższy przepis. Jeżeli chcesz, możesz rozmrozić wcześniej truskawki, ale nie ma takiej konieczności.
Jak przyrządzić dżem truskawkowy z pektyną? Pektyna to naturalna substancja występująca w owocach, którą w kuchni wykorzystuje się m.in. jako dodatek do przetworów niskosłodzonych. Jeżeli nie chcesz dosładzać Twojego dżemu z truskawek białym cukrem, a jednocześnie martwisz się, że konfitura bez cukru nie będzie wystarczająco gęsta, zastosuj pektynę i ksylitol. W jaki sposób przyrządzić dżem truskawkowy z pektyną i ksylitolem? Przygotuj:
Truskawki umieść w garnku i gotuj przez ok. 10 minut. Odsyp część ksylitolu i wymieszaj go z pektyną, następnie dodaj do gotujących się truskawek. Całość gotuj przez chwilę, często mieszając. Dodaj resztę ksylitolu i gotuj do czasu, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny. Chwilę pogotuj, a następnie umieść gorący dżem w przygotowanych wcześniej słoiczkach.
Kolejna propozycja na pyszny dżem truskawkowy? Przepis na dżem truskawkowo-jabłkowy to bardzo ciekawa propozycja domowego deseru. Truskawki są owocami, które nie mają zbyt dużej zawartości pektyny, dlatego dodanie do nich jabłka sprawi, że dżem truskawkowy będzie odpowiednio gęsty. Jabłko jest jednym z owoców posiadających najwięcej naturalnej pektyny. Aby zrobić dżem truskawkowy z dodatkiem jabłek, przygotuj:
Truskawki i jabłka pokrój na drobne kawałki. Rozpuść masło w garnku i podsmaż na nim jabłka. Gdy jabłka lekko się zesmażą, dodaj truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Gotuj przez ok. pół godziny, cały czas kontrolując stopień wysmażenia. Gdy dżem truskawkowy będzie gotowy, przełóż go do słoiczków i zapasteryzuj.
Dżem z truskawek i rabarbaru to przysmak, którym zajadają się nie tylko najmłodsi. Dżem z truskawek z nutą rabarbaru ma nieco inny smak. Musisz go wypróbować, jeżeli chcesz urozmaicić tradycyjną recepturę. Sprawdź, jak zrobić doskonały dżem z truskawek i rabarbaru. Składniki, jakich będziesz potrzebować, to:
Owoce pokrój na kawałki. Wszystkie składniki umieść w garnku i smaż na małym palniku. Po pewnym czasie na owocach utworzy się piana — zbierz ją za pomocą łyżki. Dżem z truskawek i rabarbaru powinien być smażony przez ok. 5 godzin. Możesz podzielić sobie pracę na dwa dni bądź zrobić całość jednego dnia. Gorący dżem z truskawek i rabarbaru przełóż do słoików i odwróć je do góry dnem. Zapasteryzuj.
Szybki dżem truskawkowy? Thermomix to urządzenie, dzięki któremu zaoszczędzisz sporo czasu w kuchni. Thermomix coraz liczniej występuje w polskich kuchniach i pomaga w przyrządzeniu nie tylko innowacyjnych dań, ale też prostych, sprawdzonych przepisów, jak właśnie dżem truskawkowy. Thermomix zrobi prawie wszystko za Ciebie. Co zrobić, aby przyrządzić dżem truskawkowy w Thermomixie? Wystarczy przygotować pół kg truskawek i 100 g słodziku np. cukier lub ksylitol. Składniki umieść w kielichu i miksuj w temperaturze 110°C, przy użyciu funkcji mieszania wstecznego. Dżem z truskawek będzie gotowy po ok. 30 minutach.
Zobacz też: To ciasto wygląda jak z cukierni, a zrobisz je w 10 minut. Puszyste, czekoladowe i bez pieczenia